Maak jij echt een keuze om huiselijk geweld te stoppen? Afbeelding met plaatje van keuzemogelijkheden.

 

 

Stel je loopt de supermarkt in omdat je net nog even dat ene ingrediënt voor jouw overheerlijke pasta pesto bent vergeten. Even snel, want je weet precies wat je wilt hebben. In marstempo loop je naar het schap. Maar wat blijkt? Het schap is leeg! Net dat ene vak waar jouw favoriete merk staat… Je voelt vertwijfeling, want je hebt haast. Zal je dan dat potje ernaast pakken? Of neem je de tijd om een winkelmedewerker te vragen of het niet net binnen is gekomen.

Je hebt een keuze om te handelen, maar beide keuzes hebben een ander effect. Wat zou jij doen?

Wat heeft dit nu met jouw werk als hulpverlener te maken? Als sociaal werker wordt je dagelijks geconfronteerd met het maken van keuzes. Lang niet altijd bewust maar vaak met behoorlijk wat meer impact, dan het kiezen van jouw ingrediënt in de supermarkt.

De kans is groot dat veel van de keuzes die je maakt, maakt op basis van je intuïtie. Zo ook in het voorbeeld van de supermarkt. Je staat immers onder druk. (Je kinderen en partner zitten al likkenbaardend thuis op jou te wachten).

Ook is de kans groot dat je een keuze maakt in die supermarkt op basis van ervaringen uit het verleden. Je hebt zoiets bijvoorbeeld al eerder meegemaakt (ik, als ras-chaoot, in ieder geval wel).

Sterker nog, de kans is groot dat je een keuze maakt op basis van negatieve ervaringen uit het verleden. Niet datgene wat jou het meeste winst heeft opgeleverd toen,  maar datgene wat het meest negatieve effect heeft gehad, maakt dat je kiest voor de andere optie.

In mijn geval, hoppa, ander merk in het mandje. Want 9 van de 10 keer blijkt dat het gewoonweg niet binnen is gekomen in de supermarkt en ben ik tijd kwijt met het zoeken naar een medewerker die vervolgens met rode koontjes bekennend het magazijn uitkomt met de mededeling dat het product niet binnen is gekomen en moet ik alsnog een ander merk kiezen. Zucht. Dan maar nèt iets minder lekkere pasta…

Ook als sociaal werker maak je voortdurend keuzes. Vaak is het zo dat je dus kiest voor datgene wat jou in het verleden het minste schade heeft opgeleverd (als je tenminste onbewust kiest). Heb je bijvoorbeeld geprobeerd om iets voor elkaar te krijgen en ben je daarop aangesproken? Of heb je al eens huiselijk geweld bespreekbaar gemaakt en is daar agressief op gereageerd? Grote kans dat jouw handelen (de keuzes die daar dus aan vooraf zijn gegaan) door deze ervaringen beïnvloed wordt.

Mensen die in huiselijk geweld situaties zitten, hebben voortdurend keuzes te maken. ‘Ga ik wel vertellen aan iemand wat er thuis speelt? Of niet?’  ‘Ga ik een keer anders reageren dan ik normaal doe? Of niet?’  ‘Ga ik op mijn strepen staan, of niet?’

Onbewust maken ook zij dagelijks keuzes, onder andere gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Je kunt je vast wel voorstellen dat het lang niet altijd de positieve ervaringen die keuzes en het zien van keuzemogelijkheden beïnvloeden. Het is niet makkelijk om dat te veranderen, als de risico’s groot zijn. Als ervaren is hoe negatief de consequenties kunnen zijn… Toch hebben ook zij keuzemogelijkheden. En kan jij hen als sociaal werker daarbij ondersteunen.

Maar voordat je dat doet is het nodig dat je echt contact maakt. En dat alleen al is niet makkelijk.

En daarvoor komt nog de keuze: wil ik dat echt? Wil ik het aangaan? Wil ik in mijn werk ook een verschil maken als het aankomt op het doorbreken van huiselijk geweld?

Aan jou de keuze of jij je laat leiden door negatieve ervaringen uit het verleden of niet.

De volgende keer dat ik in de supermarkt voor een dilemma sta, ga ik in ieder geval toch weer proberen het optimale gerecht op tafel te zetten, dan maar iets meer moeite doen, maar zeker meer voldoening 😉

 

 

22 maart gaf ik een TEDtalk over huiselijk geweld. “How one conversation can have an impact on stopping domestic violence”. Hij is helaas op het moment van het schrijven dit blog nog niet beschikbaar. Wel kan je nu alvast het gratis e-book aanvragen wat ik samengesteld heb op basis van mijn talk. Ik stuur je dan mijn tweewekelijkse blogs op en zodra mijn talk online staat stuur ik hem ook aan jou toe!

Ja, ik wil het E Book ontvangen  

afbeelding om het nieuwe e-book aan te vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.