Eens in de maand deel ik een Digitaal nieuwtje met jullie. De vorige keer ging over de Melcode App. Deze keer wil ik een wat onbekendere App onder jullie aandacht brengen. De App I Can.
De App is gelanceerd tijdens het symposium ter ere van het 40-jarig bestaan van Blijf van Mijn Lijf. Het idee kwam van Petra van der Pool, professional en ervaringsdeskundige. De App kan vrouwen ondersteunen om een dossier op te bouwen en zelf de kracht te vinden hun situatie te doorbreken.
Naast dat deze App er erg leuk uitziet (fancy!) heeft het een aantal mogelijkheden waar ik jullie stap voor stap iets van laat zien. Uiteindelijk geef ik een oordeel: wel of niet downloaden?
Beveiliging
Belangrijkste vraag bij een App voor cliënten is: hoe is het geregeld met de veiligheid? De App is beschermd met een pincode en een extra code. Hierdoor kan je cliënt afschermen waar zij mee bezig is zodat niemand ongewenst mee kan lezen.
Dagboekfuncties
De App heeft een overzichtelijke dagboekfunctie waarin je per dag bij kan houden wat er gebeurd is. Foto’s toevoegen is daarbij ook mogelijk. Dit kan dus helpen ter ondersteuning wanneer de stap genomen is om een aangifte te doen. Er is ook een ‘fuzzymeter’. Daarin kan de cliënt de eigen gespannenheid bijhouden.
Krachtspel
Door kaarten te bekijken met uitspraken kan de cliënt proberen de eigen kracht in beeld te krijgen. Je kan deze kaarten online anoniem delen om reacties van anderen te krijgen. Ook kan je zelf reageren op kaarten van anderen.
Informatie
De informatie op de App is heel overzichtelijk en bruikbaar voor de cliënten. De signalenlijst die er bijvoorbeeld instaat is heel duidelijk en vanuit de cliënt geschreven. Hier staat ook een duidelijke richtlijn in en verwijzing naar hulp.
Interactie
Via de App kan je in contact komen met andere gebruikers. Voorwaarde is wel dat je de gebruikersnaam van de ander kent. Dit onderdeel heb ik niet getest omdat ik de App niet wil verstoren.
Wel of niet downloaden?
Pluspunten van de app zijn dat het de cliënt echt kan helpen als deze een aangifte of melding overweegt. De veiligheid is goed geregeld wat natuurlijk het allerbelangrijkste is! (Dit maakte het reviewen wel wat lastig, omdat de App de hele tijd op slot ging als ik hem te lang niet gebruikte ;-). Wat ik ook erg mooi aan deze app vind is dat het echt een beroep doet op de eigen kracht van de cliënt en haar wil stimuleren. Er zitten wat mij betreft maar twee nadelen aan deze App. Hij is echt gericht op vrouwelijke slachtoffers, jammer maar ik kan me goed voorstellen dat de makers een keuze hebben moeten maken. Daarnaast is de App niet verkrijgbaar in de Apple Appstore en dus niet op elke smartphone beschikbaar.
Conclusie: Een aanrader!
Kende jij deze App al? Of heb jij nog een idee voor een digitaal middel wat ik kan reviewen? Ik hoor het graag!