Politiemeldingen

In mijn vorige blog heb ik beschreven hoe Huiselijk Geweld plaats kan vinden bij ‘gewone’ mensen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat datgene wat er gebeurd is natuurlijk niet normaal is. En dat de incidenten die het betreft vaak heel heftig zijn.

 

In mijn werk ben ik op verschillende manieren met Huiselijk Geweld zaken in aanraking gekomen. Soms heb ik zelf situaties gesignaleerd,  mensen vragen zelf hulp bij hun relatie, maar regelmatig heb ik ook contact gelegd via een melding van anderen. Meldingen van het Steunpunt Huiselijk Geweld bijvoorbeeld. Daar is vaak een politiemelding aan voorafgegaan.

 

Omdat er tussen zo’n melding en het aanmelden een paar dagen zat, was er soms alweer sprake van een verzoening in het gezin (in stand houden van de situatie lijkt soms makkelijker dan doorbreken). Of was in ieder geval de behoefte om samen de ruzies of geweld aan te pakken alweer gezakt. Totdat de wet Tijdelijk Huisverbod werd ingevoerd.

Bij ons is de afspraak dat wij binnen 24 uur na binnenkomst van de melding, contactleggen met de achterblijvers. Het incident heeft dus kort daarvoor plaatsgevonden. Dat maakt dat het ijzer nog heet is, en bereidheid om de situatie te doorbreken het grootst is.

 

Het Tijdelijk Huisverbod is een heel heftige maatregel voor alle betrokkenen. Laat staan voor de mensen waar het om gaat. Maar natuurlijk ook voor de mensen die onderzoek moeten doen naar de situatie. Zoals de politieagenten.

Één van de mensen die dit wat mij betreft heel beeldend en intens beschreven heeft, is Dirk Jan Grootenboer, wijkagent in Dordrecht. Zijn blog verwoord wat mij betreft waarom het juist zo belangrijk is dat er niet alleen gestraft wordt. Maar dat er vooral ook hulp op gang komt. Zonder afbreuk te doen aan de heftigheid van de situatie.

Hier kan je zijn blog lezen. Ik was erg onder de indruk, wat maakt het bij jullie los?

Voor meer informatie over het Tijdelijk Huisverbod kijk op deze site van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een later blog zal ik nog ingaan op datgene wat er op hulpverleners af komt bij het verlenen van hulp bij een Tijdelijk Huisverbod.

Deel deze blog met iemand die hem ook moet lezen

Facebook
Twitter
LinkedIn