Stel je twee mensen voor in een auto van het noorden van het land over de snelweg toerend naar het midden. Net hebben ze een training gegeven en het borrelt nog een tijdje door. Mijmerend over wat zij die dag meegemaakt hebben, pratend over hun dromen ontdekken zij wat zij missen in het huidige aanbod. Toegankelijke informatie over relaties, intimiteit en seksualiteit beschikbaar voor alle Nederlanders. In media, zo constateren zij, is vaak slechts vluchtig aandacht voor deze onderwerpen. Waardoor zij verdieping missen. “Misschien zouden wij een tijdschrift moeten proberen te maken, die overal verkrijgbaar is en met veel informatie en goede achtergrondartikelen voor alle doelgroepen.” 

Kort daarna is het besluit genomen; om het niet te gaan proberen maar gewoon te gaan doen. 

Dit was anderhalf jaar geleden en inmiddels zijn de voorbereidingen voor het ontwikkelen van een heus magazine in volle gang. Judith en Jeroen die het initiatief namen, Natascha sloot daar als samenwerkingspartner direct op aan. Sinds kort zijn zij naast de bedrijven die zij al runden, ook uitgever geworden. Van het Magazine VLAM. Wat in december zal verschijnen. 

“Wij willen met dit magazine alle onderwerpen aansnijden die te maken hebben met seksualiteit en initimiteit en relaties, voor alle doelgroepen moet er gedegen en goede informatie in komen. Laagdrempelig, leuk om te lezen en met de mogelijkheid om dingen te ontdekken die je nog niet wist. Want er is nog zoveel informatie die bij veel mensen mist, daar schrik ik soms zelf nog van. Met meer kennis maak je echt andere keuzes.” zegt Judith. 

Jeroen vult aan: “We willen geen onderwerp schuwen en geen doelgroep uitsluiten”. Maar waar gaat het dan over? En wie gaat dit lezen? vroeg ik me af. Totdat zij mij vertelden welke onderwerpen in de eerste editie aan bod gaan komen. 

Zowiezo is het geweldig om te zien dat Ellen Laan de eerste gastredactrice is, zij is hoogleraar seksuele gezondheid aan de UvA. Onderwerpen die aan bod komen zijn, sextortion, hoe je elkaar seksueel ontdekt na een situatie van misbruik en in een relatie van 20 jaar, snoezelzorg, polyamorie, naaktfotografie, een regisseuse/producente van vrouwelijke porno, een review van een sextoy, boekenplank met lees en kijktips, blootgewoon, fotografie van naakte mensen, twee vaste columns over onder andere swingen en alles wat met relaties en intimiteit te maken heeft, seksualiteit bij dementie. 

Een indrukwekkend rijtje. Niet alleen de diversiteit van het themamagazine spat er vanaf, er zou zomaar voor iedereen wel eens iets in kunnen staan wat aanspreekt. Of niet, want ook de minder leuke kanten van relaties worden belicht. Huiselijk geweld en kindermishandeling komen bijvoorbeeld ook aan bod. 

vlnr: Judith Kreijne, Natascha Pankow en Jeroen Hindriks

In de loop van het gesprek spat de passie van de nieuwbakken hoofdredacteuren er vanaf. “We hebben een heel team samengesteld, waarbij onder andere vormgevers, marketeers en iemand die redigeert onderdeel vanuit maakt. Het té gekke is dat er nu zelfs mensen zijn die ons benaderen omdat ze ons als journalist of vanuit een andere expertise willen helpen dit onafhankelijke blad te realiseren”. vertelt Jeroen. 

Natascha vertelt dat zij in haar eigen omgeving vertelde waar zij mee bezig is: “Ik kreeg de vraag waarom iemand dit zou lezen en wie dit zou willen lezen. Nou, ik gun het heel veel mensen om het te lezen omdat er echt een wereld voor je open kan gaan die ook jouw relatie en seksualiteit kan verdiepen.” 

VLAM magazine verschijnt in december. Het magazine is echter al online te volgen via de website vlammagazine.nl Lees er nu al columns en informatie over de diverse onderwerpen die ze willen aansnijden.

Ik vroeg aan de initiatiefnemers of zij een vraag aan mijn lezers zouden willen stellen. “Wij zijn heel benieuwd over welke onderwerpen zij zouden willen lezen, het lijkt ons echt heel tof als ze dat aan ons willen laten weten.” 

Dus: heb jij een vraag of vind je het belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan een bepaald onderwerp die raakvlakken heeft met relaties, intimiteit en seksualiteit? Mail dat de redactie van VLAM. Jeroen, Judith en Natascha zullen vertrouwelijk met je vraag of verzoek omgaan. Mailen kan naar: info@vlammagazine.nl

En psssttt… kleine verrassing… Binnenkort schrijf ik ook regelmatig voor VLAM, dankbaar dat ik voor hen mag schrijven over relationeel geweld om op die manier ook het taboe daarop verder te verminderen en de drempel om hulp te bieden als je het tegenkomt in je eigen omgeving te verlagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.