Maand van de Meldcode

De maand oktober staat op mijn site volledig in het teken van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Dit jaar is het de 5e editie. Deze maand richt ik mij volledig op professionals die werkzaam zijn als HR-medewerker, ARBO arts of medewerker of bedrijfsmaatschappelijk werker.

 

De Meldcode is een wettelijk verplichting voor medewerkers in het sociaal domein, onderwijs, kinderopvang, reclassering en op nog meer plekken. Die wettelijke verplichting is er niet voor ARBO of HR medewerkers. Maar je kunt er wel wat aan hebben als je te maken krijgt met vermoedens van huiselijk geweld. En daarom neem ik je graag mee in de stappen van de meldcode.

De Meldcode is namelijk een stappenplan die jou kan ondersteunen in je professionele handelen, die je helpt werk te maken van je zorgen. Zodat je er niet onnodig lang mee door hoeft te blijven lopen.

 

Voor wie is de Maand van de Meldcode

 

 • Als je werkzaam bent als HR Manager, binnen de P&O afdeling, als bedrijfsmaatschappelijk werker, binnen de ARBO organisatie.
 • Als je beleidsmaker of manager bent en je afvraagt hoe je de medewerkers kunt ondersteunen als zij met zorgen geconfronteerd worden.
 • Als je vind dat je eigenlijk meer aandacht zou moeten besteden aan een taboe onderwerp als huiselijk geweld.
 • Als je wilt leren wat je kunt doen.
 • Als je meer informatie wilt over de inhoud van de stappen van de Meldcode.
 • Als je op een zelfgekozen moment de informatie tot je wilt nemen.
 • Als je benieuwd bent of er misschien nog iets nieuws te leren is.

Waarom dit initiatief?

Ik ben een sociaal werker die slecht tegen onrecht kan. Best lastig zo nu en dan. Maar tegelijkertijd een enorme drijfveer om te kijken wat er nog meer mogelijk is om het meest voorkomende geweldsprobleem in onze samenleving aan te pakken. Ik kies niet vaak voor de makkelijkste weg en huiselijk geweld is nou niet het meest eenvoudige onderwerp, maar er is nog een wereld te winnen.

Buiten mijn dagelijks werk spreek ik met regelmaat mensen die over hun eigen ervaringen met verschillende vormen van huiselijk geweld vertellen. Bijna allemaal vertellen zij dat er in ieder geval één persoon is geweest die een verschil heeft kunnen maken voor hen. Dat begon met het durven spreken over de situatie thuis. Dat kan een waardevol begin zijn, zeker als je weet wat je kunt doen.

Ik ga ervoor dat je je zelfverzekerd kunt voelen als iemand zijn hart bij jou lucht of een tipje van de sluier onthult. Want dat zou het begin kunnen zijn van het stoppen van het geweld. Dus ik vraag jou, doe je mee?

 Wat gebeurt er tijdens de maand van de meldcode

Een manier om daadkrachtiger te kunnen handelen bij huiselijk geweld is het toepassen van de Meldcode. De Maand van de Meldcode bestaat uit:

 • Elke week 1 blog waarin 1 stap van de Meldcode behandeld wordt.
 • Afsluitend ontvang je het E Book met daarin meer tips om in je team te delen.
 • Een aantal online masterclasses voor meer verdieping.

Hoe doe je mee?

Wil je op de hoogte blijven of meedoen? Meld je dan nu aan, bij op de hoogte en ontvang alvast het E-Book: ‘Hoe je met een gesprek een impact kunt maken op het stoppen van huiselijk geweld’ cadeau. Daarnaast ontvang je:

 • Een Hand-out: Hoe kan je huiselijk geweld herkennen en hoe kan je het bespreekbaar maken.
 • De stappen van de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling
 • Hoe je goed voorbereid de Maand van de Meldcode ingaat
 • Hoe je eenvoudig een team kunt betrekken bij de Maand van de Meldcode

Ja, ik wil op de hoogte blijven van de Maand van de Meldcode

Vanaf 1 oktober begint de Maand van de Meldcode, dus als je er vanaf het begin bij wilt zijn, wacht dan niet!