Dit jaar geen knallende kerstHet einde van het jaar nadert, verwachtingen over die gezellige feestdagen zijn hooggespannen.  Maar wat nou als de verwachting is dat het wel op ruzie uit zal lopen? Dat dit soort dagen toch nooit zijn wat je gehoopt had? Deze week geef ik je drie niet te missen tips die je je cliënt mee kan geven. Alles om er nu nog voor te kunnen zorgen dat het geen knallende feestdagen worden! Lezen jullie mee? 

Tip 1: Loose the champagne!
Hoe gezellig het er ook altijd uit ziet die mooie wijnglazen op tafel en klinken met champagne… Als je de alcohol er eenmaal in zit.. Emoties komen meer aan de oppervlakte en remmingen nemen af. Recept om een mooie feestdag te laten verknallen! Dus kijk of je cliënten afspraken kunnen maken over hun alcoholgebruik.

Lees bijvoorbeeld ook nog even: Wanneer de Alcohol de overhand krijgt. 

Tip 2: Do not push yourself to the limit
De gastheren en gastvrouwen willen het hun gezelschap erg naar hun zin maken, maar helaas levert dat ook een hoop gestress en gevit op. Vraag je cliënten een beeld te schetsen van gastvrijheid. Echte gastvrijheid hangt niet af van een mooi gedekte tafel, maar aan een gastvrouw of heer die hun gezelschap een fijne tijd wil bezorgen.

Dit jaar geen knallende kerst-2Wat ervaren jouw cliënten dus als eigenschappen die je helpen om je echt welkom te voelen? Maar ook wat dus niet? En kijk of zij daar samen  afspraken over kunnen maken met elkaar.

Tip 3: Take a Time Out
Zijn je cliënten in staat hun eigen spanningen te herkennen? Weten zij wanneer het hen teveel dreigt te worden? Maar ook: kunnen ze dat bij de ander herkennen? Dan kan je afspraken maken over het nemen van een Time Out.

Door even uit de situatie te stappen en het fysieke stresslevel te laten dalen, ziet de wereld er al heel anders uit. Daarmee kan je client voorkomen dat het uit de hand loopt en is  hij of zij dus heel bewust bezig om de relatie goed te houden.

Lees bijvoorbeeld ook nog even: De Waag: hulpverlening bij Huiselijk Geweld

#geenknallendekerst
*sleutelhanger op de afbeelding is een geschenk van Veilig Thuis Midden Nederland

Tenslotte: voorwaarde voor het slagen van bovenstaande tips is dat  je cliënten  beiden onvoorwaardelijk kiezen voor een kerst zonder geruzie of huiselijk geweld. Dat zij dit ook naar elkaar uitspreken. Lukt dit niet? Maak dan een noodplan met je cliënten en zorg ervoor dat zij weten met wie zij contact op moeten nemen tijdens de kerst.

En als je dan alles goed afgestemd hebt, dan weet jij dat ook jij van een welverdiende kerst kunt gaan genieten. Geen knallende feestdagen hopelijk!

Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jullie onmisbare tips voor geweldloze feestdagen! Twitter nu  mee met #geenknallendekerst want ook jij kan helpen het bewustzijn rondom Huiselijk Geweld te vergroten!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.