Hoe ik van een dikke middelvinger naar een omhelzing ging

Als 2020 een nachtmerrie voor je was, dan zou je het hele jaar waarschijnlijk het liefste vergeten. Ook voor mij voelde dat zo. 

Tijdens de jaarwisseling riep ik dan ook volmondig “2020; laten we het snel vergeten!” Het liefst met een dikke middelvinger erbij. 

Na een nacht slaap kwam ik echter tot een ander inzicht. Hoe rot dit jaar ook geweest is het zou zonde zijn om dit ‘lijden’ voor niks te laten zijn, en weer gewoon door te gaan alsof er niks gebeurd is.

Het hele jaar was een grote dit-heb-ik-nog-nooit-eerder-meegemaakt gebeurtenis. Of zoals Brené Brown in haar podcast Unlocking Us zei: een FFT. Fucking First Time. 

Waarin zij de relativerende woorden uitsprak: Elke eerste keer maakt dat je je daar heel onzeker, angstig of overweldigd bij kunt voelen. En dat er dingen nou eenmaal verkeerd gaan bij de eerste keer. 

 

De eerste keer maakt onzeker

Voor de hulpverlening en het onderwijs was het een grote FFT. Voor het eerst veel online contact met collega’s, cliënten en leerlingen. Waarmee de nodige problemen kwamen kijken. Van onveilige verbindingen tot het niet in contact te kunnen komen. Zelf kregen we bijvoorbeeld het schoolwerk van de kinderen  op verschillende manieren aangereikt. Waar de ene juf er voor koos om te vloggen (van mijn zoon), volgden er op een ander moment een Zoommoment met de klas van mijn dochter en instructiefilmpjes via Loom. 

Ook voor mij was 2020 een bijzondere FFT. Niet alleen kwam mijn partner thuis te zitten. Maar ook ik kreeg geen opdrachten of opdrachten werden verzet. 

Bovendien signaleerde ik dat er veel zorgen waren om de plotselinge lockdown en de impact op gezinnen en huishoudens, dus besloot ik voor het eerst grootschalig webinars in te zetten. Mijn eerste grote webinarprogramma: “Hoe houd je zicht op de veiligheid” was geboren. 

Hoe ik van een dikke middelvinger naar een omhelzing ging

Als alle zekerheid onder je voeten wordt weggeslagen

Als alle zekerheid onder je voeten weggeslagen wordt doordat je een baan verliest of inkomen, je relatie of een gezinslid verliest, je gezondheid of andere grote veranderingen in je leven.  Dan hééft dat enorme impact op je gevoel. Je kan je onzeker voelen, angstig, boos of overweldigd. Je kan het idee hebben dat alles heel duidelijk is en toch teleurgesteld raken omdat het anders loopt. 

Een van de eerste inspirerende berichten die ik tijdens de eerste lockdown hoorde was de podcast van Brené Brown. Zij beschreef een stappenplan aan de hand waarvan je deze ervaring hanteerbaar maakt. Daarin maakte ik kennis met deze Fucking First Time’s. 

Niemand had deze pandemie in deze omvang en impact aan zien komen. En dat maakt dat je je kwetsbaar voelt. Alle eerste keren, in wat dan ook, maken dat je je onzeker, overweldigd, angstig of gestresst kunt voelen als het zover is. 

Brené deelt drie stappen die  om met deze FFT’s om te gaan. Dit is een aanrader om mee te nemen naar 2021: 

  1. Normaliseer het: het is normaal je zo te voelen zoals je voelt als iets de eerste keer is. 
  2. Plaats het in perspectief. Je weet niet hoe het gaat lopen, maar je weet wel dat je je niet voor altijd zo zal voelen en dat de situatie niet voor altijd voort zal duren. 
  3. Wees realistisch in je verwachtingen. Als je iets nog niet eerder heb meegemaakt of gedaan hebt, dan is de kans heel groot dat je het niet perfect doet en dat je fouten maakt.

 

Wat neem je mee van jouw eerste ervaringen?

Kortom: wees mild voor jezelf als je iets gaat doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We gaan er alleen soms anders mee om. 

En de ervaringen die we op hebben gedaan met deze FFT’s werpen wel zijn vruchten af. Dat merk ik aan het thuisonderwijs van de kinderen. Waar we nu wel van weten dat ernaast je werk willend oen een onmogelijke opgave is. En waar ‘onze’ meester en juf de schema’s en online instructie en vlogjes voor vandaag, de eerste dag van de thuisschool, al klaar hebben staan. 

