Hoe mijn depressies mijn diepste drijfveren zijn geworden

Vandaag is het #bluemonday de meest deprimerende dag van het jaar. Al lange tijd ga ik zonder depressies door het leven. Maar ik weet nog heel goed hoe voelde toen ik ze doormaakte.

Vooral veel eenzaamheid. Terwijl ik best vrienden en vriendinnen had, aan sport deed en naar school ging. Dus mensen had ik wel om me heen. Toch voelde ik me intens alleen. 

Vooral omdat ik me zo anders leek te voelen dan anderen. Als ik probeerde uit te leggen hoe ik me voelde werden al snel oplossingen aangedragen.

‘Kijk eens hoe mooi weer het is en geniet!’

Waardoor ik me nog slechter voelde. Het lukte me immers niet te genieten, net als alle anderen om me heen (zo leek het). Of plezier te beleven, simpelweg gelukkig te zijn. 

Dit begon pas te veranderen op het moment dat ik mijn moeder in vertrouwen had genomen dat ik het echt niet meer zag zitten. Ik mijn bed niet meer uit wilde komen en het me bijna niet meer lukte me naar school te slepen. Ik was 17 jaar oud.

Mijn moeder zei tegen mij:‘Dit is zo naar voor je, maar ik kan je daar niet bij helpen. We gaan hulp voor je zoeken bij iemand die dat wel kan.’

Dit erkennen van mijn gevoel, zonder het weg te willen poetsen met oplossingen, heeft mijn leven veranderd. Ze voelde niet hetzelfde als ik, en wist ook niet hoe het voelde. Maar door haar reactie, voelde ik iets veel belangrijkers, ik voelde me gesteund. Niet meer zo alleen. 

Met vallen en opstaan, verschillende psychologen en psychotherapeuten heeft me geholpen. In de spreekkamer mochten mijn emoties er zijn. En onderzochten we waar ze vandaan kwamen en wat ik, met kleine stapjes, kon doen verandering aan te brengen.

Inmiddels ben ik al ruim tien jaar depressievrij en daar ben ik iedereen die mij daarin geholpen heeft enorm dankbaar. In het bijzonder natuurlijk nog steeds mijn moeder. 

Deze ervaring is een van de belangrijkste drijfveren voor mij om het werk te doen wat ik doe. Als je namelijk een situatie meemaakt waarin je het gevoel hebt niet begrepen te worden, er volkomen alleen in te staan, dan verdien je iemand die daarbij zonder oordeel naar je luistert. En met geduld je begeleid om stappen te zetten. Je het gevoel geeft dat je er toe doet.

Daarom deel ik graag nog een keer mijn TEDxTalk voor al die mensen die in die situatie zitten én voor hun naasten. Waarin je de drie muren leert kennen die tussen jou en een slachtoffer van huiselijk geweld instaan. Of iemand die een depressie doormaakt, zoals ik deed. Want je hoeft niet altijd hetzelfde te voelen of meegemaakt te hebben om iemand wel verder te kunnen helpen. 

En vraag ik jou ook om te delen, de drie muren te doorbreken. Wie weet kan jij het verschil maken voor iemand die het nu heel hard nodig heeft. 

Ps Wil je meer leren over het drie muren model uit mijn TEDxTalk? Vraag dan hier het gratis E Book aan: Hoe je met één gesprek invloed kunt hebben op het stoppen van huiselijk geweld: Ja, ik wil het E Book

 

Signaleren in Coronatijd; Hoe doe je dat?

In dit webinar leer je over deze kwestie, iets waar veel professionals mee worstelen op dit moment. Hoe ga je om als je zorgen hebt, maar je krijgt er geen grip op? Wat kan je doen als het contact ontbreekt? 

Maar ook: 

Hoe ga je om met momentopnames? 

Waar kan je op letten in online contact?

Wat is er nu anders voor gezinnen en waar moet je zeker aandacht voor hebben? 

In anderhalf uur tijd nemen we je in een interactief programma. Je leert hoe je nu kunt signaleren, hoe je in actie komt, ook al heb je veel redenen om daar moeite mee te hebben, je leert wat je nu wel kan doen. Je krijgt veel tips, tools en handvatten. 

Het eerstvolgende webinar staat gepland op donderdag 21 januari om 15.00 uur. 

Deelname bedraagt 25,- inclusief BTW. Aanmelden is vanaf nu mogelijk. Het aantal deelnemers is beperkt. 

Het webinar: Signaleren in Coronatijd, hoe doe je dat? Gaven wij eerder in opdracht van de gemeente Arnhem en ROC Nijmegen. 

Wat zeggen deelnemers over het webinar?

Edith, ROC Nijmegen: “Fijn webinar. Interactie en inspelen op vragen van deelnemers is heel belangrijk. Ontbreekt bij andere webinars regelmatig.” 

Tineke, Kentalis: “Het is een makkelijke en snelle manier om belangrijke informatie tot je te nemen.”

Nance, ROC Nijmegen: “Helder verhaal, practisch, de variatie en de interactie. Houd je bij de les. Jullie presenteren levendig en vanuit deskundigheid.” 

Heleen, ROC Nijmegen: “Het was informatief en vooral zeer prettig en professioneel geregeld. Een verademing na allerlei andere webinars die ik de afgelopen tijd heb gevolgd.”

Anne, medewerker Buurtplein: “Het was duidelijk en leerzaam. Niet te lang van stof en daardoor houd je,je aandacht er goed bij.”

Aty, ROC Nijmegen: “Een van de beste webinars van dit jaar.”

Elleke, ROC Nijmegen: Ja. Het is een goed wake-up-call als je al wel van het onderwerp af weet en goede info als de info nieuw voor je is.

Voor meer informatie en de mogelijkheden voor een webinar op maat voor je organisatie kan je mailen naar: info@kirstenregtop.com