Meldcode wat? Als je werkzaam bent als hulpverlener, in de gezondheidszorg of binnen het onderwijs of opvang, dan is de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling jou vast al wel bekend.

Maar binnen de HR wereld, ARBO diensten of bedrijfsmaatschappelijk werk klinkt dit waarschijnlijk als abracadabra in je oren en doet het je misschien eerder denken aan een autoverzekering? Dus in deze blog: wat is de meldcode en wat zou de meerwaarde voor jou kunnen zijn?

Wat is de Meldcode huiselijk geweld?

De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een 5-stappen plan aan de hand waarvan je bij vermoedens van huiselijk geweld stappen kunt blijven zetten om verbetering in een situatie te brengen en tegelijkertijd zorgvuldig, transparant en vertrouwelijk kunt blijven handelen. Professioneel dus gewoon!

Voor wie is de Meldcode verplicht?

De eerstgenoemde professionals zijn verplicht om de Meldcode toe te passen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Binnen het bedrijfsleven is die verplichting er niet. Toch denk ik dat je er veel aan kunt hebben als jij in je werk te maken krijgt met een medewerker waarover je je zorgen maakt en je denkt dat dit te maken kan hebben met een extreem zorgelijke thuissituatie.

Aan de hand van de stappen van de meldcode zorg je er bijvoorbeeld voor dat je de zorgen die je hebt in kaart brengt, je niet alleen handelt en dus alleen hoeft te blijven zitten met je zorgen. Maar ook heel belangrijk voor degene waarover je je zorgen maakt, je voert een gesprek over de zorgen.

Wat is de Maand van de Meldcode?

Elk jaar organiseer ik in de maand oktober de Maand van de Meldcode. In die maand publiceer ik elke week 1 blog waarin ik 1 stap uit de Meldcode behandel. Ik licht dan elke stap wat verder toe en geef tips. Daarnaast heb ik ook in die maand vaak een actie met een bijzonder gratis aanbod. Deze keer introduceer ik de hand-out: Hoe herken ik huiselijk geweld? En: hoe maak ik het bespreekbaar?

Hoe kan je meedoen aan de Maand van de Meldcode?

Het mooie is, je hoeft er niks voor te doen. Volg mij op LinkedIn en je ziet al mijn blogs voorbijkomen. Maar aangezien ik geen grip heb op de wijze waarop LinkedIn mijn posts bij jou onder de aandacht brengt, kan je ook ervoor kiezen om mijn blogs direct in je mailbox te ontvangen. Dan kan ik je ook de hand-out toesturen.

Ja, ik wil op de hoogte blijven en de hand-out ontvangen

Doel van deze maand is om jou handvatten aan te reiken die je kunt inzetten in jouw werk als je je werknemers bij huiselijk geweld beter wilt ondersteunen. Zodat je medewerker het goed heeft binnen jouw bedrijf.

Dus heb je een vraag naar aanleiding van deze blog? Reageer gerust of stuur mij een mailtje: info@kirstenregtop.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.