Huiselijk geweld blijft vaak verborgen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je je bewust bent dat er achter een façade van een ogenschijnlijk zorgeloos gezin ook een berg ellende schuil kan gaan.

Geweldspatronen kennen vaak een grillig verloop. Huiselijk geweld kenmerkt zich door tijden waarin het goed gaat en tijden waarin het slechter gaat.

Maar als er eenmaal sprake is van een spiraal van geweld is het, voor de mensen die er zelf middenin zitten, heel moeilijk te stoppen. 

Hoe herken je huiselijk geweld?

Signalen zijn kleine dingen die je kan waarnemen die er op kunnen duiden dat er sprake is van huiselijk geweld.

Soms zijn signalen in gedrag waarneembaar, zoals een plotseling teruggetrokken client, iemand die ineens veel alcohol gaat drinken. Maar ook wanneer men heel negatief tegen de ander praat of deze niet laat praten.

Of fysieke signalen; zoals blauwe plekken, gescheurde of vervuilde kleding, gebruik van overmatig make-up en dan weer niet.

Het vervelende aan signalen van huiselijk geweld is dat ze ten eerste niet altijd de hele tijd aanwezig hoeven te zijn. En dat ze daarnaast ook nog op hele andere problemen kunnen duiden. 

Dat kan ervoor zorgen dat je geen stappen gaat zetten terwijl er wel wat aan de hand is waar mensen ook hulp bij nodig hebben. 

Hoe kan je daar nou mee omgaan?

3 tips voor het signaleren

1.Neem je onderbuik gevoel serieus.

Zodra je bij jezelf een gevoel van onrust waarneemt, onderzoek waar deze onrust vandaan komt. Speel de situatie in je hoofd af en ontdek wat maakt dat je dit gevoel had. Wat was er anders dan voorheen? Wat zag je, hoorde je, rook je? 

2. Neem de tijd om te beschrijven en vast te leggen. 

Probeer zo feitelijk mogelijk de situatie vast te leggen. En geef jezelf daarvoor de tijd om dit te doen. 

3. Een signaal is nog geen huiselijk geweld, maar sluit het ook niet uit. 

Houd open dat jouw interpretatie wel een zorg kan zijn maar er geen sprake hoef te zijn van onveiligheid. Het kan ook zo zijn dat je door jouw alertheid over een tijdje nieuwe signalen waarneemt. Of dat het een heel andere oorzaak heeft. Door goed vast te leggen en open te houden wat er kan spelen waak je ervoor om te snel van het goede uit te gaan en tegelijkertijd ook om te snel van grote zorgen uit te gaan.

Signaleren is vooral alert zijn en attent zijn

Alert zijn op signalen en attent zijn op de zorg waar een gezin of huishouden mee struggelt zorgen ervoor dat je je cliënten serieus neemt. Stap 1 van de Meldcode is gezet en als je dit aan durft te gaan zou je zo maar het verschil kunnen maken! 

Meer leren over het bespreekbaar maken van signalen?

Doe dan mee aan het webinar: Het gewenste effect. 

Waarin je 5 onmisbare elementen leert van een professioneel gesprek over signalen van huiselijk geweld. 

Ook als je het niet eens bent met je cliënten of als je op weerstand stuit kan je een gesprek over signalen voeren. Een noodzakelijke stap om er niet zelf mee rond te blijven lopen. 

Data: De eerstvolgende data van het webinar zijn: 

Dinsdag 6 oktober 15.00 uur

Donderdag 8 oktober 10.00 uur

Als je je vóór 2 oktober aanmeld, krijg je 10 euro korting op het webinar met de kortingscode: PRIMEUR

Je betaalt dan geen 25 euro, maar 15 euro inclusief BTW

Dit is de eerste blog van de Maand van de Meldcode. De komende weken komen alle stappen van de Meldcode met meer tips nog voorbij. 

En ken je iemand die iets hier aan kan hebben? Deel graag!