Wat goed dat je bij het begin begint! 

Ben jij werkzaam als sociaal werker? Of heb je een andere functie in het sociale domein? Dan zou het best wel eens kunnen dat je hier bent beland omdat je vragen hebt over het werken met een situatie van huiselijk geweld.

Als jonge professional heb ik gemerkt dat je het werken met huiselijk geweld situaties niet van de een op de andere dag in de vingers hebt. Toen ik voor de eerste keer aanbelde bij een gezin wat via een melding bij mij als outreachend werker terecht was gekomen wilde ik het liefste direct omkeren toen er niet direct werd open gedaan. Mijn hart bonkte in mijn keel en ik de voorstelling van de agressie kon ik maar al te goed visualiseren. Het is beangstigend.

Die eerste keer heeft voor mij er wel mede toe geleid dat ik me gerealiseerd heb dat geweld achter elke voordeur voor kan komen. Dat geweld vaker verborgen blijft dan zichtbaar wordt. En dat, als het dan eenmaal door iemand gezien wordt, des te pijnlijker is als er niks mee gedaan wordt. Ik voelde me zo enorm machteloos toen ik daar op de bank zat en eigenlijk helemaal niet wist welke vragen ik kon stellen. En dat terwijl de mensen waarbij ik kwam dezelfde mensen waren als alle andere mensen die ik in het dagelijkse verkeer tegenkwam waarmee ik gerust een gesprek kon voeren.

Vanaf die tijd ben ik mij gaan verdiepen in huiselijk geweld en wat ik er als professional aan kon doen om het te stoppen. Een goede training over time-out en de spiraal van geweld door o.a. Martine Groen heeft bij mij een vlammetje ontwaakt. Dit was een vakgebied wat ik onder de knie wilde krijgen. Hier zou ik echt een verschil kunnen maken.

Nog steeds ben ik er van overtuigd dat we een verschil kunnen maken.

Het vraagt wel iets van je om dit te kunnen doen. Je moet het namelijk wel willen.

Er zijn bezwaren genoeg natuurlijk om het niet te doen.

Het vraagt tijd om cliënten te begeleiden bij het stoppen van het geweld.

Tijd legt een grote druk op de keuzes die je maakt bij het aangaan van contact met je client.

Tijd maakt ook dat je collega’s soms dingen niet zien die jij wel hebt gezien.

En dan kan je met het nare gevoel blijven zitten dat je niet genoeg hebt gedaan, heb je de cliënt voor je gevoel aan zijn lot overgelaten?

Of

Is het gezin wel veilig waar ze nu zijn?

Net zoals jou vind ik het heel belangrijk dat er meer gedaan kan worden in huiselijk geweld situaties dan tot nu toe het geval is. Dat je een ‘ja’  krijgt van je leidinggevende als je net dat stapje extra wil zetten als jij denkt dat dat nodig is. Dat je je voldoende vaardig voelt om met gezinnen waarbij huiselijk geweld speelt aan de slag te gaan om het geweld te kunnen stoppen.

Als sociaal werker ben je bij uitstek in staat contact te leggen met cliënten. Vanuit dat contact zal je in staat zijn om ook huiselijk geweld te signaleren en bespreekbaar te maken. Het doorbreken van huiselijk geweld begint vanaf het moment dat mensen beginnen te praten over alles wat er achter hun voordeur afspeelt. Het begint met delen.

We kunnen met zijn allen een belangrijke schakel zijn in het stoppen van Huiselijk Geweld. 

Het begint al vanaf het eerste moment. De contactlegging met de cliënt. Eigenlijk is dat het allerbelangrijkste om een bijdrage te leveren aan het stoppen van geweld. Dat kan jij, maar dat kunnen al je collega’s ook.

Wist je trouwens dat de eerste resultaten van het invoeren van de Meldcode heel positief zijn? Ik ben er van overtuigd dat dit met name komt doordat meer professionals het gesprek aangaan naar aanleiding van de signalen die zij zien.

Daarom organiseer ik elk jaar in oktober de Maand van de Meldcode. Met een wekelijkse blog en sinds vorig jaar ook een online mini-cursus. Wil jij ook meedoen aan de Maand van de Meldcode? Of ben je gewoon wel benieuwd wat het is? Meld je dan aan!

Ja, ik meld me aan!  

 

P.s. Ben je benieuwd welk trainingsaanbod ik voor je heb? Kijk dan op deze link: Doe mee

Of wil je gewoon een beetje rondstruinen in mijn blogs? Kijk dan hier: http://kirstenregtop.com/blog/