Wat een ingewikkelde tijden zijn het zeg! Ik kan me voorstellen dat je als hulpverlener behoorlijk met de handen in het haar zit. Zo min mogelijk fysiek contact, dus ook de gesprekken met de cliënten zullen zo min mogelijk plaats vinden.
Zelf heb je het misschien al lastig, want thuiswerken, hoe dan? Soms is iets wegwerken achter de laptop nog wel een optie, maar ook het contact met cliënten onderhouden?
Misschien heb je er al wel bij stil gestaan. Zeker als je met kwetsbare groepen werkt die al onder grote stress staan. Want stress en een goede zelfregulering gaan nou eenmaal niet goed samen. Gedwongen thuis op elkaars lip zitten, de vrees voor verlies van werk en inkomen, misschien een kind met gedragsproblemen of een beperking, zelf al in de financiële problemen zitten.
Kinderen die de tent uit stressen omdat ze er aan moeten wennen dat ze thuis hun schoolwerk moeten doen en het contact met hun leeftijdsgenootjes en juf of meester missen.
Angsten voor de gezondheid van familieleden of dierbaren. Oude trauma’s die geactiveerd worden. Smetvrees, prepping, isolatie, blootgesteld worden aan nieuws.
De situatie kan maken dat er huiselijk geweld ontstaat. En daar wordt, geheel terecht, aandacht voor gevraagd. Maar wat kan jij doen om mensen te ondersteunen die het al zwaar hebben, zonder dat je face-to-face contact hebt? En hoe zorg je ervoor dat je zicht houdt op de veiligheid?
Werk aan de relatie
Bedenk wat jij kunt doen om de werkrelatie met jouw client te behouden. De een zal zich namelijk terugtrekken op dit moment, een ander zal juist een extra groot beroep op je doen. De een heeft het zwaarder dan de ander. Bedenk zelf hoe jij met al jouw cliënten contact kunt onderhouden zodat alle mensen weten dat jij bereikbaar bent, hoe jij bereikbaar bent en wanneer je bereikbaar bent.
Ook al zit iemand er niet op te wachten. Blijf initiatief nemen om in contact te komen. Kies er verschillende vormen voor om dat contact te behouden of te krijgen. Er zullen mensen zijn die nu verder geïsoleerd worden dan ze al waren. Jij hebt echt als hulpverlener een heel goede reden om wel contact te blijven zoeken, het is je werk.
Maak verwachtingen waar
Het klinkt misschien gek, maar juist de situatie van nu maakt het mogelijk om geweld thuis bespreekbaar te maken. Mensen zullen verwachten van jou dat jij daar vragen over stelt. Maar kies wel woorden die mensen als niet-beschuldigend ervaren, stel open vragen en erken de zwaarte van de situatie. Mensen die misschien tot nu toe het enorm lastig vonden om et jou te delen wat spanningen of stress met het gezin deden, voelen nu misschien een legitiem moment om het wel bespreekbaar te maken. Geef hen dan de ruimte om hun verhaal te delen en ga daar compassievol mee om.
Zoek ruimte voor verbetering
Ventileren voor volwassenen kan heel erg belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat de spanningen niet te hoog oplopen. Tegelijkertijd is alleen het delen over de spanningen niet genoeg om de zelfregulering te verhogen. Sta stil bij hoe het spanningsverloop is, welke momenten dit duidelijk wordt en wat mensen kunnen doen om in het moment zelf de spanning te reguleren.
Zoek ook creatieve oplossingen. Er zijn echt mogelijkheden om met het onderwijs en de hulpverlening samen extra ondersteuning in te zetten als het thuis echt niet gaat. Dat kan een tijdelijke steunmaatregel zijn omdat deze situatie nou eenmaal echt een unieke situatie is die echt veel extra vraagt van mensen. Dat wil niet zeggen dat mensen het altijd nodig blijven houden.
Twijfel je: vraag advies
Blijf je met zorgen zitten? En blijf je twijfelen over wat je zou moeten doen. Moet je een huisbezoek afleggen als je geen contact kan krijgen, of weet je niet zeker of de spanningen hanteerbaar zijn? Accepteer dat twijfel, zeker op dit moment heel normaal is en erbij hoort. Maar dat je het daar niet bij hoeft te laten zitten. Vraag advies, bij jouw deskundige collega of Aandachtsfunctionaris. Of bel met Veilig Thuis (0800-2000 gratis) om jou te helpen bij jouw afwegingen. Anoniem advies vragen mag altijd!
Gratis webinar: Hoe houd je zicht op veiligheid?
Nieuwe datum!
Omdat maandag 6 april vol is, heb ik een nieuwe datum gepland.
Je kan je nu weer aanmelden voor dinsdag 14 april 10.00 uur via onderstaande link!
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om mensen te ondersteunen en om zicht op veiligheid te houden. Daarom geef ik aanstaande donderdag een webinar (online training) waarin we in gaan op de vraag: Hoe houdt ik goed zicht op de veiligheid zonder face-to-face contact?
Meld je hier aan voor het webinar
We gaan in op vragen als:
- Wat doe ik als ik geen contact of onvoldoende contact krijg met het gezin?
- Hoe maak ik een goede veiligheidsinschatting op afstand?
- Hoe kan ik de meldcode blijven toepassen?
- Hoe handel ik professioneel maar ook warm?
Doe gratis en vrijblijvend mee: want het is zo enorm belangrijk dat jij in actie blijft komen. Juist voor die gezinnen waar het Centrum voor Seksueel geweld en Veilig Thuis het over hebben. En juist in deze tijd!
Wil je meedoen aan het webinar: meld je aan via de link onder deze knop. Kies een datum en graag tot dan!
Meld je hier aan voor het webinar
Uit de evaluaties van de eerste webinars:
Zou je het webinar aanraden aan je collega’s? En waarom?
Ellen: Ja zeker. Goed om aandacht te hebben voor dit thema, juist in Coronatijd.
Erni: Ja, goede tips en gevoel dat je er niet alleen voor staat
Simone: Ja, goede tips en gevoel dat je er niet alleen voor staat
Sonja: ja, vooral voor de bewustwording dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten qua werk en dat we hierin samen creatief kunnen zijn met zoeken naar vormen om toch de clienten verder te kunnen blijven helpen
Rik: Ja. Althans primair voor de aandachtsfunctionarissen. Het is goed om te weten da je onthand hoeft te zijn in deze bijzondere tijden.
Een webinar voor jouw organisatie of team???
Wil jij met je team meedoen met het webinar? Of wil je met meer mensen uit je organisatie het webinar volgen? Dan zou ik het op prijs stellen als je mij een mail stuurt. In dat geval zullen we een tijd en datum prikken die voor jouw organisatie passend is en komt het exclusief beschikbaar. Mailen kan naar: info@kirstenregtop.com