Maand van de Meldcode

De maand oktober staat op mijn site volledig in het teken van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Door deze maand uit te roepen tot de Maand van Meldcode wil ik sociale professionals prikkelen de Meldcode weer scherper in het vizier te krijgen. Hiermee wil ik een bijdrage leveren aan de bekendheid van de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en de zinvolle toepassing ervan door de professionals binnen hun organisatie. Zodat daadwerkelijk stappen kunnen worden gezet om  de veiligheid achter de voordeur van de cliënten vergroot kan worden.

Voor wie is de Maand van de Meldcode

 • Als je werkzaam bent binnen het sociale domein en de Wet Meldcode op jou in de praktijk van toepassing is.
 • Als je beleidsmaker of manager bent in het sociale domein en in de teams aandacht wil besteden aan de Meldcode.
 • Als je aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling bent en je wilt op een unieke wijze de Meldcode onder aandacht brengen bij je collega’s.
 • Als je vind dat je eigenlijk meer aandacht zou moeten besteden aan de Meldcode.
 • Als je wilt weten wat de nieuwste ontwikkelingen zijn in de Wet Meldcode.
 • Als je meer informatie wilt over de inhoud van de stappen van de Meldcode.
 • Als je op een zelfgekozen moment de informatie tot je wilt nemen.
 • Als je benieuwd bent of er misschien nog iets nieuws te leren is.

Waarom doe ik wat ik doe

Ik ben een sociaal werker die slecht tegen onrecht kan. Best lastig zo nu en dan. Maar tegelijkertijd een enorme drijfveer om te kijken wat er nog meer mogelijk is om het meest voorkomende geweldsprobleem in onze samenleving aan te pakken. Ik kies niet vaak voor de makkelijkste weg en huiselijk geweld is nou niet het meest eenvoudige onderwerp, maar er is nog een wereld te winnen.

Buiten mijn dagelijks werk spreek ik met regelmaat mensen die over hun eigen ervaringen met verschillende vormen van huiselijk geweld vertellen. Bijna allemaal vertellen zij dat er in ieder geval één professional is geweest die een verschil heeft kunnen maken voor hen. Dat begon met het durven spreken over de situatie thuis. Een waardevol begin.

Ik ga ervoor dat wij vanuit ons vak ons gelegitimeerd, genoodzaakt en gesterkt voelen om die mensen die in een huiselijk geweld situatie zitten dat kunnen bieden wat een begin zou kunnen zijn om het geweld achter zich te laten. En ik vraag jou, doe je mee?

 Wat gebeurt er tijdens de maand van de meldcode

Een manier om daadkrachtiger te kunnen handelen bij huiselijk geweld is het toepassen van de Meldcode. De Maand van de Meldcode bestaat uit:

 • Elke week 1 blog waarin 1 stap van de Meldcode behandeld wordt.
 • Afsluitend ontvang je het E Book met daarin meer tips om in je team te delen.
 • Gratis mini-cursus Beter signaleren van huiselijk geweld.

Hoe doe je mee?

Wil je op de hoogte blijven of meedoen? Meld je dan nu aan en ontvang 3 E Books Maand van de Meldcode van de voorgaande jaren direct in je mailbox met daarin:

 • De stappen van de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling
 • Hoe je goed voorbereid de Maand van de Meldcode ingaat
 • Hoe je eenvoudig een team kunt betrekken bij de Maand van de Meldcode

Ja, ik wil op de hoogte blijven van de Maand van de Meldcode

Alles is gratis, maar vanaf 1 oktober begint de Maand van de Meldcode, dus als je er vanaf het begin bij wilt zijn, wacht dan niet! Zeker als je mee wilt doen aan de gratis mini cursus Beter signaleren van huiselijk geweld. Inschrijven daarvoor kan ook vanaf nu! (Je ontvangt dan ook direct elke twee weken mijn blogs, én alle blogs van de Maand van de Meldcode in je mailbox)

Meer weten over de mini-cursus: kirstenregtop.com/mini-cursus

Wil je publiceren over de Maand van de Meldcode?

Wil je aandacht besteden aan de Maand van de Meldcode op je site of in de media? En wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan even contact met mij op via onderstaand formulier: