De aftrap van de Maand van de Meldcode gaat traditiegetrouw over Stap 1 van de Meldcode: Signaleren. Maar waarom is signaleren eigenlijk zo belangrijk en hoe zorg je ervoor dat je er beter in wordt? Ik neem je graag mee in een vliegende start van deze thema maand.

Het eerste begin van het doorbreken van huiselijk geweld kan bij jou starten. Doordat jij je ogen en oren goed open hebt, ben jij misschien wel de eerste die de signalen herkent die er op kunnen duiden dat er sprake is van een geweldsrelatie.

Het woord signaal kan verschillende betekenissen hebben. Sein, alarm, waarschuwingsteken zijn woorden die je gelijk in de alertheidsstand zetten.

Het is belangrijk je te realiseren dat signaleren niet als doel heeft om een oordeel te kunnen geven, een diagnose te stellen. Je weet in de signaleringsfase nog niet of er sprake is van huiselijk geweld. Een signaal is een teken ‘dat’ er iets aan de hand is en dat geeft jou een aanleiding om in gesprek te gaan. Het zegt nog niet ‘wat’ er aan de hand is.

Daarom heb ik voor jou wederom 3 tips om beter te kunnen signaleren

Tip 1: Wees feitelijk over de signalen

Des te belangrijker voor jou om op dit moment goed feitelijk te kunnen documenteren wat de signalen zijn die je waarneemt. De informatie over datgene wat je waar hebt genomen. Feiten en interpretatie moeten in deze fase zo goed mogelijk gescheiden kunnen worden.

Tip 2: Documenteer je signalen

Wees je bewust dat één signaal, géén direct alarm hoeft te betekenen. Documenteer wel en indien mogelijk, maak je signaal vooral direct bespreekbaar met degene om wie het gaat. In later stadium kan het zijn dat je meer signalen opvangt, teruggrijpen op goede documentatie is dan essentiëel voor je vervolgstappen.

Tip 3: Maak je signalen zo snel mogelijk bespreekbaar

Probeer om zoveel mogelijk direct terug te geven aan je cliënt wat je waar hebt genomen. Wees daarin niet bang voor een reactie. Het voordeel van zo snel mogelijk bespreken is tweeledig. Ten eerste geef je je cliënt direct de gelegenheid om met jou in gesprek te komen. Ten tweede laat je merken dat je iemand ziet en dat je zorg hebt voor je cliënt.

Kortom signaleren is niet alleen weten wat signalen zijn, maar ook open staan voor de mogelijkheid van het bestaan ervan én in staat zijn om open en transparant te reageren. Geen gemakkelijke opgave voor jou als professional maar zeker één die de moeite waard is als je weet dat dit het begin van het stoppen van geweld kan betekenen voor de mensen waar het om gaat, jouw cliënten.

 

Dit is alweer de aftrap van de Maand van de Meldcode. Voor mij een heel bijzondere omdat het mijn 100ste blog alweer is! Ik wil jullie als lezers ontzettend bedanken voor jullie support en het delen van mijn blog. Ik waardeer het altijd enorm als je reageert op mijn blog of hem deelt want daarmee hoop ik echt dat we meer mensen kunnen helpen om eerder het geweld achter hun te laten!

P.s. wil je op de hoogte blijven van de Maand van de Meldcode? Klik op onderstaande button en ontvang direct een handige checklist in je mailbox!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van de Maand van de Meldcode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.