Het blijft een heikel punt, hoe maak je vermoedens van Huiselijk Geweld bespreekbaar met cliënten. Deze keer geef ik je een aantal tips om de hoogste drempels te slechten. Lezen jullie mee?

Even een open deur intrappen: het grootste obstakel in het bespreekbaar maken van Huiselijk Geweld ben jij zelf. En nu kan ik je aanraden een mooie zelfanalyse los te laten  op jezelf. Wat jij moeilijk of spannend vind aan het bespreekbaar te maken van Huiselijk Geweld, maar dat doe ik lekker niet.

Want als professional ga ik er vanuit dat jij wel weet hoe jij reageert op situaties die niet eigen zijn en dus ook wanneer jij dit zelf aan moet gaan of wanneer je dit beter aan een ander over kan laten. Zo niet, dan bewaar ik dit nog even voor een volgende keer!

Huiselijk Geweld

 

Wanneer  je vermoedens van Husielijk geweld wil gaan bespreken met cliënten is het van belang dat jij dit niet zo etiketteert, maar dat je je vermoedens terug gaat brengen naar de kern van je zorgen. 

Je ziet bijvoorbeeld dat er spanningen zijn tussen mensen die kunnen duiden op Huiselijk geweld, of je ziet een bang gezinslid, of je ziet bijvoorbeeld dat geld weg wordt genomen.

Dan is het van belang dat je niet de woorden ‘huiselijk geweld’  over je lippen hoeft te krijgen om een duidelijker beeld te krijgen van een situatie. Wanneer je namelijk vraagt naar de feitelijkheden die je hebt gezien, zoals: Ik krijg de indruk dat jullie erg gespannen zijn, kunnen jullie uitleggen waar dat door komt? Geef je mensen de ruimte om later terug te komen op jouw vragen als je merkt dat mensen het confronterend vinden. Dat benoemen kan er al voor zorgen dat mensen open gaan staan voor jouw vragen. (leestip: Huiselijk Geweld: Weg met die term!)

Wanneer je namelijk open en zonder oordeel vraagt om jouw waarnemingen te duiden, dan is de druk om aan te tonen dat er sprake is van Huiselijk Geweld veel kleiner. Of voor de betrokkenen om te ontkrachten dat er sprake is van Huiselijk Geweld, en het verliezen van een goede werkrelatie als gevolg.

Kortom wees oprecht en heb als doel om mensen te ondersteunen en hulp te aanvaarden en te vinden wanneer er sprake is van Huiselijk Geweld. Vertrouw echter wel op jouw eigen gevoel wanneer je je vermoedens hebt. Of mensen dan hulp nodig hebben bij het regelen van hun schulden of bij de onderlinge spanningen, dat is dan om het even. Als je hen maar ondersteunt om de spanningen te verminderen.

En lukt dit jou  niet en blijven er vraagtekens? Stem dan af met jouw collega of met Veilig Thuis om vervolgstappen te kunnen blijven zetten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.