“Wat zijn dat nou voor een dingen?” vroeg mijn vriend toen ik met mijn bloemen van deze week binnenkwam. Alle knopjes waren nog dicht.

Ik hou er van om elke week andere bloemen mee naar huis te nemen. Om te kijken hoe ze tot bloei komen. Met wisselend succes.

Deze week was het een wat vreemde wat dikkige stengel met allemaal kleine stengeltjes er aan. Aan de uiteinden allemaal knopjes. Als je er geen beeld bij zou hebben, zou je misschien denken dat het een buitenaards wezen zou kunnen zijn.

“Let maar op” reageerde ik, “als al die bloemetjes uitkomen wordt het een een geweldig gezicht.”

Je eerste indruk begint met een oordeel

Als je nieuwe mensen leert kennen krijg je een eerste indruk. Ben je hulpverlener, werk je in de zorg of in een ander contactberoep, dan krijg je enorm veel van die eerste indrukken.

Die eerste indrukken gaan altijd gepaard met een oordeel. Een inschatting maken we van nature. Soms wordt het intuïtief genoemd. Omdat we onze eigen veiligheid moeten bewaken. Een soort van ingebouwd alarmsysteem. ‘Kan ik jou vertrouwen?’. ‘Moet ik bij jou op mijn hoede zijn?’

Dat is een heel helpend systeem, want het kan ervoor zorgen dat je gevaar goed kan inschatten.

Maar het kan je ook voor de gek houden. Sommige mensen kunnen je alarmsysteem omzeilen. En komen toch binnen. En beschadigen jouw vertrouwen.

Als je vertrouwen geschaadt is, of als je veel nare ervaringen hebt gehad, zeker als je die al vroeg hebt gehad, is het een stuk lastiger om de ander te vertrouwen. Maar ook als je altijd van gevaar afgeschermd bent, beschermt bent, heb je nooit je eigen alarmsysteem leren kennen.

Als je niet op jezelf kan vertrouwen, hoe kan je dan van een ander op aan? Het wordt in ieder geval een stuk lastiger. En ook als hulpverlener doe je dit soort ervaringen op, en veel hulpverleners hebben ook eigen ervaringen die van invloed zijn.

Vertrouwen ontstaat als je vertrouwen hebt

Wie vertrouw jij? En vertrouwt die ander jou ook? En wat heeft die ander gedaan waardoor jij vertrouwen in hem of haar hebt?

Een van de versnellers in het ontstaan van vertrouwen is als je de ander laat merken dat hij of zij in staat is zelf iets voor elkaar te krijgen.

Voordat iemand met jou gaat delen dat er sprake is van huiselijk geweld, zal iemand zich tot bepaalde hoogte zeker genoeg moeten voelen. Vertrouwen dat jij goed met dit geheim om zal gaan, dat jij het aankan, dat jij eerlijk zal zijn en dat jouw intentie daarbij oprecht is. Er zijn veel dingen die jij daarin kunt doen.

Vertrouwen kan ook snel verdwijnen

Als er ook maar een moment is waarop je het vertrouwen beschaamd, gaan heel snel de opgebouwde credits het raam uit. Er zijn veel dingen die jij kan doen om vertrouwen op te bouwen, eigenlijk is het heel simpel, je moet te vertrouwen zijn.

Mijn bloemen zijn dankzij de tijd, het water en het licht, prachtig geworden. Ondanks de eerste indruk van mijn vriend 😉

Jij zet als hulpverlener de eerste stap. Door de tijd te nemen, water te geven en door hem of haar licht in het licht te zetten en echt te zien. Hoe gek of vreemd jouw eerste indruk ook is, hoe verwarrend het beeld misschien ook is.

Als je iemand de echte oprechte kans geeft om tot bloei te komen omdat jij ziet hoe mooi iemand werkelijk is, dan vergroot je de kans dat iemand vertrouwen krijgt en de stap durft te zetten om om hulp te vragen.

Trainingen over het bespreekbaar maken van huiselijk geweld

Als je in de hulpverlening, zorg of het onderwijs zit kan je er aan bijdragen dat iemand hulp durft te vragen. Deel ook de informatie over de plekken waar mensen nu om hulp kunnen vragen. Dat kan altijd bij Veilig Thuis, maar ook bij de huisarts. Vind je het lastig om jouw zorgen bespreekbaar te maken? Of krijg je een melding van Veilig Thuis doorgestuurd en weet je niet goed hoe je dat aan zou kunnen pakken?

Voor dit soort vragen kan je met jouw organisatie bij mij terecht voor een Incompany training. Indien nodig kan de training ook online plaats vinden.

Voor meer informatie mail je naar: info@kirstenregtop.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.