Het is één van de grootste nachtmerries die je als hulpverlener kan overkomen. Een moord binnen een gezin waar jij bij betrokken bent geweest. Het overkwam mij. Een aantal jaar nadat ik haar en haar kinderen naar de vrouwenopvang begeleidde, werd ze door haar ex-partner omgebracht. Nog steeds voel ik de wanhoop die ik destijds in haar ogen zag. Het klemzitten in een vreemde omgeving met normen die ze maar niet na kon leven. Een partner die haar fysiek en geestelijk mishandelde. De kinderen die als kleine wezentjes in mij kropen. Met hun mooie ogen en opgewekte blikken waar zoveel angst achter verscholen zat.

Kom in actie!

Wij – met z’n allen – moeten samen meer doen om psychisch geweld sneller te stoppen. Om te voorkomen dat meer slachtoffers vallen. En daarom kom ik in actie. In de week van 21 juni geef ik – samen met (ervarings)deskundigen verschillende masterclasses over huiselijk geweld. Hoe signaleer je het? En hoe kom je in actie? Deze betaalde masterclasses zijn in eerste instantie bedoeld voor professionals in de (lokale) hulpverlening. De opbrengst van deze benefietactie gaat naar Stichting het Verdwenen Zelf: een stichting die zich inzet voor slachtoffers van psychisch geweld binnen gezinsrelaties. 

Neem deel aan de online masterclasses en help een slachtoffer

Het programma van de benefiet is met zorg samengesteld. Diverse aspecten van de aanpak van huiselijk geweld komen aan bod. De masterclasses zijn daardoor aanvullend op elkaar.

Dr Sietske Dijkstra

dr. Sietske Dijkstra doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen binnen deze problematiek.

Ze geeft tijdens deze benefiet week een online masterclass met Hameeda Lakho over Moed bij de aanpak van huiselijk geweld

Hameeda Lahko

Hameeda Lakho is expert en inhoudsdeskundige huiselijk geweld en kindermishandeling, auteur en sociaal ondernemer.

Ze geeft tijdens deze benefiet week een online masterclass met dr. Sietske Dijkstra over Moed bij de aanpak van huiselijk geweld

Fabriek 69

Fabriek69 is een coöperatie die professionals traint op seksualiteit, intimiteit en relaties. Zowel wat gezonde situaties zijn als hoe dit bedreigd kan worden.

Tijdens deze benefietweek geven zij de online masterclass: Wat te doen en te laten bij seksueel geweld. 

 

Ester Wijnen

Ester is spreker over partnergeweld, systemisch coach en organisatieadviseur. In 2020 besloot Ester over haar ervaringen te delen op LinkedIn, dat het ook hoogopgeleide sterke onafhankelijke vrouwen overkomt.

Tijdens deze benefietweek geeft Ester een online masterclass: Hoe kan je beter verbinding maken met slachtoffers van huiselijk geweld. 

Enliven

Enliven Social Enterprise is het eerste bedrijf dat Virtual Reality volledig inzet voor een maatschappelijk doel: meer begrip voor de medemens. Werkelijk begrip voor elkaar is de basis van een succesvolle gedragsverandering.

Tijdens deze benefietweek geeft Enliven Social Enterprise een demonstratie (livestream) van de huiselijk geweld simulatie door de ogen van een kind. Kirsten Regtop geeft uitleg over het geven van psycho-educatie. 

Jeanette Schasfoort

Jeannette is als coach verbonden aan het Verdwenen Zelf. Daarnaast geeft zij workshops aan zowel slachtoffers als professionals over emotionele en psychische mishandeling.

 

Tijdens deze benefietweek geeft Jeannette een online masterclass over coercive control. Dwingende controle, een vorm van psychisch geweld wat nog vaak niet herkend wordt binnen de reguliere hulpverlening. 

