Vanaf volgende week trap ik de Maand van de Meldcode weer af met de eerste blog. De vorige keer heb ik deze vierde editie van de Maand van de Meldcode al geïntroduceerd. Deze keer geef ik je 3 tips om aandacht aan de Meldcode te besteden in de komende periode.

Tip 1: Analyseer eens samen een kort filmfragment

Bekijk eens een filmfragment waarin huiselijk geweld voorkomt met je team. Analyseer vervolgens eens 1. welke feitelijkheden je waarneemt, 2. welke interpretaties je toekent en 3. wat vooroordelen zijn die je herkent bij jezelf. Doe dit in een teamoverleg en wees je bewust van hoe lastig het eigenlijk is om feitelijkheden te verwoorden. Maar tegelijkertijd deze oefening ook kan helpen dit wat duidelijker toe te passen.

Tip voor een filmfragment: Let wel op! fragment bevat geweld, kijk dus even uit wanneer je hem bekijkt als je daar ervaring mee hebt, of als er kinderen in de buurt zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=130NeI9hFxQ

Tip 2: Deel de Meldcode weer eens uit

Zelf heb ik eind vorig jaar Meldcode kaartjes uitgedeeld. Daarin staan de (algemene) stappen van de Meldcode op handzaam A6 (ansichtkaart) formaat. Door dit handzame formaat uit te delen, of door de Meldcode weer eens even op een andere plek op te hangen, vraag je op een praktische manier aandacht voor de Meldcode.

Tip 3: Verzamel artikelen over huiselijk geweld of kindermishandeling en stel een nieuwsbrief samen

Door een keer een interne nieuwsbrief samen te stellen over het onderwerp, waarin je bijvoorbeeld ook aandacht besteedt aan de aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling, deel je zowel inhoud als praktische info. Kijk bijvoorbeeld eens op twitter of zoek op LinkedIn op huiselijk geweld (dat kan tegenwoordig erg handig). En verzamel een aantal artikelen die voor jouw specifieke organisatie interessant zijn.

Wil je meer tips om aan de slag te gaan met de Meldcode binnen je teams? Meld je dan nu aan voor de Maand van de Meldcode. Je ontvangt van mij 3 E-Books en na een paar dagen een checklist Maand van de Meldcode met nog meer tips! Meld je aan door op onderstaande button te klikken:

Ja, ik wil op de hoogte blijven van de Maand van de Meldcode

Wil je weten wat ik meer doe tijdens de Maand van de Meldcode? Lees dan even deze info door of kijk op de pagina van de gratis online mini-cursus Beter Signaleren van huiselijk geweld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.