Vorige week hebben we het gehad over de signalen die je kunt waarnemen. Een signaal van huiselijk geweld is een feitelijke waarneming waardoor jij het vermoeden kunt hebben dat er sprake is van huiselijk geweld. Vaak merk je een signaal op doordat er een fysieke alarmbel afgaat (onrustig gevoel, het idee dat er ‘iets niet klopt’).

Als je meerdere signalen hebt waargenomen, maar het blijft nog steeds bij een vermoeden. Een veronderstelling dat er bij jouw collega of medewerker wel eens sprake zou kunnen zijn van huiselijk geweld. Wat doe je dan?

Na stap 1 uit de meldcode volgt natuurlijk stap 2. En dat is: het vragen van advies bij signalen van huiselijk geweld.

Om niet met een vermoeden rond te blijven lopen, en wel in beweging te blijven, is stap 2 een erg belangrijke stap.

 

Aan wie kan je advies vragen? 

Het beste kan je je vragen neerleggen bij iemand die er meer van weet. In Nederland is Veilig Thuis als adviespunt aangewezen. Bij Veilig Thuis kan je, volledig anoniem, advies vragen.

 

Waarover kan je advies vragen? 

Kan het kloppen dat er sprake is van huiselijk geweld? Welke van de door jou verzamelde signalen duiden inderdaad op huiselijk geweld? En welke juist niet? Wat zou er nog meer voor verklaring mogelijk zijn? Is er iets wat je misschien ook had kunnen zien?

Al dit soort vragen kan je stellen.

Vervolgens kan je natuurlijk ook advies vragen over de vervolgstappen. vraag je natuurlijk het advies bij de vervolgstappen die je kunt zetten. Over hoe je je collega over kunt brengen dat je je zorgen maakt, zodat hij of zij er niet al te erg van schrikt. Welke reacties je kunt verwachten. Kortom een advies over het voeren van een gesprek. Hieronder heb ik een lijstje voor je van mogelijke vragen die je zou kunnen stellen als je een advies vraagt:

 

Het advies heeft als doel dat jij verder kunt met jouw zorgen. Zodat jij weet wat je kunt doen. Zonder dat er direct bekend is om wie het gaat. Want daarmee houd je de vertrouwelijkheid die je hebt ten aanzien van je collega of medewerker in stand.

 

Een goed advies zorgt ervoor dat jij je rustiger voelt, beter weet waar je aan toe bent en weet wat je in het vervolg kunt doen. 

 

Wil je meer tips? Of wil je weten hoe je huiselijk geweld zou kunnen herkennen? Vraag dan nu de gratis Hand-Out Herkennen en Bespreekbaar maken van huiselijk geweld aan. Een document wat ik heb ontwikkeld voor het bedrijfsleven.

Omdat bijna de helft van de nederlanders tenminste 1 keer in zijn leven te maken heeft met huiselijk geweld. De afgelopen 5 jaar 1 op de 20 mensen slachtoffer is geworden van fysiek huiselijk geweld. En deze mensen vaak gewoon aan het werk zijn en hun werk willen behouden.

En je kunt ook wat doen in het bedrijf. Hoe? Daar help ik je graag verder mee. Allereerst met de tips uit de Hand-Out. Je kunt hem aanvragen door hieronder op de knop te klikken.

Klik hier om de Hand-out met meer tips te ontvangen

 

Volgende week behandel ik Stap 3; Het gesprek over je zorgen. Wil je eerst nog stap 1 en de introductie teruglezen? Dan kan dat hier:

Maand van de Meldcode: Stap 1: Signaleren van huiselijk geweld.

Maand van de Meldcode: De introductie voor HR en ARBO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.