Vanaf donderdag 19 maart start een nieuwe lotgenotengroep voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met Huiselijk Geweld. De groep wordt georganiseerd door U Centraal in samenwerking met Buurtteam Organisatie Sociaal Utrecht en Moviera. Omdat deze groep al meerdere keren gedraaid heeft, ben ik het gesprek aangegaan met Daniëlle de Vries van Buurtteamorganisatie Sociaal. Zij is één van de begeleiders van de groep. Want wat houdt deze groep in en wat kan jouw cliënt hier aan hebben?

Het praten over Huiselijk Geweld is niet makkelijk. Laat staan in groepsverband. In eerste instantie kunnen vrouwen het dan ook als emotioneel zwaar ervaren.Toch levert het de vrouwen vaak heel veel op.

Daniëlle de Vries
Daniëlle de Vries

Of ze nou wel of geen kinderen hebben, student zijn, of al wat meer op leeftijd. De gemene deler bestaat en de erkenning daarvoor vinden de vrouwen bij elkaar.Vaak bestaat het beeld dat mensen de relatie moeten verbreken om weer gelukkig te zijn. Dit is niet altijd het geval. Maar wanneer dit wel het besluit is (om naar een veilige situatie te kunnen), houdt het voor de vrouw zelf vaak niet gelijk op. Vrouwen die dit zelf hebben meegemaakt begrijpen dit als geen ander. Zij hebben aan een half woord genoeg.

De vrouwen die deelnemen aan de groep leren veel van elkaar. Want wat komt er op je af als je besluit het geweld of de relatie te beëindigen? Hoe werkt het als je het taboe in je eigen netwerk wilt verbreken? En hoe komt het toch dat je in je nieuwe relatie weer dezelfde patronen begint te herkennen? Maar ook, wat kunnen triggers zijn waar je zelf verantwoordelijk voor bent? Door het uitwisselen van ervaringen levert dit tips op waar de deelneemsters echt wat mee kunnen.

Thema's die aan bod komen
Thema’s die aan bod komen

 Lotgenoten contact voor vrouwen die in een huiselijk geweld situatie zitten of er net uit zijn helpt vrouwen tot het krijgen van inzicht, begrip voor zichzelf en elkaar, herkennen van grenzen en patronen in hun relatie.”

Tijdens de groep is het telkens een balans zoeken tussen de inbreng van de deelneemsters, het oefenen met opdrachten en het overbrengen van de kennis over Huiselijk Geweld. Door daar de juiste balans in te vinden zijn de reacties van de deelneemsters vooral positief. Van een aantal groepen is bekend dat deelneemsters contact met elkaar houden en op elkaar terug kunnen vallen voor steun. Overwinning van het geweld en een sterker netwerk op de koop toe dus.

Wil je meer weten over deze groep, je cliënt, of misschien jezelf aanmelden? Kijk dan op de site van U Centraal. Aanmelden kan via het e-mailadres: groepen@u-centraal.nl

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.