Het is voor mij ook de eerste keer dat ik een situatie als dit meemaak. Zoals dat het ook voor jou is. En voor jouw cliënten, jouw collega’s en je buren. En ik begin het langzamerhand tot me door te kunnen laten dringen wat de ernst en de omvang van de crisis is.

Daar heb ik het ook veel over op dit moment thuis. Ik heb nou eenmaal een andere manier om met dit soort situaties dan mijn partner. Maar wie ik ook spreek, er valt me op dat iedereen eigen manieren heeft om er mee om te gaan. Zelfs op social media wordt dit meer dan duidelijk. Waar de een uitblinkt in creativiteit, uit de ander zich over de ingewikkeldheid van thuis onderwijs, zorgen en balanceren in het werk. En sommige mensen zijn even helemaal niet meer actief online.

Gisteren luisterde ik naar de nieuwe podcast van Brené Brown, Unlocking us. Een aflevering die je echt aan het denken zet over deze situatie en de manier waarop je ermee om kan gaan. Deze aflevering gaat over Angst, kalmte, over- en onderfunctioneren. Ik ben groot fan van Brené, die door haar herkenbare anekdotes psychologische processen zo simpel uitlegt dat je er direct een gevoel bij kunt krijgen. Deze podcast is daar een mooi voorbeeld van.

Zo behandelt zij het volgende. Doordat de coronacrisis zo’n onwerkelijke en nieuwe situatie is en je zo uit je normale doen en laten haalt, kan dit een mate van spanning oproepen. In de podcast deelt Brené een theorie die Hariet Lerner beschrijft in haar boek The Dance of connection. Zij beschrijft twee reacties op angst: mensen die super goed gaat functioneren, alles op een rijtje hebben en hyperalert zijn. En mensen die gaan onderfunctioneren, mensen die inactief worden, hulp gaan vragen of zich juist terugtrekken.

Over de tweede groep mensen geeft zij aan: dat is de groep waar we ons doorgaans eerder zorgen over maken. De vraag is natuurlijk of dat terecht is…

Het goede nieuws uit de podcast, het is relatief eenvoudig angst van onze onder- en overfunctionerende medemensen te verminderen. Door onszelf vooral te beoefenen in kalmte. Want net zoals angst aanstekelijk kan werken, kan dat ook met kalmte en rust.

De podcast is wat mij betreft een aanrader om te luisteren, juist nu! Voor alles is een eerste keer en deze is misschien niet zo spannend nu je er van mij al wat over hebt gehoord 😉

Je kunt de podcast luisteren via: Brene Brown Unlocking Us

NB. uiteraard heeft zij het hier niet over mensen die gebukt gaan onder ernstige angst of paniekstoornissen of trauma’s. Wees er wel van bewust dat ook die nu getriggerd kunnen worden. Maar het kan nooit kwaad voor jezelf bewust te zijn van je eigen reactiepatronen en hoe je daar invloed op uit kan oefenen.

 

Gratis webinar: Hoe houd je zicht op veiligheid?

De afgelopen weken gaf ik 4 keer het webinar: “Hoe houd je zicht op veiligheid in tijden van Corona.” Inmiddels hebben al meer dan 250 hulpverleners zich aangemeld. Omdat ook het webinar van vanmorgen, 6 april, alweer zo snel vol zat heb ik nog een keer een nieuwe datum gepland.

Je kan je nu weer aanmelden voor dinsdag 14 april 10.00 uur via onderstaande link!

Er zijn namelijk nog veel meer mogelijkheden om mensen te ondersteunen en om zicht op veiligheid te houden. Daarom geef ik aanstaande donderdag een webinar (online training) waarin we in gaan op de vraag: Hoe houdt ik goed zicht op de veiligheid zonder face-to-face contact?

Meld je hier aan voor het webinar

We gaan in op vragen als:

Doe gratis en vrijblijvend mee: want het is zo enorm belangrijk dat jij in actie blijft komen. Juist voor die gezinnen waar het Centrum voor Seksueel geweld en Veilig Thuis het over hebben. En juist in deze tijd!

Wil je meedoen aan het webinar: meld je aan via de link onder deze knop. Kies een datum en graag tot dan!
Meld je hier aan voor het webinar

Uit de evaluaties van de eerste webinars:

Zou je het webinar aanraden aan je collega’s? En waarom? 

Ellen: Ja zeker. Goed om aandacht te hebben voor dit thema, juist in Coronatijd.

Erni: Ja, goede tips en gevoel dat je er niet alleen voor staat

Simone: Ja, goede tips en gevoel dat je er niet alleen voor staat

Sonja: ja, vooral voor de bewustwording dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten qua werk en dat we hierin samen creatief kunnen zijn met zoeken naar vormen om toch de clienten verder te kunnen blijven helpen

Rik: Ja. Althans primair voor de aandachtsfunctionarissen. Het is goed om te weten da je onthand hoeft te zijn in deze bijzondere tijden.

 

Een webinar voor jouw organisatie of team???

Wil jij met je team meedoen met het webinar? Of wil je met meer mensen uit je organisatie het webinar volgen? Dan zou ik het op prijs stellen als je mij een mail stuurt. In dat geval zullen we een tijd en datum prikken die voor jouw organisatie passend is en komt het exclusief beschikbaar. Mailen kan naar: info@kirstenregtop.com 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.