Over twee weken is het zover dan gaat de Maand van de Meldcode weer van start. De derde keer dat ik deze maand organiseer én tegelijkertijd zal de eerste blog een jubileum zijn. Het zal mijn 100ste blog zijn!

Maar goed, waarom ben ik nou zo bezig met die Maand van de Meldcode zou je je af kunnen vragen als je de zoveelste social media post, blog of item over de Meldcode voorbij ziet komen…

Voor mij is de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling echt een eye opener geweest wat betreft de hulpverlening in situaties van mogelijk huiselijk geweld en kindermishandeling. Hoewel de wet zelf pas in 2013 zijn intrede deed, lagen de plannen al veel langer op de plank.

Als ik drie dingen mag kiezen die er voor mij echt uit springen waarin de Meldcode zijn meerwaarde aantoont zijn het de volgende.

De Meldcode gaat uit van contact met de cliënt

Ten eerste vind ik het uitgangspunt dat er een gesprek over de signalen met de cliënten plaats moet vinden erg mooi. De Meldcode is niet alleen een intern stappenplan maar stimuleert je om het contact over deze moeilijke en lastige onderwerpen aan te gaan. Het kan niet alleen het contact met de cliënt verrijken, het zorgt ook voor meer duidelijkheid voor jou als werker en zeker niet in de laatste plaats voor de cliënt of het gezin in kwestie.

Voordat de Meldcode zijn intrede deed was het echt veel gebruikelijker om niet het gesprek over de signalen te voeren dan nu. Hoe lastig dit gesprek ook kan zijn, ik geloof echt in de meerwaarde hiervan omdat het veel eerder mensen de mogelijkheid zal bieden om te gaan delen over hun situatie en open te staan voor hulpverlening.

De Meldcode gaat over zorgvuldig handelen

Daarnaast gaat de Meldcode ook over zorgvuldig handelen. Met respect voor het beroepsgeheim die heel veel mensen juist de mogelijkheid biedt om te durven praten over hun meest intieme en schaamtevolle pijnpunten. En ja, dus ook over huiselijk geweld.

Voorheen bood het beroepsgeheim natuurlijk deze mogelijkheid ook al. Maar de Meldcode is een goed herkenbare toets voor de professional.

De Meldcode gaat over actieve deskundigheidsbevordering

Tenslotte verbindt de Meldcode ook een verplichting aan organisaties om hun medewerkers te trainen en deskundigheidsbevordering aan te bieden op huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zorgt ervoor dat medewerkers gestimuleerd worden zich te verdiepen in de specifieke problematiek. Maar ook doet het een moreel appel op organisaties binnen het sociaal domein. Dat zij staan voor een samenleving zonder geweld.

Hoewel huiselijk geweld echt geen makkelijk onderwerp is, waarbij veel komt kijken om echte structurele verandering teweeg te brengen, kan een klein begin van zoveel waarde zijn voor de mannen, vrouwen en kinderen die zich op dit moment in die situatie zitten. Dat is iets waar ik zo graag een bijdrage aan lever dat ik je inderdaad graag wat overspoel met blogs, posts en informatie.

Bijzondere Maand van de Meldcode

Deze Maand van de Meldcode is voor mij heel bijzonder. Het is de derde keer dat ik hem organiseer, maar elke keer weer wil ik je prikkelen om meer te doen in huiselijk geweld situaties. Daarom organiseer ik deze keer ook een online mini-cursus Beter Signaleren van huiselijk geweld.

Het is geen traditionele cursus, dus wellicht niet voor iedereen een schot in de roos. Maar ik geloof er in dat wat vanuit het hart komt, ook andere harten zal raken. Dus ik wil je van harte uitnodigen om je aan te melden voor de mini-cursus!

Gratis mini-cursus Beter signaleren van huiselijk geweld

Je kan je aanmelden via de button onderaan deze blogpost, wil je eerst wat meer informatie, check dan nog even: kirstenregtop.com/mini-cursus

De mini-cursus start vanaf maandag 9 oktober en duurt tot vrijdag 13 oktober. Elke dag ontvang je van mij 1 videoles in de mail. Deze video lessen kan je op elk gewenste moment bekijken. De lessen blijven tot zondag 24 oktober online, dus geen noodzaak om aan het einde van de week alles bekeken te hebben als het net even niet uitkomt (leer mij sociaal werkers kennen, cliënten gaan altijd voor).

Aanmelden is nu mogelijk!

Aanmelden is vanaf maandag 18 september tot maandag 2 oktober mogelijk. Daarna sluiten de deuren! Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers, dus zorg dat je er op tijd bij bent!

De volgende keer trap ik dus de Maand van de Meldcode af, met een jubileum; mijn 100ste blog! Hoe mooi is dat? Net of het zo moet zijn…

Ik zie je graag tijdens de Maand van de Meldcode!

Rest mij de vraag, doe jij mee? Help jij mee huiselijk geweld te stoppen?

Meld je dan aan via:

Ja, ik doe mee! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.