Masterclasses

Het programma van de benefiet is met zorg samengesteld. Diverse aspecten van de aanpak van huiselijk geweld komen aan bod. De masterclasses zijn daardoor aanvullend op elkaar.

Wat is psychisch geweld en hoe kan je daarbij slachtoffers ondersteunen?

Dinsdag 22 juni 10.00 uur

Door: het Verdwenen Zelf, Jeannette Schasfoort

De aftrap van de benefietweek wordt gedaan door het Verdwenen Zelf. In deze masterclass gegeven door Jeannette Schasfoort, word je meegenomen in de impact, aard, signalen en wat je kunt doen bij emotionele en psychische mishandeling. Aan de hand van praktijkvoorbeelden neemt ze je mee zodat je handvatten voor je eigen werk krijgt.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
Psychische mishandeling
Wat is coercive control en hoe vaak komt dit voor?
Praktijkvoorbeeld van psychische- en emotionele mishandeling
Symptomen / signalen van slachtoffers
Tips voor hulpverlening
Vragen?

Over Jeannette:
Jeannette is als coach verbonden aan Het Verdwenen Zelf. Daarnaast geeft zij workshops aan zowel slachtoffers als professionals over emotionele en psychische mishandeling. Jeannette heeft een achtergrond als Jeugdhulpverlener, Orthopedagoog, coach en supervisor.

Wat te doen en te laten bij Seksueel Geweld?

Woensdag 23 juni 15.00 uur

Door: Fabriek69 Christel van der Horst en Jeroen Hindriks

Tijdens deze workshop leer je op welke manieren je seksueel geweld kunt signaleren. Je wordt je bewust welke natuurlijke reflexen je soms kunt hebben die het bieden van hulp bemoeilijken. En leert aan de hand van casuïstiek het proces van signaleren in de vingers te krijgen. Als je al eens een training over het Vlaggensysteem gevolgd hebt, is deze online masterclass een praktisch vervolg voor jouw praktijk.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Interne afweermechanismen
  • Ben jij de eerste die seksueel geweld signaleert? Hoe voorkom je dat het signaal niet verdwijnt?
  • Tips en handvatten er binnen je eigen organisatie actief mee aan de slag te gaan.

 

Over Fabriek69:

Fabriek69 is een coöperatie die professionals traint op seksualiteit, intimiteit en relaties. Zowel wat gezonde situaties zijn als hoe dit bedreigd kan worden. Zij geven trainingen en voeren trajecten uit om de aanpak rond relaties, intimiteit en seksualiteit binnen organisaties uit zorg en welzijn en onderwijs in te bedden. Christel is als trainer en coach verbonden, Jeroen is seksuoloog.

 

Hoe kan je beter verbinding maken met slachtoffers van huiselijk geweld

Donderdag 24 juni 10.00 uur:   

Door: Ester Wijnen en Kirsten Regtop

Tijdens deze masterclass leer je waarom slachtoffers van psychisch geweld zich vaak onvoldoende gezien, gehoord en begrepen voelen.

Wat de gevolgen daarvan zijn: voor de hulp die ze krijgen, duur van het geweld, voor traumatisering en juridische strijd. Hoe kan je bij deze verborgen problematiek de verbinding maken en waar zou je je van bewust moeten zijn als je te maken hebt met vermoedelijk slachtoffer/pleger.


De volgende onderwerpen komen aan bod

  • Wat is omvang van dit probleem?
  • Welke geweldspatronen bestaan er?
  • Welke drie aspecten zijn relevant in het maken van contact als hulpverlener met een cliënt.
  • Waarom het zo belangrijk is dit contact te maken.
  • Wat jij kan doen om jezelf en je organisatie in te zetten betere hulp te bieden bij psychisch geweld

 

Over Ester:

Ester is spreker over partnergeweld, systemisch coach en organisatieadviseur. In 2020 besloot Ester over haar ervaringen te delen op LinkedIn, dat het ook hoogopgeleide sterke onafhankelijke vrouwen overkomt. Sindsdien blogt zij, geeft lezingen en verschijnt in de media. Zij richtte hiervoor Ester Wijnen Spreekt op. Om de verborgen verhalen een stem te geven. Ester is zelfstandig ondernemer in leiderschap en organisatieontwikkeling. Zij coacht management en directie, begeleidt teams en werkt als interim manager in het maatschappelijk veld.

 

Over Kirsten:

Kirsten is maatschappelijk werker en werkte in sociale wijkteams en bij Veilig Thuis. Haar missie is om het onderwerp huiselijk geweld meer aandacht te geven onder  hulpverleners. Door middel van het leggen van verbindingen met (ervarings)deskundigen wil zij een brug slaan tussen de ervaringen van mensen met huiselijk geweld en de ontvangen en geboden hulp. Delen helpt alleen als het goed ontvangen wordt, zelfverzekerde en moedige professionals zijn daarbij een belangrijke schakel.

 

Livestream Virtual Reality (VR) Demonstratie: psycho-educatie geven aan het kind aan de hand van VR.

