Het is één van de grootste nachtmerries die je als hulpverlener kan overkomen. Een moord binnen een gezin waar jij bij betrokken bent geweest. Het overkwam mij. Een aantal jaar nadat ik haar en haar kinderen naar de vrouwenopvang begeleidde, werd ze door haar ex-partner omgebracht. Nog steeds voel ik de wanhoop die ik destijds in haar ogen zag. Het klemzitten in een vreemde omgeving met normen die ze maar niet na kon leven. Een partner die haar fysiek en geestelijk mishandelde. De kinderen die als kleine wezentjes in mij kropen. Met hun mooie ogen en opgewekte blikken waar zoveel angst achter verscholen zat.

Kom in actie!

Wij – met z’n allen – moeten samen meer doen om psychisch geweld sneller te stoppen. Om te voorkomen dat meer slachtoffers vallen. En daarom kom ik in actie. In de week van 21 juni geef ik – samen met (ervarings)deskundigen verschillende masterclasses over huiselijk geweld. Hoe signaleer je het? En hoe kom je in actie? Deze betaalde masterclasses zijn in eerste instantie bedoeld voor professionals in de (lokale) hulpverlening. De opbrengst van deze benefietactie gaat naar Stichting het Verdwenen Zelf: een stichting die zich inzet voor slachtoffers van psychisch geweld binnen gezinsrelaties. 

Er zijn al...

0
online masterclasses aangevraagd

Neem deel aan de online masterclasses en help een slachtoffer

Het programma van de benefiet is met zorg samengesteld. Diverse aspecten van de aanpak van huiselijk geweld komen aan bod. De masterclasses zijn daardoor aanvullend op elkaar.

Dr Sietske Dijkstra

dr. Sietske Dijkstra doet praktijkgericht onderzoek naar geweld in relaties en professioneel handelen binnen deze problematiek.

Sietske geeft 29 juni  samen met Hameeda Lakho een lezing over Moed bij de aanpak van huiselijk geweld. 

Hameeda
Lahko

Hameeda Lakho is expert en inhoudsdeskundige huiselijk geweld en kindermishandeling, auteur en sociaal ondernemer.

Hameeda geeft 29 juni tijdens deze benefiet week een online masterclass met dr. Sietske Dijkstra over Moed bij de aanpak van huiselijk geweld

Fabriek
69

Fabriek69 is een coöperatie die professionals traint op seksualiteit, intimiteit en relaties. Zowel wat gezonde situaties zijn als hoe dit bedreigd kan worden.

“Wat te doen en te laten bij seksueel geweld.” Deze online masterclass is op 23 juni. 

 

Ester
Wijnen

Ester is spreker over partnergeweld, systemisch coach en organisatieadviseur. In 2020 besloot Ester over haar ervaringen te delen op LinkedIn, dat het ook hoogopgeleide sterke onafhankelijke vrouwen overkomt.

Op 24 juni geeft Ester een workshop over hoe je beter verbinding maakt met slachtoffers van huiselijk geweld. 

Enliven Social Enterprise

Enliven Social Enterprise is het eerste bedrijf dat Virtual Reality volledig inzet voor een maatschappelijk doel: meer begrip voor de medemens. Werkelijk begrip voor elkaar is de basis van een succesvolle gedragsverandering.

Ervaar op maandag 28 juni   een demonstratie (livestream) van de huiselijk geweld simulatie door de ogen van een kind. Kirsten Regtop geeft uitleg over het geven van psycho-educatie. 

Jeanette Schasfoort

Jeannette is als coach verbonden aan het Verdwenen Zelf. Daarnaast geeft zij workshops aan zowel slachtoffers als professionals over emotionele en psychische mishandeling.

Jeannette trapt op 22 juni de benefietweek af met een online masterclass over coercive control. Dwingende controle, een vorm van psychisch geweld.

Voor wie?

Hulpverleners in het lokale veld en ambulante hulpverlening.

