De laatste schoen plaats ik onderaan de muur. Wanneer ik overeind komt en de muur in zijn geheel zie, schiet ik vol.

Wat een enorme confronterende boodschap en wat komt deze nu dichtbij. Twijfel ook, ga ik dit echt doen? Ga ik mensen hiermee confronteren?

Tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart in Apeldoorn is het project Muur van Verandering te zien.

40 paar mannenschoenen symboliseren de 40 vrouwen die in 2018 omkwamen als gevolg van huiselijk geweld. (bron: moordatlas.nl)

Ik wil het gesprek openen, bewustwording op gang brengen over de aard en de ernst van huiselijk geweld in Nederland.

De Muur van Verandering is gebaseerd op een kunstwerk van de Turkse kunstenaar Vahit Tuna, ‘Untitled’. Hij plaatste in Istanbul 440 paar schoenen op een muur van een Turkse kofffieketen. In Turkije zijn naar schatting 440 vrouwen omgebracht. Deze keten stelt elke half jaar zijn muren beschikbaar aan een kunstenaar.

 

Tuna heeft met de muur het gesprek over huiselijk geweld in de publieke ruimte gebracht. Niet zonder gevolgen. Een aantal keer zijn schoenen van de muur gehaald omdat mensen het niet eens zijn met dit statement. Een mooier gevolg is dat er gesprekken ontstaan onder de lokale bevolking over huiselijk geweld in de Turkse samenleving.

Istanbul is tevens de plaats waar in 2017 het Verdrag van Istanbul is getekend. Een verdrag wat de ondertekenende landen verplicht zich in te spannen om geweld tegen vrouwen terug te dringen.

Ook door Nederland is het verdrag van Istanbul ondertekend en worden stappen gezet om geweld tegen vrouwen in te dammen. De discussie hierover lijkt echter vaak op plaatsen gevoerd te worden waar de ‘gewone’ burger niet te vinden is.

Daarom wil ik de Muur van Verandering als onderdeel van Internationale Vrouwendag 2020 in Apeldoorn plaatsen. Zodat we het er wel een keer met elkaar over kunnen hebben. En vooral om erbij stil te staan wat je zou kunnen doen om een verschil te maken.

De Muur van verandering is tijdelijk te zien bij Foenix, Kringloop en Reintegratie, Vlijtseweg Apeldoorn. Het project had zonder de steun van de werkgroep Internationale Vrouwendag Apeldoorn en Foenix (dankzij aanleveren van materiaal en mankracht) nooit gerealiseerd kunnen worden. Ik ben hen dan ook enorm dankbaar!

 

Eric, van Moordatlas.nl heeft me geholpen met de juiste statistieken. Een rotklus, de confrontatie met dit enorme onrecht, leed en verdriet. Toch zijn zij deze moeite waard.

 

Ik wil dit werk graag dan ook aan hen opdragen in de hoop dat hierdoor misschien, ook al is het maar 1 keer, een nieuw slachtoffer voorkomen kan worden.

 

Meer informatie over het kunstwerk van Vahit Tuna: https://www.unlimitedrag.com/post/2019/11/21/260-square-meters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.