Het is vakantie! Althans, mijn kinderen hebben twee weken vrij van school. En in de vakantie vind ik het heerlijk om boeken te lezen of te luisteren. Maar ook podcasts kan ik heerlijk door geïnspireerd raken.
In deze blog deel ik 3 podcasttips. Want naast dat ik heel erg hard kan lachen op bijvoorbeeld Aaf en Marc Marie vinden iets, of geniet van de dramatiek van De laatste dans, is er tegenwoordig best veel vakgerelateerd te vinden op podcastgebied. Ook door niet hulpverleners gemaakt. Ik ben benieuwd of jij deze podcasts al kent!
In deze podcast van AvroTros NPO1 neemt Cas de Jong je mee in de gesprekken die hij heeft met plegers van criminele activiteiten.
De podcast is persoonlijk. Cas laat zijn persoonlijke gevoelens blijken bij de onthullingen van de daders die hij spreekt. Hij spreekt mensen die anderen omgebracht hebben. Mensen die TBS opgelegd hebben gekregen en vaak ook nog in behandeling zijn ten tijde van de opnames.
Hij spreekt met hen over de daden. Rillingen soms over mijn rug en gevoelens van twijfel; hoe kan zo iemand in staat zijn tot zo’n verschrikkelijke daad. Waarna vervolgens iemand even uit zijn/haar rol valt en een ander gezicht laat zien. Nouja, horen. Door de setting, je hoort de geluidsopnames van deze interviews, krijg je als het ware het gevoel bij de twee aan tafel te zitten.
Interessant als je je wil verdiepen wat iemand drijft een daad te plegen en iemand om te brengen. En wat er vervolgens in iemands hoofd omgaat.
Je vind de podcast op de site van NPO1
Argos van de VPRO zet 15 maart 2020 de podcast Dichtbij Huis online. Een gesprek met Richard Korver (Advocaat) en Iva Bicanic (Klinisch psycholoog en Hoofd Centrum Seksueel Geweld).
In deze podcast worden beiden gesproken over seksueel misbruik. Wat te doen en welke misverstanden er leven rond het ontstaan en de plaats waar het misbruik plaats vindt. Zij schreven het boek met de gelijknamige titel en vertellen in deze podcast hierover.
Hun eigen ervaringen met de inzet bij slachtoffers is de rode draad. Hoe zorg en strafrecht soms andere belangen heeft en de afwegingen hoe zij daarin samenwerken komen aan bod.
Een aanrader als je je wil verdiepen in de aanpak van seksueel misbruik en de ogen niet meer wil sluiten.
Je luistert deze podcastaflevering van ARGOS hier
Een tweedelige podcast. In het eerste deel interviewt Miljuschka haar moeder, Astrid Holleeder. In het tweede deel worden de rollen omgedraaid. Het geeft een intens inkijkje in wat de impact van psychisch geweld kan zijn. Gebukt onder de dreiging die vanuit haar broer, Willem Holleeder, uitgaat, leeft zij als een kluizenaar en ondergedoken. Keuzes van je dochter die zoveel angst oproepen dat zij ook slachtoffer wordt.
Astrid refereert met regelmaat aan de psychische mishandelingen en de impact daarvan op haar. De geuite dreigingen, het andere gezicht, de omdraaiingen waardoor mensen in hun greep werd gehouden. Maar vooral ook aan het feit dat deze vorm van psychisch geweld vaak niet onderkend wordt terwijl zij vele vrouwen kent die hetzelfde in hun leven meemaken.
Deze podcast zet je aan het denken. Zou iemand echt in staat zijn de ander zo in zijn greep te krijgen? Zo nuchter als Astrid er ook over kan vertellen, de impact en de gevolgen zijn voelbaar, ook in de emoties die dit bij Miljuschka tijdens de podcast oproepen.
Eerder refereerde ik in mijn blog al aan de podcasts van VONK Leernetwerk. Zij maakten onder andere een podcast waaruit je ontzettend goed kunt ontrafelen waarom het zo belangrijk is om de Meldcode op een juiste manier in te zetten. Ik schreef er het blog over: wat je van ouders kunt leren over een melding bij Veilig Thuis.
Maar ook andere collega trainers en organisaties zijn inmiddels met Podcasten begonnen. Ik heb ze (nog) niet allemaal beluisterd, maar check ook zeker de podcasts van:
Liefde kent geen dwang: podcastserie van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating
Ik wens jou nog een fijne vakantie toe! En stuur me jouw podcasttips zeker ook toe, je doet me er een groot plezier mee!
Mail me: info@kirstenregtop.com