Investering en aanmelden

Deelname bedraagt 50,- per masterclass.

Vijf masterclasses kosten 200,-

Ben je werkgever?

Steun deze actie door scholingsbudget voor je medewerkers beschikbaar te stellen voor deze actie.

Lees hier meer over de voorwaarden en groeps- en organisatiearrangementen. Hier lees je meer over de inhoud van de workshops.

Wat cliënten van het Verdwenen Zelf zeggen over de hulp

Previous
Next

Pers

Natuurlijk zou ik het hartstikke fijn vinden als je aandacht wilt geven aan mijn benefietactie. Want hoe
meer deelnemers aan de masterclasses, hoe meer slachtoffers met hulp van stichting Het Verdwenen
Zelf aan een nieuwe toekomst kunnen bouwen. Uiteraard sta ik er ook voor open om op andere
manieren aandacht te geven aan huiselijk geweld. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een
gastblog, het geven van tips aan jouw doelgroep of een interview over mijn eigen ervaring als
hulpverlener. Uiteraard kan ik je ook (vrijblijvend) in contact brengen met ervaringsdeskundigen. Doe
je mee?

Over psychische mishandeling

Deze actie voor het tegengaan van psychische mishandeling is dat nou echt nodig: Ja, dat is hard nodig, want de feiten liegen er niet om. Wist je dat jaarlijks zo’n 680.000 nederlanders slachtoffer worden van een vorm van psychisch geweld? En dat elke 10 (!) dagen in Nederland een vrouw wordt omgebracht door haar (ex-)partner, kind of stalker? Vaak gaat daar een langdurig patroon aan psychisch geweld vooraf. En dat is precies de reden dat ik in actie kom. 

Ik vind namelijk dat we – met z’n allen – meer moeten doen om psychisch geweld te stoppen. Uit ervaring en uit onderzoek weet ik namelijk dat door voortdurende vernederingen en dreigementen het voor een slachtoffer vaak lastig is om hulp te zoeken. En als ze eenmaal die stap hebben gezet, worden ze vaak niet geloofd. Er is tenslotte geen fysiek bewijs. 

Het patroon maakt dat slachtoffers enorme schade oplopen

Ik sprak over de aanpak van Psychisch geweld met Tako Engelfriet, voorzitter van het Verdwenen Zelf. Het geweldspatroon van Dwingende Controle is vaak verhuld en blijft verborgen doordat het betrekkelijk kleine speldeprikjes kunnen zijn in de ogen van professionele (en niet professionele) omstanders. “Het gaat er om dat het patroon gezien gaat worden, de optelsom van dwingend-controlerend gedrag, die maakt dat slachtoffers enorme schade oplopen. Het beeld van huiselijk geweld is dat het gepaard gaat met slaan of andere vormen van lichamelijk geweld. In de praktijk van Het Verdwenen Zelf zien we echter slachtoffers die met geen vinger zijn aangeraakt. En dat zijn zowel mannen als vrouwen.” 

Volgens Tako wordt het tijd voor een verandering in de maatschappij. “We zien bijvoorbeeld in programma’s over pesten dat het credo van ‘het hoort er nu eenmaal bij’ veranderd is in ‘je kan iets doen’. Dat zou bij de aanpak van vormen van psychisch geweld ook veel meer door moeten dringen.” 

Geen hulpverlener maar wel de actie ondersteunen?

Draag je de actie een warm hart toe en wil je steunen? Word sponsor! 

De voordelen van sponsoring: 

  • Je steunt direct slachtoffers van psychisch geweld. 
  • Je wordt bijvoorbeeld vermeld op de site. 
  • Optioneel: Meerdere collega’s nemen (met een korting) deel aan het programma.

 

lees meer over de actie in de folder door op de rode button te klikken

Of check deze pagina voor de VIP-arrangementen

Sponsoren en ondersteuners van de benefiet actie

Deel over deze actie:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn