Onzichtbare muren doorbreken

Femicide, dringende controle, intieme terreur. Het zijn termen die steeds vaker in de media terugkomen. Maar waar gaat dit eigenlijk over?

Partnergeweld kent jaarlijks mee dan een miljoen slachtoffers, waarbij dwingende controle de meestvoorkomende geweldsvorm is. Er komt steeds meer aandacht voor dit geweldspatroon, en inmiddels zijn er zelfs plannen dit in navolging van een aantal andere landen, strafbaar te stellen.

Kirsten Regtop is als professional al 15 jaar betrokken bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij geeft trainingen in onderwijs, zorg en welzijn vanuit Fabriek69. Als geen ander weet zij wetenschappelijke onderzoeken over geweld in afhankelijkheidsrelaties te verbinden aan praktijkvoorbeelden in haar lezingen.  Door vele gesprekken en samenwerkingen met ervaringsdeskundigen is zij in staat de brug te slaan en de blik op ‘doen wat helpend is’ te kunnen richten.

 

Er staan drie onzichtbare muren tussen slachtoffers van huiselijk geweld en omstanders in. In de lezing van Kirsten bespreekt ze die drie muren en wat we kunnen doen om deze af te breken. Want als je het gesprek aangaat en de drie onzichtbare muren weet te doorbreken, dan kan je sneller huiselijk geweld stoppen. Met deze boodschap wil ze zoveel mogelijk bedrijven en organisaties bereiken, juist ook organisaties waarbij dit mogelijk juist niet zo voor de hand ligt. In de lezingen komen zowel psychologische als sociologische processen die het doorbreken zo ingewikkeld maken aan bod.

Kirsten Regtop kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Geweldspatronen en dynamieken
  • Rode vlaggen in de aanpak van partnergeweld
  • Invloed van genderrollen in de aanpak van partnergeweld
  • Wat vraagt samenwerken van de professional in de keten rond partnergeweld

Artikelen van de hand van Kirsten zijn verschenen in onder andere Sozio, Vlammagazine.

Zij werd geïnterviewd door oa. Quest psychologie en oneworldmagazine

Bekijk ook onderstaande TEDx-video How one question can have an impact on stopping domestic violence

Tijdens landelijk congres Huiselijk Geweld in de Reehorst

Wist je dat...

  • Uit onderzoek blijkt dat mensen in huiselijk geweld situaties veel vaker een naaste, zoals een collega, vriend, vriendin of familielid  in vertrouwen nemen dan een professional?
  • Omstanders zoals collega’s, buren, professionals worstelen met grote zorgen, maar het idee hebben te weinig invloed te hebben?
  • Slachtoffers van huiselijk geweld zich vaak niet gesteund voelen door hun directe omgeving?
  • Zij daardoor het gevoel houden er alleen voor te staan en het geweld langer doorgaat?
  • De lange termijn gevolgen van huiselijk geweld enorm zijn? Zoals gezondheidsklachten, verslavingsproblematiek, armoedeval?
  • De korte termijn gevolgen ook niet mals zijn? Ziekteverzuim, verwondingen (fysiek en psychisch), ziektekosten, isolement, ziektekosten, schulden…

 

Als de eerste keer dat iemand deelt over het leed achter de voordeur een positieve ervaring is, kan je de tijd die nodig is om huiselijk geweld te stoppen, enorm beïnvloeden. Wil je daar aan bijdragen? Ik wel. Ik kom graag spreken op je organisatiebijeenkomst of congres. Ik informeer je graag over de mogelijkheden. 

Vraag een vrijblijvend gesprek aan

Elke organisatie is anders en elk team is anders. Daarom maak ik mijn trainingen altijd op maat, na een persoonlijk behoeftengesprek kijk ik samen met je waar je team of organisatie het optimale leerrendement uit kan behalen.

Vul hieronder je gegevens in voor een vrijblijvend advies voor een training die aansluit op niveau en behoefte