- info@kirstenregtop.com
Wanneer je ernstige zorgen hebt over een van je cliënten of een gezin waarbij je over de vloer komt, maar je dit gevoel nog niet zo goed kan duiden. Dan kan je er erg mee in je maag blijven zitten.
Is het goed genoeg? Is het veilig genoeg? ‘Wat als het waar is?’, wat een ouder of kind je in vertrouwen heeft verteld?
Op zo’n moment wil je graag een advies waar je verder mee kan.
Helaas lukt het lang niet altijd om met een voldaan gevoel een adviesgesprek af te sluiten. In deze blog laat ik een paar situaties zien die voor kunnen komen. En ook hoe je er volgens mij voor kunt zorgen dat je wél met een voldaan gevoel de deur uit gaat. Lees je mee?
Het is vaak best lastig om tot de kern te komen. Als je zelf al worstelt met het idee dat de zorgen vaag zijn, dan is het komen tot een goed advies ingewikkeld als je maar gewoon begint met het gesprek.
Zo’n gesprek kan dan beginnen met: “Vertel maar eens over de casus”. Waar vervolgens op doorgevraagd wordt. Aan het einde is het dan een grote brei waardoor je nog steeds niet weet waar je eigenlijk kan beginnen.
Je hebt superveel verteld en de ander weet heel veel over de casus. Maar weet de ander ook precies waar het knelt?
Je loopt de deur uit na zo’n gesprek en hebt even goed je hart kunnen luchten. Het delen over de casus kan al opluchten. Erkenning krijgen voor het feit dat de situatie heel lastig is en dat je het niet alleen hoeft te doen helpt ook.
Maar dan… als die opluchting weg is en je weer naar de mensen toe wil gaan waarover je je zorgen maakt. Wat is dan eigenlijk je vervolgstap? En kan je dat ook?
Wanneer je stappen volgt bij een casusbespreking geeft dat heel veel handvatten om uiteindelijk tot een goed en passend advies te komen. Hiervoor kan je de volgende stappen gebruiken:
Voorbereiding en ordening
Verdiep de ordening in gesprek
Maak een analyse op veiligheid en de adviesvraag
Kom tot de formulering van een advies
Wanneer het een grote brei is en het lastig is om er de kern uit te pakken helpt het om het adviesgesprek stapsgewijs aan te pakken. In deze stappen pas je verschillende interventies toe om tot de kern te komen en die passen bij de analyse. Zoals het stellen van oplossingsgerichte vragen, het inzetten van een veiligheidstaxatie instrument.
Hierdoor voorkom je dat je een flinke kater aan een adviesgesprek overhoudt.
Om te voorkomen dat je geen antwoord krijgt op je vraag of je blijft worstelen met de complexiteit helpt het om het stapsgewijs aan te pakken. Na het advies bepaal je je vervolgstap.
Ten eerste kan je de meldcode afsluiten als er geen zorgen meer zijn.
Ten tweede kan je teruggaan naar het signaleren (stap 1) als je onvoldoende informatie hebt om een vervolgstap te kunnen zetten. (Lees hier mijn blog van vorige week terug die daarover gaat.)
Tenslotte kan je ook ervoor kiezen het gesprek met de betrokkenen aan te gaan.
Als je bij het laatste niet weet hoe dit aan te pakken kan je opnieuw een adviesvraag stellen. Met als doel om het gesprek over de signalen voor te bereiden.
In mijn volgende blog geef ik je tips hoe je dat aan kan pakken!
Wil je op een laagdrempelige manier aandacht schenken aan de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling? Maar weet je misschien niet hoe? Doe dan mee aan de Maand van de Meldcode. In deze maand delen we van trainingaandachtsfunctionaris.nl vele tips en tools. Check onze LinkedIn pagina voor meer informatie en de andere trainers.
En wil je meer leren over hoe je in minder tijd meer collega’s bereikt over de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling? Doe dan mee aan het webinar ‘In 3 stappen succes’. Waarin ik drie stappen met je deel waardoor je dat voor elkaar krijgt.
Scroll naar beneden voor datum en aanmelding.
In dit webinar deel ik niet alleen 3 stappen hoe je aandachtsfunctionaris meer plezier uit je functie haalt en positief effect bij je collega’s teweeg brengt. Ik deel cadeaus uit aan de deelnemers.
In dit webinar deel ik het stappenplan wat ervoor zorgt dat je meer overzicht krijgt over wat doet én hoe het veel minder hap snap gaat voelen.
Deelname is gratis. Dus meld je aan om dit webinar te volgen.