Zo weet ik nu ook dat het geven van webinars iets is waarmee veel professionals in korte tijd kunnen leren over verschillende aspecten rond de aanpak van huiselijk geweld. Een geweldige manier  om interactief en efficiënt aan de slag te gaan. Zonder ingewikkelde technische rompslomp. 

En hoe in een online training ook met veel afwisseling en interactie zelfs vaardigheden getraind kunnen worden als het voeren van gesprekken over huiselijk geweld. 

Een jaar geleden had ik niet kunnen denken dat ik deze stap zo had kunnen maken en nu is het een vanzelfsprekend onderdeel van het werk wat ik doe. Ik kan me voorstellen dat jij, ondanks de beperkingen van online contact, toch de mogelijkheid kan waarderen en ook veel andere creatieve manieren gevonden hebt. Dat is toch pure winst! 

 

Van middelvinger naar omhelzing

Hoewel je de vervelende en nare ervaringen uit 2020 ver achter je zou willen laten, loont het wellicht ook om stil te staan bij wat je erbij gekregen hebt aan ervaring en vaardigheden. Dankzij deze unieke situatie. En niet ondanks. Ik omarm deze ervaringen en laat die middelvinger toch maar achterwege om volmondig “Ja” te zeggen tegen 2021. 

Meer weten over de webinars die ik geef? Check: Webinars voor jouw organisatie

Of volg het eerstvolgende webinar: Signaleren in Coronatijd wat ik samen met Natascha Pankow van Fabriek69 ontwikkelde op Donderdag 21 januari 2021 om 15.00 uur (meer info hieronder) 

 

Signaleren in Coronatijd; Hoe doe je dat?

In dit webinar leer je over deze kwestie, iets waar veel professionals mee worstelen op dit moment. Hoe ga je om als je zorgen hebt, maar je krijgt er geen grip op? Wat kan je doen als het contact ontbreekt? 

Maar ook: 

Hoe ga je om met momentopnames? 

Waar kan je op letten in online contact?

Wat is er nu anders voor gezinnen en waar moet je zeker aandacht voor hebben? 

In anderhalf uur tijd nemen we je in een interactief programma. Je leert hoe je nu kunt signaleren, hoe je in actie komt, ook al heb je veel redenen om daar moeite mee te hebben, je leert wat je nu wel kan doen. Je krijgt veel tips, tools en handvatten. 

Het eerstvolgende webinar staat gepland op donderdag 21 januari om 15.00 uur. 

Deelname bedraagt 25,- inclusief BTW. Aanmelden is vanaf nu mogelijk. Het aantal deelnemers is beperkt. 

Het webinar: Signaleren in Coronatijd, hoe doe je dat? Gaven wij eerder in opdracht van de gemeente Arnhem en ROC Nijmegen. Het is ontwikkeld en geef ik samen met Natascha Pankow van Fabriek69

Wat zeggen deelnemers over het webinar?

Edith, ROC Nijmegen: “Fijn webinar. Interactie en inspelen op vragen van deelnemers is heel belangrijk. Ontbreekt bij andere webinars regelmatig.” 

Tineke, Kentalis: “Het is een makkelijke en snelle manier om belangrijke informatie tot je te nemen.”

Nance, ROC Nijmegen: “Helder verhaal, practisch, de variatie en de interactie. Houd je bij de les. Jullie presenteren levendig en vanuit deskundigheid.” 

Heleen, ROC Nijmegen: “Het was informatief en vooral zeer prettig en professioneel geregeld. Een verademing na allerlei andere webinars die ik de afgelopen tijd heb gevolgd.”

Anne, medewerker Buurtplein: “Het was duidelijk en leerzaam. Niet te lang van stof en daardoor houd je,je aandacht er goed bij.”

Aty, ROC Nijmegen: “Een van de beste webinars van dit jaar.”

Elleke, ROC Nijmegen: Ja. Het is een goed wake-up-call als je al wel van het onderwerp af weet en goede info als de info nieuw voor je is.

Voor meer informatie en de mogelijkheden voor een webinar op maat voor je organisatie kan je mailen naar: info@kirstenregtop.com

Op de hoogte blijven van webinardata en trainingsdata?

Meld je aan én ontvang het e-book: ‘Hoe je met één gesprek invloed kunt hebben op het stoppen van huiselijk geweld’ gratis in je mailbox.