De complexe werkelijkheid van Huiselijk Geweld heeft een revolutie nodig

Vrijdag 15 april is het manifest Kring van Veiligheid gepubliceerd waar opgeroepen is tot een voortgaande verbetering in de aanpak Huiselijk Geweld.  Een actie waar ik heel erg blij mee ben! Aan het begin van dit jaar betoogde ik immers dat de complexe werkelijkheid van Huiselijk Geweld een revolutie nodig heeft. Om het manifest kracht bij te zetten wil ik wel een idee aandragen. Lezen jullie mee?

Huiselijk Geweld geen sexy onderwerp. We kijken liever weg van geweld en ellende, want als je het niet ziet, hoef je je ook niet verantwoordelijk te voelen. En dat is juist wat we wel van betrokkenen van Huiselijk Geweld verwachten. Dat zij zelf hun verantwoordelijkheid nemen door weg te gaan, of te stoppen met het geweld.

Door dit niet als maatschappelijke verantwoordelijkheid aan te willen gaan, ben je als samenleving in feite verantwoordelijk voor het in stand houden van een enorm maatschappelijk probleem. (Atria en Verweij Jonker hebben schade van Huiselijk Geweld geraamd op 280 miljoen euro!)

Het systeem wat opgetuigd is rondom de aanpak Huiselijk Geweld is heel versnipperd. Naast dat je het juridische kader nodig hebt, heb je ook handelingsbekwame en doortastende professionals nodig die bij een situatie de regie krijgen en kunnen nemen.

Bovenal gaat Huiselijk Geweld om mensen, die mensen zouden centraal moeten staan bij de aanpak, de verbetering en de systeemwijzigingen die nodig zijn. Dus laten we vooral eens écht naar hen gaan luisteren.

Ongeveer twee weken voor het verschijnen van deze blog heb ik persoonlijk kennis gemaakt met Truusje van Zanten. Auteur van Achter mijn voordeur. Haar had ik uitgenodigd om te komen spreken bij ons op het werk. Geen persoon beter kan vertellen over Huiselijk Geweld als iemand die het zelf heeft meegemaakt. Maar vooral ook wat bij het doorbreken daarvan helpend is of juist niet. Truusje kan dat als geen ander.

Van vrouwen als Truusje kunnen wij als professionals heel veel leren. We hebben haar en andere overwinnaars ook nadrukkelijk nodig in de strijd tegen Huiselijk Geweld in onze samenleving. Daarbij denk ik aan het voorbeeld van Rosie Batty in Australië en hetgeen zij daar op het gebied van Huiselijk Geweld in beweging heeft gebracht. (Ook zij is genoemd tijdens de bijeenkomst van het NSOB, zie mijn eerdere blog).

In het Manifest Kring van Veiligheid wordt  opgeroepen om in alle lagen van de samenleving samen op te trekken om Huiselijk Geweld tegen te gaan. Wat mij betreft is daar het geluid van overwinnaars maar ook omstanders onontbeerlijk. Wij moeten als professionals, beleidsmakers, financiers, onze nek uit durven steken en echt luisteren naar hen, willen we daadwerkelijke verandering tot stand brengen.  Steek je nek uit, sluit de handen en maak je samen sterk!

Truusje van ZantenHet boek van Truusje is een absolute must-read voor de sociale professional, hier vindt je een link naar haar website: Achter mijn voordeur

Al eerder gaf ik in mijn blog en in mijn werk het woord aan overwinnaars van Huiselijk Geweld, stuk voor stuk zeer inspirerende vrouwen. Hier de links naar hun sites:

MyOwnSimpleLife.com of lees: Mijn gesprek met Christina

Door de storm- Marjon Hartman

Van burgertrutje tot wereldwijf – Ellen Vermeulen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.