Over mij

In 2008 kwam ik als hulpverlener voor het eerst in aanraking met huiselijk geweld. En om eerlijk te zijn: ik voelde me – net als veel collega’s – zo onbekwaam om in contact te treden met de betrokkenen, dat ik me er vast ben gaan bijten. Zo coördineerde ik in Utrecht de aanpak van huiselijk geweld voor wijkteams en werkte ik een aantal jaren bij Veilig Thuis Noord Oost Gelderland. In die tijd ben ik ook gaan bloggen over de aanpak van huiselijk geweld. Op mijn blog deel ik onder andere tips, ervaringen van hulpverleners, inzichten uit onderzoeken en verhalen van ervaringsdeskundigen. Sinds 2015 heb ik een eigen bedrijf, waarbij ik professionals train om huiselijk geweld te signaleren, het bespreekbaar te maken en passende hulp te bieden. Ook geef ik lezingen en ben ik in te huren als spreker. In 2019 gaf ik bijvoorbeeld de TEDxTalk: How one conversation can have an impact on stopping Domestic Violence.

Voor wie?

Hulpverleners in het lokale veld en ambulante hulpverlening.

Investering en aanmelden

Deelname bedraagt 50,- per masterclass. 5 masterclasses kosten 200,-

Lees hier meer over de voorwaarden en groeps- en organisatiearrangementen. Hier lees je meer over de inhoud van de workshops.

Pers

Natuurlijk zou ik het hartstikke fijn vinden als je aandacht wilt geven aan mijn benefietactie. Want hoe
meer deelnemers aan de masterclasses, hoe meer slachtoffers met hulp van stichting Het Verdwenen
Zelf aan een nieuwe toekomst kunnen bouwen. Uiteraard sta ik er ook voor open om op andere
manieren aandacht te geven aan huiselijk geweld. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een
gastblog, het geven van tips aan jouw doelgroep of een interview over mijn eigen ervaring als
hulpverlener. Uiteraard kan ik je ook (vrijblijvend) in contact brengen met ervaringsdeskundigen. Doe
je mee?

Over psychische mishandeling

Deze actie voor het tegengaan van psychische misjandeling is dat nou echt nodig? Ja, dat is hard nodig, want de feiten liegen er niet om. Wist je dat jaarlijks zo’n 680.000 nederlanders slachtoffer worden van een vorm van psychisch geweld?* En dat elke 10 (!) dagen in Nederland een vrouw wordt omgebracht door haar (ex-)partner, kind of stalker? Vaak gaat daar een langdurig patroon aan psychisch geweld vooraf. En dat is precies de reden dat ik in actie kom. 

Ik vind namelijk dat we – met z’n allen – meer moeten doen om psychisch geweld te stoppen. Uit ervaring en uit onderzoek weet ik namelijk dat door voortdurende vernederingen en dreigementen het voor een slachtoffer vaak lastig is om hulp te zoeken. En als ze eenmaal die stap hebben gezet, worden ze vaak niet geloofd. Er is tenslotte geen fysiek bewijs. 

Ik sprak over de aanpak van Psychisch geweld met Tako Engelfriet, voorzitter van het Verdwenen Zelf. Het geweldspatroon van Dwingende Controle is vaak verhuld en blijft verborgen doordat het betrekkelijk kleine speldeprikjes kunnen zijn in de ogen van professionele (en niet professionele) omstanders. “Het gaat er om dat het patroon gezien gaat worden, de optelsom van dwingend-controlerend gedrag, die maakt dat slachtoffers enorme schade oplopen.” Aldus Tako. “Het beeld van huiselijk geweld is dat het gepaard gaat met slaan of andere vormen van lichamelijk geweld. In de praktijk van Het Verdwenen Zelf zien we echter slachtoffers die met geen vinger zijn aangeraakt. En dat zijn zowel mannen als vrouwen” 

Het wordt tijd voor een verandering in de maatschappij volgens Tako. “We zien bijvoorbeeld in programma’s over pesten dat het credo van ‘het hoort er nu eenmaal bij’ veranderd is in ‘je kan iets doen’. Dat zou bij de aanpak van vormen van psychisch geweld ook veel meer door moeten dringen.” In de voor- en nabeschouwingen van de film kan je zien en horen wat de experts hiervan vinden en wat hiervoor nog moet gebeuren. 

Wordt sponsor!

Door sponsor te worden geniet je van vele voordelen. 

Je wordt vermeld op de site. 

Meerdere collega’s nemen (met een korting) deel aan het programma. 

 

Of check deze pagina voor de VIP-arrangementen

Sponsoren en ondersteuners van de benefiet actie

Deel deze actie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn