Degenen die al wat langer mijn blog volgen weten dat ik deze schrijf voor Sociaal Werkers. Deze week wil ik echter graag een gedachte met jullie delen die ik aan slachtoffers van Huiselijk Geweld wil richten. Hoewel de titel van dit artikel erg direct is, heb ik getracht de rest van de boodschap met wat meer nuance te brengen.

Als je schrijft over Huiselijk Geweld is het onoverkomelijk dat niet iedereen het met het eens is, het is immers zo persoonlijk en intiem, maar maar misschien kan ik je toch iets aan het denken zetten…

De vraag  die ik jou wil voorleggen is: zie jij jezelf als slachtoffer?

Hoe dan ook ben je slachtoffer, want datgene wat jou gebeurt daar heb jij geen controle over, wat je ook doet, hij of zij is jou altijd een stap voor. Hij of zij weet jou altijd daar te raken waar het jou het meeste pijn doet, of wanneer jij het het minste verwacht, of had gehoopt dat hij/ zij het nou eindelijk erbij zou laten. Toch is dat niet zo en word jij geleefd, heb jij te dansen naar de muziek die hij speelt.

Jij voelt je machteloos. En dat is nou net wat de term slachtoffer impliceert, jij hebt geen invloed op datgene wat er gebeurt (is).

stop

 

Mijn tweede vraag aan jou is dan: Heb jij invloed op hoe jij jezelf ziet? Lukt het jou om je geen slachtoffer te voelen van alles?

‘Makkelijker gezegd dan gedaan’  zal jij denken, of ‘jij hebt makkelijk praten want jij weet niet hoe het is om in deze situatie te zitten’ . En; ik kan niks anders dan je daarin gelijk geven.

Toch wil ik jou vragen daar over na te denken. Want op het moment dat jij er voor kunt kiezen wanneer jij jezelf geen slachtoffer voelt, kan jij ook ervaren dat jij invloed hebt op de situatie.

Bijvoorbeeld: Als jij als moeder met je kinderen een dagje uit bent, kan je proberen jezelf op dat moment moeder te voelen van jouw kind(eren) die geniet van een leuke tijd samen.  Of, als jij als vriend een kopje koffie drinkt met iemand kan jij ervoor kiezen op dat moment van de koffie en je gezelschap te genieten en heel even niet bezig te zijn met de dingen waarop je geen invloed hebt.

Als professional denk ik hierbij vanuit een zogenaamd ‘systeemtheoretisch’ en ‘narratief’ kader. Ik kijk naar jou en jouw situatie als een systeem van elementen die allemaal invloed hebben op de situatie waar je in zit. Dat wil dus zegen dat ik denk dat jij óók invloed kunt hebben op jouw situatie, zelfs of juist wanneer je slachtoffer bent.

Maar ook dat hoe jij jezelf ziet beïnvloed kan worden door hoe jij jezelf benoemd. Letterlijk.

Ik heb zelf nooit in een Huiselijk Geweld situatie gezeten en weet dus niet of je hier op dit moment iets aan hebt. Maar ik ben er van overtuigd dat wanneer jij in jezelf geloofd en dat je dit af en toe even kan, jij een stapje dichterbij bent in het vinden van je eigen invloed op de situatie en wie weet waar dat jou brengt!

0 reacties op “Hee slachtoffer, kom eens uit je rol!”

 1. Hey neen zie mezelf niet als slachtoffer. Zie mezelf als overleefster van alle ellende. Ik heb voor mezelf de beslissing gemaakt niet in een slachtofferrol te blijven leven ik schiet er niks mee op en hem gun ik het niet. Ik heb voor mezelf als slachtoffet besloten mijn verhaal mijn ervaringen te delen en andere te helpen. Zelf vind ik het heel lastig ermee om te gaan als slachtoffers echt er naar gaan leven en niet meer over iets anders praten en altijd erover praten hoe slecht het is geweest. Veel liefs truusje

  1. Beste Truusje, Dank voor het delen. Overlever of survivor, dat zijn sterke benamingen voor slachtoffers van Huiselijk geweld. Mijn complimenten voor jouw werk! Dapper en krachtig! Groet, Kirsten

 2. Mooie blog 🙂
  Ik ben het met je eens. Alhoewel ik ook weet (en zelf ervaren heb) hoe moeilijk het is om uit zo’n situatie te stappen. Voor veel slachtoffers lastig vanwege angst. Angst voor wraak. Het vraagt heel, heel veel moed om weg te gaan en zelfs dan weet je niet hoe het uitpakt. Ikzelf ben blij dat ik ook die stap genomen heb, maar ik weet ook hoe ontzettend moeilijk dat kan zijn. En ik besef ook dat deze stap heel anders had kunnen uitpakken. Mijn dochtertje en ik hebben geluk gehad. Het gaat goed met ons. We zijn gelukkig en veilig 🙂
  De beste wensen en keep up your good (blog)work!

 3. Treffend geschreven en inderdaad soms makkelijker gezegd dan gedaan. Op het moment dat het mij overkwam voelde ik me absoluut geen slachtoffer. Ik maakte me juist zorgen om mij ex-man. Het ging immers niet goed met hem.
  Eenmaal uit de situatie heb ik geprobeerd alles te stabiliseren voor de meisjes en mezelf. Voelde me geen slachtoffer. Later pas…toen ik aan het verwerken toe kwam en er ook PTSS is gediagnosticeerd, heb ik me heel af en toe slachtoffer gevoeld. Maar tegelijkertijd werkte ik hard aan mijn toekomst, dus erin blijven hangen deed ik nooit. Helaas merk ik dat ik, hoe ik mijn best ook doe, soms getriggerd word op de meest onverwachte momenten, door ogenschijnlijk gewone dingen. Dan kun je nog zo hard je best doen om door te leven, maar word je toch keihard even teruggeworpen.
  Maargoed.. daarna wel gewoon weer door! 🙂
  Ik ben mijn verhaal en visie op dingen gaan delen in een weblog: devrijemama.wordpress.com. Zo hoop ik mijn ervaringen om te zetten in iets positiefs, een ander ermee te kunnen helpen. Al is het alleen al door herkenning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.