De afgelopen twee jaar heb ik oktober in het teken van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling gesteld. Ook dit jaar organiseer ik weer een Maand van de Meldcode. Deze keer wil ik groter uitpakken dan ooit te voren. Daar heb ik jouw hulp bij nodig! 

Ik merk nog steeds dat de Meldcode niet bij alle sociale professionals scherp op het netvlies staat en dat vind ik een groot gemis. Gelukkig kom ik ook steeds vaker goede voorbeelden tegen van hoe het ook kan. Blijvende aandacht is nodig omdat de Meldcode zo ontzettend ondersteunend kan zijn op het moment dat je met huiselijk geweld in aanraking komt, dat het enorm veel nare gevoelens, vastlopen etcetera tegen kan gaan.

Misschien herken je wel de ergernis die soms zichtbaar wordt als de Meldcode bespreekbaar gemaakt wordt binnen het team. Of het zoeken naar de precieze betekenis van de stappen. Ook kunnen ze overbodig lijken omdat het voor jou eigenlijk niet meer dan vanzelfsprekend is dat je op deze manier werkt. Voor iedereen kan de Meldcode een andere betekenis hebben.

Zoveel verschillende mensen en professionals, opdracht en vakgebieden, zoveel verschillende meningen en visies.

Maar als je met huiselijk geweld of kindermishandeling te maken hebt en je overweegt een melding bij Veilig Thuis te doen, dan zal je te maken krijgen met de Meldcode.

Als je aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling bent binnen je team, dan wil ik jou helpen om op een laagdrempelige en zinvolle manier de Meldcode weer even onder de aandacht van je collega’s te brengen.

De afgelopen twee jaar deed ik dat door elke week van oktober een blog te publiceren over een van de stappen van de Meldcode en af te sluiten met een gratis e-book. Die maand heb ik daarom omgedoopt tot de Maand van de Meldcode (De blogs je allemaal hier terug)

Dit jaar wil ik daar een schepje bovenop doen. De afgelopen tijd heb ik samen met een aantal insiders gewerkt aan een online mini-cursus over het signaleren van huiselijk geweld. Deze cursus ga ik de komende zomer verder doorontwikkelen om in oktober aan een selecte groep aan te kunnen bieden.

Misschien wel aan jou?

Stuur mij even een mailtje (via info@kirstenregtop.com) als je geïnteresseerd bent en deel deze blog met je collega die je hier blij mee kunt maken.

Je kunt mij ook helpen om de Maand van de Meldcode nog beter aan te laten sluiten bij jouw werk. Daarom heb ik een korte survey samengesteld (10 vragen), in een paar minuten tijd help je mij daarmee weer een stukje verder! Als je dat voor me wilt doen, maak je me erg blij!

klik hier om naar de survey te gaan

p.s. Er zit een wijziging in de wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling aan te komen. Ben je daar al van op de hoogte? Ook daar ga ik je in meenemen tijdens de Maand van de Meldcode. Wil je daarvan op de hoogte blijven, meld je nu dan vast aan en ontvang direct de Toolkit Sneller in gesprek over huiselijk geweld. Klik hier om je aan te melden.

0 reacties op “Wat je nog niet wist over de Maand van de Meldcode 2017”

 1. Dag Kirsten, Ik heb jouw oproep doorgezet naar (h)erken ouderverstoting, in de hoop dat heel veel ouders en wellicht een enkele professioanl zal reageren. https://www.facebook.com/groups/507826229380204/
  Waar ik, als ervaringsdeskundige, tegen aan loop is de totale handelingsverlegenheid van de professionals, die, in mijn ogen, neigt naar complete BEWUSTE handelingsonbekwaamheid.
  Ik probeer van uit mijn ervaringsdeskundigheid verstoten/vervreemde ouders te begeleiden en het lijkt wel als of de professionals steeds dieper hun tunnel in duiken, naarmate de mishandeling groter wordt. Kijk naar dat meisje dat van zoveel hoog naar beneden is ‘gevallen (?!), gegooid (?!), of gesprongen (?!).
  Wat kunnen de vervreemde ouders doen om gehoord te worden en er voor te zorgen dat professionals de meldcode toe passen?

  1. Beste Annemarie, Bedankt voor het delen. Je bent goed bekend met de materie, dus ik zou jou graag een wedervraag willen stellen. Wat maakt dat juist de Meldcode in jouw ogen een bijdrage zou kunnen leveren voor wat betreft de positie van het kind en de ouder in de situaties waar jij je voor inzet? groet, kirsten

 2. Huh? Ouderverstoting is een epidemie. Mogelijk de meest voorkomende vorm van psychische mishandeling. Waar was die meldcode ook al weer voor?

  1. Beste bertus, ik neem aan dat je reageert op de andere reacties. Mijn vraag zou mogelijk specifieker moeten zijn. Volstaat de meldcode in situaties van ouderverstoting? Biedt het voldoende handvatten voor de professional? Misschien dat de wetswijziging die er aan zit te komen beter professionals kan ondersteunen. Dan heb ik het in dit geval over de op te stellen veldnormen voor de diverse vakgebieden die vanaf 2019 geïmplementeerd zouden moeten zijn. Zou dit voor vervreemde ouders een mogelijkheid bieden een bijdrage te leveren aan het verkleinen van handelingsverlegenheid bij professionals?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.