Zomerissue: Achterlating in het buitenland

  Zomerissue_-3 Het is hoogzomer en als ik de berichten van een aantal zeer gerespecteerde organisaties mag geloven (wat ik dus doe), komt achterlating in het buitenland met name in deze periode voor. Daarom vraag ik deze week jouw aandacht voor dit schrijnende onderwerp. Als je dit als professional signaleert hoef je niet volkomen machteloos te staan. In deze blog een aantal tips. Lezen jullie mee?
Onder achterlating in het buitenland wordt verstaan: vrouwen en eventuele kinderen worden zonder reisdocumenten achtergelaten in het land van herkomst. (Bron: femmesforfreedom) Achterlating wordt vaak geschaard onder eergerelateerd geweld. Dit komt omdat het als middel ingezet kan zijn om de familie-eer te bewaken. Bijvoorbeeld als men wil voorkomen dat een scheiding in gang wordt gezet of als er sprake is van ‘onzedelijk’ gedrag van een jonge meid. Men wil voorkomen dat de gemeenschap gaat kwaad spreken, beschimpen of nog ernstiger,  geweld gaat gebruiken. Achterlating is een vorm van mensenrechtenschending. Het echter niet altijd verbonden aan eergerelateerde situaties, maar om die inschatting te kunnen maken heb jij hulp nodig van een daartoe gespecialiseerde organisatie.
Tips afkomstig van Femmes For Freedom en Landelijke Knooppunt Huwelijksdwang en achterlating
Tips afkomstig van Femmes For Freedom en Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en achterlating
Het kan zijn dat jij al signalen opvangt dat iemand mogelijk wordt achtergelaten in het buitenland. Iemand heeft jou bijvoorbeeld in vertrouwen verteld dat zij (of hij) daar angst voor heeft. Maar ook minder concreet: iemand wordt geïsoleerd van de buitenwereld. Je merkt dat iemand ineens minder vrijheid heeft. Gecontroleerd wordt door (mannelijke) familieleden. Direct naar huis moet komen na werk of school. De telefoon wordt gecheckt of er is een afwerende houding ten opzichte van hulpverlening. Ook kan men erg opzien tegen de komende vakantie. Allemaal mogelijke signalen. Maar kijk ook zeker op deze signalenlijst die o.a. samen met Movisie is opgesteld. Als jij als professional dit bemerkt, dan kan je wat doen! Probeer bijvoorbeeld het (potentiële) slachtoffer te informeren door informatie te geven te vinden op de site van Femmesforfreedom.nl. Wil je casuïstiek aan een expert voorleggen? Dat kan je ook doen bij de lokale afdeling van Veilig Thuis en indien nodig voor meer informatie bij het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating. Daar vind je ook veel meer informatie over dit onderwerp. Hieronder nog vijf tips voor jou cliënt wanneer je merkt dat deze mogelijk risico op achterlating loopt: 
  • Zorg ervoor dat je in ieder geval kopieën laat maken van belangrijke identiteits- en verzekeringspapieren en dat deze op een vertrouwelijke plek worden bewaard.
  • Zorg ervoor dat het adres van de ambassade ergens opgeschreven en bewaard wordt.
  • Een advies wat onder andere wordt gegeven is: bewaar iets van metaal op je lichaam, zodat je bij de douane (als je met het vliegtuig gaat) kunt aangeven dat je mogelijk achtergelaten gaat worden.
  • Zorg ervoor dat je voor de vakantie een vluchtplan hebt gemaakt, en maak dit plan niet zelf, maar overleg hierover met daarin gespecialiseerde instanties. (bijvoorbeeld: Veilig Thuis, Fier, Femmesforfreedom.nl)
  • Zorg ervoor dat er juridische bijstand wordt gezocht als er geen of onjuiste verblijfspapieren zijn om een terugkeer naar Nederland mogelijk te maken.
Last but not least een tip aan jou: Laat je cliënt weten dat je vertrouwelijk met de informatie omgaat. Deel geen informatie met familie of vrienden, ook al lijkt het slachtoffer daarvoor toestemming te geven. Doe dit écht alleen als het slachtoffer jou, zonder bijzijn van anderen, nadrukkelijk toestemming heeft gegeven. Hopelijk gaat het deze zomer meevallen, jij weet nu in ieder geval waar je je informatie kunt halen! Mocht je tijd hebben jezelf te kunnen bijscholen, dan kan dat heel eenvoudig via deze e-learning module. Alle informatie in deze blog is afkomstig van Fier, Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang, Movisie en Femmes for Freedom.    

Deel deze blog met iemand die hem ook moet lezen

Facebook
Twitter
LinkedIn