Maandag 28 juni 14.00 uur                   

 

Door: Enliven Social Enterprise en Kirsten Regtop

Tijdens deze masterclass maak je een unieke ervaring mee. Een professional ondergaat live een VR simulatie. In deze simulatie kijk je door de ogen van een kind dat getuige is van fysiek huiselijk geweld door ouders. Na deze simulatie wordt nagepraat met de professional die de simulatie heeft ondergaan. Daarnaast worden aspecten van het geven van psycho-educatie, een van de meest effectieve interventies om ouders te motiveren tot het stoppen van het geweld, besproken.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is Virtual Reality en hoe werkt deze VR simulatie
  • Waarom is deze VR simulatie ontwikkeld en waar wordt deze ingezet
  • Bijwonen van de live VR simulatie
  • Vragen stellen over de inzet van de simulatie aan de professional en Enliven.
  • Wat is psycho-educatie en waarom kan deze simulatie bijdragen aan het geven van pscyho-educatie.

 

Over Enliven Social Enterprise:

Enliven is het eerste bedrijf dat Virtual Reality volledig inzet voor een maatschappelijk doel: meer begrip voor de medemens. Werkelijk begrip voor elkaar is de basis van een succesvolle gedragsverandering. Als je voelt wat de ander voelt, ben je beter in staat hem op weg te helpen naar een beter leven. Een leven vol zelfvertrouwen. Enliven gelooft dat hoe meer levens geraakt worden, hoe meer succesvolle veranderingen ontstaan.

Over Kirsten:

Kirsten is maatschappelijk werker en werkte in sociale wijkteams en bij Veilig Thuis. Haar missie is om het onderwerp huiselijk geweld meer aandacht te geven onder  hulpverleners. Door middel van het leggen van verbindingen met (ervarings)deskundigen wil zij een brug slaan tussen de ervaringen van mensen met huiselijk geweld en de ontvangen en geboden hulp. Delen helpt alleen als het goed ontvangen wordt, zelfverzekerde en moedige professionals zijn daarbij een belangrijke schakel.

Moed bij de aanpak van huiselijk geweld

Dinsdag 29 juni 13.30 uur                     

 

Door: Sietske Dijkstra en Hameeda Lakho

Tijdens deze masterclass wordt stilgestaan bij Moed in de aanpak van huiselijk geweld. ‘Hoe kunt u vanuit uw professie en mens-zijn werken aan afname van risico’s op herhaling, actief bijdragen aan herstel en het duurzaam stoppen van geweld?’ Het verbinden van (ervarings)kennis met de praktijk, reflectie en inzichten vanuit onderzoek om huiselijk geweld sneller te kunnen stoppen. Professionele en Persoonlijke Moed is een meerdaagsprogramma ontwikkeld door Sietske Dijkstra, Hameeda Lakho en Kirsten Regtop.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Wat is moed bij de aanpak van geweld? Waarom is het belangrijk?
  • Wat drijft ons als drietal in het werken met MOED vanuit het perspectief van ervaringsdeskundigheid, de praktijk en onderzoek en reflectie daarop?
  • Herken je de web van geheimhouding en de rollen die het gezin gevangen houdt?
  • Wat is jullie/jouw moed en hoe kun je dat onderzoeken?
  • Hoe kun je verder werken met de Gloed van Moed?

Over Sietske:

Sietske doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen binnen deze problematiek. Daarnaast draagt het bureau bij aan professionalisering door scholing en advies aan professionals die te maken krijgen met mishandeling, seksueel misbruik of verwaarlozing in relaties, gezinnen en instellingen. Tot de klantenkring behoren professionals in tal van sectoren, gemeenten en onderwijsinstellingen, in binnen- en buitenland. Het doel is altijd: inzicht geven. Inzicht in de risico’s op geweld, in de mogelijkheden om geweld te voorkomen, de nadelige effecten ervan te verminderen, professioneel handelen te verbeteren en preventie te bevorderen. Inzicht dat empowerment en agency van betrokkenen versterkt en maakt dat professionals beter en gemotiveerder hun werk kunnen doen. Sietske is onder andere betrokken geweest bij de commissie Samsom, lector geweest aan Avans Hogeschool en bij de totstandkoming van de film; ‘Zij lijkt het probleem te zijn’ die op de site van het Verdwenen Zelf terug te zien is.

 

Over Hameeda:

Hameeda Lakho is expert en inhoudsdeskundige huiselijk geweld en kindermishandeling, auteur en sociaal ondernemer. Ze is werkzaam als gastdocent, herstelcoach en motivational speaker. Zij heeft haar traumatische ervaringen en kwetsbaarheid omgezet in kracht voor de wereldwijde slachtoffers van geweld en fungeert als inspirator en rolmodel. Zij is initiatiefneemster van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid (voorheen Stichting Geheim Geweld) die zich tot doel heeft gesteld de gevolgen van kindermishandeling bespreekbaar te maken.

Hameeda is onder andere auteur van de boeken: Gebroken cirkel, Geheim geweld en Verborgen tralies. In 2020 was zij een van de initiatiefnemers van het programma Getekend wat te zien is via NPOstart.

 

Voor wie?

Hulpverleners in het lokale veld en ambulante hulpverlening.

Investering en aanmelden

Deelname bedraagt 50,- per masterclass. 5 masterclasses kosten 200,-

Lees hier meer over de voorwaarden en groeps- en organisatiearrangementen.