De voorgaande weken hebben jullie al kunnen lezen over stap 1 en stap 2 uit de meldcode, dus het zal geen verrassing zijn dat deze week stap 3: het gesprek met de cliënt centraal staat. Jullie zijn van mij gewend dat ik schrijf over Huiselijk Geweld en daarin krijgen kinderen komen kinderen, geheel onterecht, niet aan bod. Iemand die dat heel goed begrepen heeft is Marike van Gemert van de Academie Praten met Kinderen. Daarom heb ik haar een kort interview afgenomen om in deze week met jullie te kunnen delen over het gesprek met het kind in een positie in de knel! Een zeer interessant gesprek. Lezen jullie mee?

Foto: Madeleine Sars
Marike heeft haar Academie opgericht vanuit de overtuiging dat het kind meer aandacht verdient, zeker als het kind zich in een onveilige plek bevindt. Ze geeft aan dat veel professionals worstelen met dezelfde dilemma’s. Hoe voorkom ik dat ik een kind klem zet door mijn vragen, hoe voorkom ik dat ik een kind beschadig door mijn gesprek, hoe herken ik de grenzen van een kind? Herkenbaar nietwaar?
De behoefte om wel gesproken te worden blijkt uit het feit dat heel veel volwassenen die als kind in een dergelijke situatie hebben gezeten zich afvragen: “Waarom vroeg nooit iemand hoe het met mij ging?”. Een herkenbare quote die ik zelf steeds meer ter harte aan het nemen ben.
Daarom was ik juist wel benieuwd welke tips Marike heeft voor het aangaan van het gesprek met kinderen. De volgende tips heeft zij met mij gedeeld.
- Maak contact: dat lukt niet altijd waar één of beide ouders bij aanwezig is. Ga dus vooral ook eens iets doen met een kind is haar tip. En zorg dat je het kind vaker dan één keer ziet.
- Geef de beleving van het kind de ruimte. Een mooie methode daarbij is de drie- huizen methode. Een goede uitvoering daarvan is echter wel echt nodig. Neem dan ook écht de tijd voor een kind en durf door te vragen.
- Draag niet direct oplossingen aan. Naast dat je die niet direct kunt geven of hebt, hoe schrijnend een situatie ook lijkt te zijn, is het voor een kind belangrijk dat hij of zij zich kan uiten vanuit het hier en nu. De vraag ‘hoe is het nu voor jou wat er allemaal gebeurt’ toont ware interesse.
- Beloof nooit geheimhouding aan het kind. Je kan niet beloven dat je nooit wat gaat delen, want het kan nodig zijn om te delen om de situatie te verbeteren voor het kind. Blijf daarin transparant.
In hele korte tijd heeft Marike een heleboel tips gedeeld en ze zit nog vol met heel veel meer! Op dit moment is zij bezig een praktijkboek te schrijven over praten met kinderen. Wil je nu alvast wat meer tips lezen? Download dan haar gratis E-Book via deze link.
In mijn werk voer ik steeds meer gesprekken met kinderen van alle leeftijden en ik hoop dat ik daarmee voor hen in ieder geval kan voorkomen dat zij het gevoel hebben dat zij nooit gezien of gehoord zijn. Deze tips van Marike heb ik in ieder geval in de pocket!
Natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn over het gesprek met de cliënt en specifiek in het gesprek met kinderen. Deel ze, want wie weet heeft een ander er nog profijt van!
0 reacties