Eergerelateerd geweld; tips om misstappen te voorkomen

Als er ergens alarmbellen van af gaan dan is het wel als de termen eergerelateerd geweld of eerwraak genoemd worden in een casus. Zowel vanwege de risico’s die voor de betrokkenen mogelijk in het spel zijn als van de invloed die ons handelen als professional kunnen hebben op die risico’s. Door een paar eenvoudige misstappen kunnen we er al snel voor zorgen dat het slachtoffer in groter gevaar komt.  Een aantal tips? Lees je hier.
Al even geleden had ik een gesprek met Jeroen Mastwijk, Taakaccenthouder Eergerelateerd Geweld bij de politie Utrecht. Als wijkagent heeft hij meerdere taken, maar zijn naam zag ik vaak in meldingen terugkomen als er mogelijk sprake  van eergerelateerd geweld daarom ben ik met hem het gesprek aangegaan.
Jeroen Mastwijk
Jeroen Mastwijk
Bij eergerelateerd geweld is het belangrijk dat er vroeg gesignaleerd worden aldus Jeroen Mastwijk. Dit is vaak lastig omdat bij dergelijke casuïstiek er veel aan gelegen is dat er zo weinig mogelijk over de sitiuatie naar buiten komt. Want juist dàt kan ervoor zorgen dat de familie-eer geschonden wordt. Belangrijk is daarom dat  je niet zelf gaat uitvinden wat er aan de hand is.  Zorg ervoor, bij die eerste signalen, dat je ze op de juiste plek neerlegt. Bijvoorbeeld door een taakaccenthouder bij de politie te raadplegen of bij Veilig Thuis een expert te raadplegen om een anonieme consultatie te doen. Om een goede inschatting te kunnen maken is namelijk niet alleen het incident waarover je meer weet  van belang. Vooral hoe een familie daarop zou kunnen reageren kan veel inzicht geven in de daadwerkelijke risico’s. Vanuit de politie is er een belangrijke tool ontwikkeld om zicht op zaken te krijgen; de zogenoemde checklist eergerelateerd geweld. Die kan je op deze site van het LEC vinden. Momenteel wordt er gewerkt aan een vernieuwde versie, welke binnenkort wordt verwacht. Als individueel werker, die misschien een paar keer te maken krijgt met eergerelateerd geweld, kan jij simpelweg geen inschatting van de veiligheid maken. Daarvoor moet je echt meer weten over de cultuur, het land van herkomst en de opvattingen binnen de familie (die soms niet eens in Nederland woont). In de checklist eergerelateerd geweld komen de bovenstaande onderwerpen aan bod. De ingevulde checklist wordt geanalyseerd door een taakaccenthouder als Jeroen.  Bij enigszins twijfel zal via Veilig Thuis of de Taakaccenthouder, het LEC (Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd geweld) worden ingeschakeld (dat doe je dus niet zelf). Daar werken o.a. materiedeskundigen en antropologen die meer weten van het gebied van herkomst van de cliënten. Ook hebben zij veel kennis en ervaring mbt bemiddelingsgesprekken. Als er zicht is op de vorm en de mate van dreiging kan het zijn dat je als sociaal werker iets mee afstand neemt van de casus. Dit tot dat vanuit het zorgoverleg (integrale aanpak) blijkt dat het veilig en wenselijk is dat er met betrokkenen contact wordt gelegd.  Jeroen Mastwijk heeft mij verteld hoe er bij de politie omgegaan wordt met eergerelateerde casuïstiek, heel indrukwekkend en ook prettig om te weten in verband met de samenwerking. Een integrale aanpak en gesloten keten bij dit thema is een must wat hem betreft en daar kan ik me alleen maar bij aansluiten!

Deel deze blog met iemand die hem ook moet lezen

Facebook
Twitter
LinkedIn