Als je werkt met gezinnen, echtparen en kinderen ben je er vast wel mee bekend, de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling.

Maar hoe zat het ook alweer? Welke stappen waren er en wat heb je er eigenlijk aan? Waarom moet je er wat mee?

Omdat de aandacht voor huiselijk geweld en ook de Meldcode makkelijk wegzakt van de agenda organiseer ik dit jaar voor de zesde keer de Maand van de Meldcode. Dit jaar weer voor alle mensen die in hun werk de verplichting hebben de Meldcode toe te passen bij signalen van huiselijk geweld.

Wil jij ook in het team aandacht besteden aan de Meldcode maar ben je zoekend naar het hoe?

Wil jij ook in jouw team aandacht besteden aan de Meldcode en ben je vaak op zoek naar hoe je dat op een laagdrempelige manier kan doen waar je veel medewerkers mee bereikt? Iets waar je niet al te veel werk aan hebt en toch plezier van je werk? Doe dan mee aan de Maand van de Meldcode, meld je aan en ontvang direct een checklist boordevol tips om in je team in te zetten tijdens de Maand van de Meldcode.

 

VOOR WIE IS DE MAAND VAN DE MELDCODE

  • Als je vanuit je werkt de verplichting hebt om de Meldcode toe te passen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.
  • Als je beleidsmaker of manager bent en je afvraagt hoe je de medewerkers kunt ondersteunen als zij met zorgen geconfronteerd worden.
  • Als je vind dat je eigenlijk meer aandacht zou moeten besteden aan een taboe onderwerp als huiselijk geweld.
  • Als je wilt leren wat je kunt doen.
  • Als je meer informatie wilt over de inhoud van de stappen van de Meldcode.
  • Als je op een zelfgekozen moment de informatie tot je wilt nemen.
  • Als je benieuwd bent of er misschien nog iets nieuws te leren is.

WAAROM DIT INITIATIEF?

Ik ben een sociaal werker die slecht tegen onrecht kan. Best lastig zo nu en dan. Maar tegelijkertijd een enorme drijfveer om te kijken wat er nog meer mogelijk is om het meest voorkomende geweldsprobleem in onze samenleving aan te pakken. Ik kies niet vaak voor de makkelijkste weg en huiselijk geweld is nou niet het meest eenvoudige onderwerp, maar er is nog een wereld te winnen.

Buiten mijn dagelijks werk spreek ik met regelmaat mensen die over hun eigen ervaringen met verschillende vormen van huiselijk geweld vertellen. Bijna allemaal vertellen zij dat er in ieder geval één persoon is geweest die een verschil heeft kunnen maken voor hen. Dat begon met het durven spreken over de situatie thuis. Dat kan een waardevol begin zijn, zeker als je weet wat je kunt doen.

Ik ga ervoor dat je je zelfverzekerd kunt voelen als iemand zijn hart bij jou lucht of een tipje van de sluier onthult. Want dat zou het begin kunnen zijn van het stoppen van het geweld. Dus ik vraag jou, doe je mee?

Wil je op de hoogte blijven en meedoen? Meld je dan hieronder aan: 

Meedoen aan de Maand van de Meldcode is gratis en vrijblijvend