“Vooral die mensen die twijfelen of zij getuige zijn van mogelijk huiselijk geweld willen we vragen om niet te zwijgen. Geef geluid aan je twijfel, hierdoor kan je het verschil maken tussen leven of overleven.” (Citaat uit: zwijgen helpt niet)

 

Begin 2019 publiceerden Desiree Mekke en Wim de Geus een gezamenlijke bundel met proza en poëzie waarin zij het zwijgen over hun jeugd publiek doorbraken. Onafhankelijk van elkaar mailden zij mij of ik, ook Apeldoornse, aandacht wilde geven aan hun publicatie. Het zojuist beschreven fragment uit het intro van het boek is een oproep, voor hen die omstander zijn van mogelijk huiselijk geweld.

 

Ik was benieuwd naar hun verhaal, vooral omdat zij mij onafhankelijk van elkaar benaderden. De bundel nog niet in mijn bezit, sprak ik eerst af met Desiree. Zij vertelde mij open over haar geschiedenis en hoe haar pad en dat van Wim elkaar gekruist had.

 

Desiree is als pleegkind enige tijd opgenomen geweest in het gezin van Wim. Met al een hele geschiedenis achter zich kwam zij opnieuw terecht in een onveilige gezinssituatie. Huiselijk geweld speelde er en geweld tegen de kinderen.

 

Wat hen niet geholpen heeft, is het zwijgen. Van vader, van moeder, van hun directe omgeving en familie. Wisten zij hoe erg het was? Waarschijnlijk niet, zeggen zij beiden. Hadden Desiree en Wim gehoopt dat zij iets hadden kunnen doen. Dat wel. Dus dat is ook de boodschap die in de titel van de bundel besloten zit.

Het is een bijzondere bundel die raakt. Hoewel zij samen in het gezin leefden zijn de ervaringen verschillend. Dat maakt deze bundel zo boeiend.

De stukken uitgeschreven ervaringen, omlijst door de poëzie, maken dat de ervaringen en de teksten binnenkomen. Het heeft daardoor een bijzondere gelaagdheid, die ik niet eerder in een boek over huiselijk geweld ben tegengekomen.

Desiree en Wim willen met hun boek mensen bereiken die op hun beurt het zwijgen kunnen doorbreken. Door hun stem te laten horen, willen zij de weg om geweld achter zich te laten voor anderen makkelijker maken.

 

Tijdens de week tegen Kindermishandeling geven Desiree, Wim en ik een gezamenlijke lezing in de lokale boekwinkel, Nawijn en Polak, Marktplein 24 te Apeldoorn.

Op zondag 24 november vanaf 14.00 uur gaan we van start.

De activiteit is vrij te bezoeken, wel heb je ter plekke de mogelijkheid om een donatie te doen aan de Kindertelefoon. We hopen natuurlijk op een mooie opbrengst voor dit goede doel omdat zij er aan bijdragen dat kinderen al vroeg het zwijgen kunnen doorbreken.

Aanmelden kan via Facebook of door mij even een mailtje te sturen via: info@kirstenregtop.com

 

Kan je er niet bij zijn en wil je het boek van Wim en Desiree toch in je bezit krijgen? Dat kan, je kunt hem bestellen via Boekscout: klik hier voor de link naar het boek

 

De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door Nawijn en Polak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.