Vorige week ging mijn blog over het verder kijken dan de eerste indruk bij het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook het gestructureerd kijken naar situaties kan heel veel helderheid verschaffen. Volgende stap is dat je niet alleen besluit wat het vervolg zal zijn, maar dat je er altijd advies bij vraagt. 

Advies vragen nadat je signalen hebt opgevangen doe je namelijk niet voor niks. Het is soms nodig om jouw bevindingen te toetsen aan een collega, een deskundige (aandachtsfunctionaris of Veilig Thuis) of een deskundige op het gebied van letselduiding.

In mijn trainingen merk ik dat er grote verschillen zijn tussen wat professionals ernstig of minder ernstig vinden. Dit kan te maken hebben met de impact van het contact met jou als hulpverlener, maar ook persoonlijke gevoeligheden spelen daarbij een rol. Ben je opgegroeid in een gezin of buurt waarin het grof taalgebruik normaal is? Dan zal je dat minder ernstig vinden dan als je opgegroeid bent in een gezin waarin dit uit den boze was.

Om goed onderscheid te kunnen maken is het relevant om jouw signalen echt objectiveerbaar te kunnen maken. Het doet er eigenlijk niet toe wat jij ernstig vindt, het doet ertoe wat er feitelijk gebeurt en in hoeverre dit schadelijk zou kunnen zijn voor de cliënt(en) en hun veiligheid.

Mijn advies: weeg nooit alleen, toets bij collega’s of Veilig Thuis. En pak desnoods de afwegingskaders en een risicotaxatie-instrument er eens bij.

Een advies kan je vragen om de signalen te duiden, maar ook om een gesprek voor te bereiden met de cliënten, ondersteuning bij dossiervorming. En natuurlijk kan dat altijd anoniem.

Kort maar krachtig deze week! Het is niet nodig alleen te worstelen met je eigen dilemma’s en gevoelens.

Volgende week een speciale blog in de Maand van de Meldcode. Dan geef ik namelijk het woord aan Mareille Boor. Ervaren trainer op het gebied van het werken met situaties van kindermishandeling. Met onder andere haar bedrijf Inzien, zet zij zich al langere tijd in om geweld in thuissituaties te stoppen. Ik heb haar gevraagd tips te geven over Stap 3 van de Meldcode: Het gesprek  met de cliënt.

 

Mijn vorige blog gemist? Check hem hier: MvdM; Stap 1; Verder kijken dan de eerste indruk 

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs en de Maand van de Meldcode? Meld je dan hieronder aan:

Ja, ik wil op de hoogte blijven van de Maand van de Meldcode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.