Wanneer je geconfronteerd wordt met een situatie van huiselijk geweld in je werk, vraagt dit behoorlijk wat van jou als professional. Ik wil het niet anders maken dan dat het is. Soms kan je hele goede en legitieme redenen hebben om het (even) niet te zien. Deze keer neem ik jou mee naar 3 heel goede redenen om weg te kijken wanneer je met een situatie van huiselijk geweld te maken hebt.

Je hebt te weinig tijd

wegkijken-hg-fb-postJe weet dat het werken met huiselijk geweld tijd vraagt, tijd die je lang niet altijd krijgt of hebt. Hoe kan je iemand voldoende helpen als je de tijd niet krijgt om dit goed te doen? Een heel goede reden om te besluiten niet door te pakken als je met huiselijk geweld geconfronteerd wordt.

Het behoort niet tot mijn taken

Je hebt een opdracht en het werken met huiselijk geweld is daar niet een van. Het werken met huiselijk geweld vraagt om mensen met verstand van zaken en ja, je kunt niet alles zo goed doen.

Het heeft geen zin

Het heeft geen zin om huiselijk geweld te proberen te stoppen als op alle andere leefgebieden de problemen nog in stand blijven die het geweld mogelijk triggeren. Hoewel je het wel wil, het is dweilen met de kraan open. Bovendien zien mensen het zelf niet als het belangrijkste probleem dat zij veel ruzie met elkaar maken. De maand huur die opgehoest moet worden staat toch echt op 1 en daarna zal het tussen hen toch ook wel beter gaan? Geef ze eens ongelijk.

Kan het ook anders?

Alledrie heel legitieme redenen om niet huiselijk geweld in je hulpverlening als probleem op nummer 1 te zetten. Toch denk ik dat er heel veel meer legitieme redenen zijn om juist wél wat te doen. 534 slachtoffers dagelijks bijvoorbeeld. En als juist die plek waar je je veilig zou moeten voelen het niet meer is…

Dan is het dus nodig na te gaan wat maakt dat je niet in staat bent het te zien.

Je kunt je tijdelijk verschuilen achter de argumenten die maken dat je niet dat doet wat nodig is. Maar het helpt jou niet in het zetten van stappen die tot resultaat leiden, stappen die nodig zijn om geweld te stoppen. En geloof me, ik hoor ze veel terug van professionals dus ik neem het je niet eens kwalijk.

Sociale professionals onder druk

Je staat onder druk, van je opdracht, je caseload en last but not least het enorme beroep wat een huiselijk geweld situatie op jouw ‘hulp-stand’  doet.

Waar ben jij dan?

De cliënt heeft een sociale professional nodig die goed in het werk zit, die de tijd heeft en neemt om te reflecteren. De enige manier waarop je goed je werk kan doen is wanneer jij goed voor jezelf zorgt. Pas wanneer jij stil kunt staan bij jouw eigen blokkades ten aanzien van huiselijk geweld of de specifieke client, kan jij die cliënt goede ondersteuning bieden.

Help jezelf sta eens stil

Verlos jezelf deze week eens van jouw gevoel dat je niks kan doen er geen tijd voor hebt of het zinloos is. Dat kan je doen door eens stil te staan bij de vraag: Welke overtuiging over belemmert mij in het hebben van een gesprek met deze cliënt over wat ik zie?

Ik kan het niet? Ik weet te weinig? Ik kan mijn ergernis niet loslaten?

En bedenk eventueel samen met je collega, wat jou kan helpen deze overtuiging om te buigen naar een plan om dat te doen wat jij binnen jouw mogelijkheden kan en op een tijd dat jij het kan.

Ik ben benieuwd of deze vraag jou helpt naar een inzicht. Want de legitieme argumenten die jij aan kan voeren over het niet zetten van stappen bij huiselijk geweld gaan vaak niet over de argumenten maar over dat, wat jij in jezelf oproept, om iets niet te doen.

Graag sta ik samen met jou stil bij de onderliggende gedachte van deze blog. Dit deel ik  met je aanstaande donderdag om 20.30 uur op de facebookpagina Huiselijk Geweld en Social Work waar ik je graag LIVE ontmoet! 

Like de pagina en ben erbij op donderdag 23 februari om 20.30 uur!

Nog een kleine tip: lees deze blog van mij nog eens terug, waarin ik je tips deel over effectief werken bij huiselijk geweld.

 

kirstenregtop-com-6

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.