Week 2 van de Maand van de Meldcode is uiteraard stap 2 van de Meldcode: Collegiale consultatie. Iets wat ik persoonlijk een heel interessante stap van de Meldcode vind.

Collegiale consultatie zal ongetwijfeld niet nieuw voor je zijn. Dagelijks zal je als sociaal werker collega’s consulteren om kleine of grotere checks te doen. Bijvoorbeeld om na te gaan of je qua hulpverlening het juiste pad bewandelt. Bij Huiselijk Geweld is dat in feite niet veel anders. Alhoewel…

stap 2

Wat in stap 2 van de Meldcode benoemd staat, is dat je te rade kan gaan bij een  collega. Het is natuurlijk aan te raden dat dat een collega is die wat meer weet over Huiselijk Geweld en Kindermishandeling dan de gemiddelde collega.

Nu is het helaas in lang niet alle organisaties en bedrijven mogelijk dat goed te regelen. De grootte van je organisatie, je opdracht als organisatie, je doelgroep als organisatie, allemaal redenen om geen deskundigheid in huis te hebben. Toch is deskundigheid op het gebied van Huiselijk Geweld wel noodzakelijk!

Als je organisatie onder de Wet Meldcode valt (dat kan je teruglezen in de wettekst), dan ben je verplicht om scholing op Huiselijk Geweld te organiseren. Je heb als organisatie dan ook de keuze om dat breed (bijvoorbeeld alle medewerkers leren signaleren) te organiseren of smal (een aantal functionarissen volgen verdiepende curssuen en brengen dit over op andere collega’s). Vanuit je team kan je dat natuurlijk ook aankaarten bij je organisatie als er nog te weinig over bekend is!

Dan nog kan je als werker en als team de vraag hebben waar je nu daadwerkelijk mee te maken hebt. Zou er in een huishouden geweld spelen zou het dan  Huiselijk geweld kunnen zijn? En als dat zo is, wat zijn dan de vervolgstappen die je als werkers en organisatie kan zetten om de veiligheid binnen het gezin weer terug te brengen?

Weet dan dat je te allen tijde Veilig Thuis (anoniem) kunt consulteren om je te helpen de casus scherper te krijgen, tips te krijgen hoe je met cliënten over hun situatie kunt spreken en het delen van je verhaal. Dat laatste kan een hele belangrijke functie hebben, omdat de zorgen die je als werker kunt hebben over een gezin je beeld, maar ook je werk, natuurlijk flink kunnen beïnvloeden. En het gezin heeft het juist nodig dat jij wel stappen kunt blijven zetten met hen.

Wil je oefenen met stap 2 uit de Meldcode binnen jouw team? Een rollens

Uiteraard geldt ook in deze stap dat het heel belangrijk is dat je in het dossier  van de cliënten vastlegt wat je hebt overlegt en wat de uitkomsten daarvan zijn. Wat is de volgende stap die je gaat zetten?

Volgende week stap 3 uit deze reeks in de Maand van de Meldcode. Ik ben benieuwd wat tot nu toe je bevindingen zijn!

Stap je nu in? Geen probleem natuurlijk! Maar dan is het wel aan te raden ook over Stap1 van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling te lezen!

 

 

 

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.