Vandaag alweer de laatste blog van de Maand van de Meldcode. Dat gaat over het nemen van beslissingen. Superlastig vaak omdat het nemen van besluiten van levensbelang kan zijn. Want op het moment dat je gestart bent met het toepassen van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling heb je weliswaar al een besluit genomen dat je zorgen hebt waar je iets mee moet, maar het nemen van besluiten kan nog steeds erg beladen zijn.

Zoals ik vorige week al aangaf in mijn blog, maken de afwegingskaders het voor jou wel een stuk duidelijker. Wat zijn nou precies die situaties waarbij de veiligheid dusdanig in het gedrag is dat je tot een melding over zou moeten gaan volgens jouw professionele norm, alles staat nu behoorlijk duidelijk beschreven. Maar uiteindelijk is het doel van de Meldcode niet om te melden, maar om besluiten te nemen hoe je verder kunt gaan en zorgen weggenomen kunnen worden. Hulp voor het gezin of huishouden op gang komt. Daarom is het mooi dat in Stap 5 nog een aantal afwegingsvragen toegevoegd zijn aan de Meldcode, die jou helpen bij het nemen van beslissingen over het vervolg.

In stap 5 komen er toch nog een aantal andere beslissingen bij die je zou moeten nemen als je de Meldcode volgt. Namelijk:

  1. Ben ik in staat effectieve hulp te organiseren?
  2. Werken de mensen voldoende mee aan de hulp?
  3. Leidt de hulp tot een toename van de veiligheid binnen de te verwachten termijn?

Dat zijn gelukkig geen vragen die je helemaal alleen hoeft te beantwoorden. Jouw eigen afwegingskader ondersteunt jou ook bij deze vragen. Maar laat het niet afhangen van de letter van het papier!

Want niet alleen kan je nog altijd een eigen interpretatie hebben van dat wat er beschreven staat, als je geen tot weinig ervaring hebt met deze situaties, kan het erg helpend zijn dit samen met een deskundige uit jouw organisatie te doen en ook daarbij de expertise van Veilig Thuis te betrekken.

Want wat is nou effectieve hulp? En wanneer werken mensen voldoende mee? En wanneer spreek je van een toename van de veiligheid?

Ik ben van mening dat alledrie de vragen terug moeten komen in het plan wat je maakt samen met het gezin of het huishouden waarmee je werkt. Maar ook met de andere professionals en met Veilig Thuis. Samen maak je afspraken over de inzet die jij kan doen vanuit jouw positie. Maar ook spreek je af wanneer welke doelen bereikt zouden moeten zijn en wie daaraan welke bijdrage kan leveren.

Startpunt is in ieder geval de veiligheid binnen het gezin of huishouden. Wat kan een ieder die betrokken is daaraan bijdragen? wat kan je doen? En leidt dat ook tot meer veiligheid? Daarover maak je afspraken met elkaar. Telkens weer neem je besluiten met elkaar en evalueer je of dat wat jullie samen bedacht hebben wel het gewenste effect heeft. Of zijn er misschien toch nog andere dingen nodig?

Geweld gedijt bij isolatie, geheim en bij mensen die het gevoel hebben er echt alleen voor te staan als zij niet gesteund worden. Daaraan kan iedereen, welke positie je ook hebt, een bijdrage leveren.

Samen moeten we het gaan doen willen we echt geweld in gezinnen kunnen stoppen. Alleen ga je dan misschien wel snel, maar samen komen we echt een stuk verder. Daar ben ik van overtuigd!

Dus hoe moeilijk het besluit bij stap 5 ook is, laten we ervoor zorgen dat de mensen waarmee we werken in ieder geval niet meer met het gevoel hoeven te leven dat zij er alleen voor staan! Neem in ieder geval dat besluit!

Dit was alweer de laatste blog uit de Maand van de Meldcode 2018. Wil je als eerste het E-Book Maand van de Meldcode ontvangen met daarin alle blogs en een handig uit te printen stappenplan? En wil je mijn blogs blijven volgen? Meld je dan aan en ontvang direct de eerste 3 E-Books van de vorige edities in je mailbox!

Ja, ik wil het E-Book Maand van de Meldcode 2018 ontvangen

 

Op zoek naar een cursus op het gebied van het werken met de Meldcode? Via King nascholing geef ik samen met Sietske Dijkstra op Maandag 21 januari 2019 in Utrecht een cursus waarvoor je je individueel kunt aanmelden. De cursus duurt 1 dag en de kosten bedragen 195,-

Meer info: https://www.kingnascholing.nl/cursussen/meldcode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.