Twee weken geleden startte ik een oproep voor werkgevers om deel te nemen aan een onderzoek naar het bewustzijn over de omvang van huiselijk geweld. Inmiddels zijn de eerste reacties binnen. Toch vermoed ik dat veel werkgevers, managers of HR medewerkers zich niet aangesproken voelen tot mijn oproep.

De belangrijkste redenen? Ik vul in: ‘Daar hebben we bij ons op het werk niet mee te maken.’ Of: ‘Daar wil ik mijn vingers niet aan branden.’ Of: ‘Daar willen we niet mee geassocieerd worden.’

Daarom deze blog met 3 redenen waarom het wellicht wel een goede reden kan zijn om mee te doen aan dit onderzoek:

1. Wat je niet weet, daar kan je ook niet naar vragen.

Als je niet weet dat je collega niet op kantoor is verschenen vanwege een zieke moeder, of vanwege een lekke band, dan kan je je ergeren omdat iemand te laat is gekomen. Je kunt daar zelfs geagiteerd naar die collega over reageren. Je kunt dan schrikken als je de werkelijke reden hoort, en direct je woorden terugnemen. En natuurlijk had je handiger kunnen reageren. Maar wat je niet weet, daar kan je ook niet naar vragen.

2. Huiselijk geweld stopt niet achter de voordeur

Hoewel het vaak zo is dat werk een heel prettige afleiding kan zijn als iemand in een huiselijk geweld situatie zit, kan het ook het werk beïnvloeden. De vermoeidheid, gespannenheid, de overmatige alertheid of het tot aan het agressieve toe aan reageren op de collega’s. Huiselijk geweld beinvloed ook het functioneren van je werknemer en dus ook het werk in het team. Of als diegene met gevaarlijke machines werkt of op gevaarlijke plekken. Zolang huiselijk geweld doorgaat, heeft dit invloed.

3. Iedereen wil een goed werkgever zijn

Nee, geen soft geklets. Maar je wilt gewoon dat het personeel goed in zijn vel zit, lekker kunnen werken en ook veilig. Als je weet hoe veel huiselijk geweld voor komt, (ca 45% van de nederlandse bevolking tussen 18-60 jaar rapporteert tenminste 1x huiselijk geweld mee gemaakt te hebben in het leven), dan kan het bijna niet anders dat ook onder het personeel mensen zijn die dit meegemaakt hebben, of meemaken. Hoewel het echt onaanvaardbaar is, komt het ongelofelijk vaak voor. Ook als werkgever kan je er een bijdrage aan leveren om dit te stoppen.

Ook al weet je nu misschien nog niet hoe dit een plek kan hebben binnen je bedrijf, maar vind je het wel belangrijk? Dan kan je door het invullen van de vragen voor het werkgevers onderzoek, wel een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een passende aanpak daarvoor.

 

Dus, vind jij huiselijk geweld ook echt onacceptabel? En weet je misschien nog niet hoe je dit aan wilt of kunt pakken binnen jouw bedrijf? Dan roep ik jou op om deel te nemen aan mijn onderzoek. Dat kan je doen door de vragen hieronder in te vullen!

Wil je eerst meer info? Lees dan mijn vorige blog terug: Gemiste kans: Huiselijk geweld als oorzaak ziekteverzuim nog niet aangepakt Of kijk op deze pagina: Werkgeversonderzoek huiselijk geweld

Ben je geen werkgever, maar wil je mijn oproep wel delen? Dan kan je deze link delen, of de onderstaande PDF doorsturen.

Werkgeversonderzoek Huiselijk Geweld – Kirsten Regtop

Mijn dank is groot!

 

[googleapps domain=”docs” dir=”forms/d/e/1FAIpQLScHWtfzlYc9QkDT4_BTqCb_6pBcy2aJItnxPaQNIHALFETinQ/viewform” query=”embedded=true” width=”640″ height=”3346″ /]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.