???????????In eerdere edities was ik al heel enthousiast over Apps, maar vandaag laat ik je er een zien die mij echt van mijn sokken heeft geblazen. Het is de Aspire News App.

De App is door de When Georgia Smiled foundation van dr. Robin Mc Graw, de vrouw van dr. Phil (lekker Amerikaans dus;-) geinitieerd. Een App die slachtoffers van Huiselijk Geweld met 1 druk  op de knop (nouja 3 x tappen) in contact brengt met hulplijnen. Hoe dat werkt en wat ik er van vind? Lees mee in deze nieuwe editie van Digi-nieuws!

2
Printscreen van de App: hier alleen de Help Sectie uitgelicht

Deze App lijkt op het eerste gezicht een gewone nieuws app. Je kan zelf selecteren welk nieuws je wilt ‘lezen’. Als je het menu openvouwt zie je de sectie ‘help’. Wat op zich geen rare mogelijkheid is op een nieuws-app. Maar in deze app schakel je over naar de mogelijkheid om in contact te komen met anderen en meer te lezen over Huiselijk Geweld. Als je belangrijke anderen (zelf gekozen) hebt ingevoerd in je telefoon kan je deze mensen bereiken in noodsituaties.

printscreen Aspire News app: 3 x Tappen op de top-bar schakelt door jouw gekozen hulplijnen in.
printscreen Aspire News app: 3 x Tappen op de top-bar schakelt door jouw gekozen hulplijnen in.

Om dit te doen moet je drie keer tappen op de menu-balk bovenin het scherm. Dan gaat deze direct een geluidsopname maken en stuurt dit door naar de vertrouwelijke personen die jij zelf hebt ingevoerd. Voordeel is dan dus dat er hulp kan worden ingeschakeld en tegelijkertijd bewijsmateriaal wordt opgenomen.

Omdat ik natuurlijk heel benieuwd ben of deze App ook in Nederland werkt heb ik de proef op de som genomen en het nummer van mijn vriend ingevoerd. En… het werkt! Hij krijgt een SMS met daarin de opname die op dat moment van mij gemaakt is (bijzonder goede kwaliteit), mijn GPS lokatie en een door mij ingevoerde getypte boodschap.

Dit is dus een echte aanrader voor klanten die in een moeilijke situatie zitten. In hoeverre hiervan iets rechtsgeldig is weet ik niet, maar het kan een veilige manier voor mensen zijn om hulp in te schakelen!

Printscreen van de SMS-jes die mijn vriend ontving n.a.v. mijn 'hulp-vraag'.
Printscreen van de SMS-jes die mijn vriend ontving n.a.v. mijn ‘hulp-vraag’.

Op het moment van schrijven heb ik geen inzicht in hoeverre de app kosten doorberekend voor het versturen van een sms vanuit een Amrikaans nummer, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat dit niet het geval is.

Wil je meer zien over deze App? Klik dan op deze link: Dr. Robin Mc Graw en Dr. Phil leggen de werking nog eens heel duidelijk uit!

Het zou fe-no-me-naal (op z’n Amerikaans 😉 zijn, als een dergelijke app naar Nederland zou komen. Daarvoor zijn al vergevorderde plannen, maar financiering helaas nog niet. Ben jij, of ken jij, iemand of een organisatie die daarin mee zou kunnen werken? Laat het mij het dan weten!

Update 2-7: Inmiddels heb ik begrepen dat de App een fout bevat waardoor onjuiste meldingen gedaan worden. Dit zou te maken kunnen hebben met het ontbreken van de Nederlandse certificaten. Maar helaas zijn er ook in Amerika zelf deze problemen. Uiteraard hoop ik dat dat opgelost wordt omdat het voor hele nare situaties kan zorgen. Maar het idee om deze mogelijkheden op je telefoon wel te kunnen hebben, blijft natuurlijk een must!

0 reacties op “Digi-nieuws: Aspire News App”

 1. Vries, Danielle de

  Hoi Kirsten,

  Wat betreft jouw stukje over de dokter Phil app.
  Tijdens de laatste lunchbijeenkomst van Veilig Thuis hebben Kees Combuur (politie) en een collega van hem verteld over deze ontwikkeling. Zij zijn dus ook zo’n app aan het ontwikkelen waarmee je met een druk op de knop iemand uit jouw netwerk op de hoogte brengt dat je onveilig bent. Ik vond het toen ook geweldig.
  Ook om voor ons zelf te gebruiken. Als je bij iemand op hb gaat wat niet helemaal pluis voelt. Als je zo jouw collega’s kunt inseinen.

  Groeten van Danielle de Vries

  1. Ha Danielle, voor plaatsing van deze blog heb ik o.a. contact met Kees gehad. Hij heeft alles op een rijtje wat ervoor nodig is. Deze App is de basis van zijn idee. Dus ik hoop dat er een x aantal organisaties en/of fondsen (misschien heb jij nog een tip?) willen helpen het geld bij elkaar te krijgen om de app en de ontwikkeling er van naar NL te halen. Ik hoop daarmee Kees zijn plan een beetje te ondersteunen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.