Ken je het TV programma Dienders? Het is een programma wat in het najaar en begin dit jaar op TV was, NPO3. Je volgt een groep agenten in hun opleidingstraject. Je ziet uit welke onderdelen de opleiding bestaat, welke hindernissen (met name mentaal) zij tegenkomen en leert deze dienders kennen.

In het programma wordt duidelijk hoe belangrijk het is dat je als organisatie of bedrijf goed weet om te gaan met persoonlijke omstandigheden. Hoezo werk en privé scheiden? Dat kan gewoon niet als je goed werk wil leveren!

 

Verschillende persoonlijkheden

In het programma zie je welke verschillende persoonlijkheden er bij de politie werken. En ook hoe zij moeten samen werken. En soms liggen die persoonlijkheden ver uit elkaar, zoals in aflevering 3. Harun en Björn zijn bij elkaar gezet. Waar Harun van mening is dat je met praten en met uitleg geven over de regels veel verder komt, is Björn meer van het type dat de regels er niet voor niks zijn en dat je dus ook moet handhaven op een meer autoritaire manier.

De wrijving tussen de twee is voelbaar als je ze samen ziet werken. Samen de straat op ziet gaan en bijvoorbeeld een dakloze meneer op straat ziet aanspreken.

 

De behoefte verschilt per collega

Ook in jouw werk zal je ze tegen komen. Collega’s die een andere benadering hebben van situaties, collega’s die meer van de regels zijn en collega’s die er juist wars van zijn. Collega’s die in actie komen als de leidinggevende hun vraagt om iets te doen, of collega’s die juist hun leidinggevende vragen om iets te mogen doen. Collega’s die zich maar net aan de richtlijnen houden, en de collega’s die zich er strak aan houden.

Het  kan soms heel lastig zijn om met die verschillen om te gaan, als de omstandigheden er niet naar zijn. In het programma wordt in alle afleveringen duidelijk dat datgene wat je thuis meemaakt en wat je in je jeugd meegekregen hebt, van invloed is op de kwaliteit van het werk wat je levert. Zo ook in een aflevering over Louanne waarin blijkt dat haar ontwikkeling stagneert. Er blijkt veel aan gang aan het thuisfront waar haar coming out niet door alle gezinsleden wordt geaccepteerd. Wat als een van de belangrijkste redenen voor haar is om ‘er niet helemaal bij te zijn’. Je kan je voorstellen dat dat voor agenten een no-go is, maar dat het ook voorkomt.

Als je nare dingen meemaakt…

Als je thuis met een moeilijke situatie zit, of als je nare dingen in je leven hebt meegemaakt, dan is het niet bij elk bedrijf vanzelfsprekend dat je het daarover hebt met je collega’s. Soms zal het zelfs niet gewaardeerd worden. Of het doet wat met de manier waarop de collega’s naar jou kijken.

In dit programma wordt duidelijk dat het voor het werken bij de politie noodzakelijk is dat je wel in staat bent over je persoonlijke omstandigheden te delen met je directe collega’s. Dat het onderdeel uit maakt van de opleiding om dit te leren doen en te leren ontvangen. En dat dit niet alleen de samenwerking en de veiligheid van het werk vergroot, maar dat het er ook voor zorgt dat er met meer kwaliteit en plezier gewerkt wordt.

Bij het vergroten van de kwaliteit van werk wordt er vaak niet bij stil gestaan dat ook huiselijk geweld impact heeft op het functioneren van de medewerkers, nog los van het persoonlijk leed.

 

Partnergeweld is ook een persoonlijke omstandigheid waarmee rekening moet worden gehouden

Partnergeweld ís een van de persoonlijke omstandigheden waar meer bewustzijn over moet komen onder werkgevers, én waar zij ook, als onderdeel van goed werkgeverschap zorg voor kunnen dragen om het welzijn van hun medewerkers te vergroten.

Het programma Dienders laat zien hoe het leren delen over persoonlijke omstandigheden begrip voor elkaar en scherpte op de werkvloer vergroot. Geen collega is het hetzelfde, en niet alle collega’s denken zoals jij denkt en weten wat jij weet. Elkaar verder helpen om daarmee huiselijk geweld te kunnen stoppen, dat zou toch een mooie toekomst zijn?

Belgisch onderzoek wijst uit dat daar 28% van de werknemers partnergeweld in zijn of haar leven heeft ervaren en 8,9 % partnergeweld mee heeft gemaakt in het jaar voorafgaand aan het onderzoek. 72,9% gaf aan gevolgen te ervaren van partnergeweld tijdens het werk. Vermoeidheid, afgeleid zijn, onwel zijn, waren de meestvoorkomende gevolgen. Ook hun directe collega’s hadden onder deze omstandigheden te lijden. Omdat zij zich zorgen maakten, of omdat zij zelf werden bedreigd.

Ik kom graag met jou in gesprek over wat jij kunt doen als bedrijf als een van je medewerkers te maken heeft met partnergeweld, of als je wilt weten wat je nu al kunt doen om dit in de toekomst goed te kunnen hanteren.

Vraag nu vrijblijvend mijn hand-out: herkennen en bespreekbaar maken van huiselijk geweld aan, en blijf op de hoogte door middel van de inspiratie die ik je stuur. Of stuur mij een e-mail aan: info@kirstenregtop.com 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.