Er zijn van die uitspraken die echt blijven hangen. Zoals een van mijn favoriete quote’s, van Albert Einstein: “No problem can be solved from the same level of consciousness that created it”. Ik kwam hem voor het eerst tegen bij Ninke van der Leck. Nu begenadigd business coach, maar destijds eigenaar van een succes bedrijf in de aanpak van kindermishandeling: Bureau Bespreekbaar. Een van mijn inspiratiebronnen om te gaan bloggen.

(N)ooit van gehoord? Huiselijk geweld?

Als jonge maatschappelijk werker had ik natuurlijk wel eens van huiselijk geweld gehoord. Maar ik was mij pas voor het eerst bewust van de omvang en ernst van het probleem toen ik zelf in aanraking kan met huiselijk geweld. Na een aanmelding vanuit het Steunpunt Huiselijk Geweld bij ons team van outreachend maatschappelijk werkers in Utrecht. Pas toen ik er zelf zo direct mee te maken kreeg ontstond dat bewustzijn pas echt. En dus ook de confronterende gedachten hoe weinig ik eigenlijk daarover wist.

De quote van Einstein staat voor mij dan ook voor het vergroten van bewustzijn van hulpverleners over de omvang van het huiselijk geweld. Omdat ik zeker weet dat er veel meer hulpverleners zijn zoals ik. Ik wil hen motiveren meer te doen als zij huiselijk geweld tegen komen in hun werk. Maar ook door hen kennis en (leer)ervaringen op te laten doen die hen bewuster maken van de mogelijkheden die zij in hun werk hebben (want die hebben we als mens en hulpverleners wel degelijk) om een bijdrage te leveren aan het stoppen van geweld.

Iets eenvoudigs kan al leiden tot meer bewustzijn

Op het moment dat je weet hoe vaak huiselijk geweld voorkomt, en je denkt na over je eigen caseload, dan kan het zijn dat je je realiseert dat je nog nooit een signaal hebt waargenomen. Pas als je leert wat signalen zouden kunnen zijn, ontstaat nieuw bewustzijn.

Of als je hoort dat mensen het heel lastig vinden om geweld bespreekbaar te maken omdat zij bang zijn voor consequenties daarvan, dan neem je dit mee in je handelen.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van hoe het vergroten van jouw bewustzijn kan leiden tot het ondersteunen van mensen bij het doorbreken van geweld.

De quote staat voor mij ook voor het vergroten van mijn eigen kennis en competenties. Door voortdurende verdieping in (vak)literatuur, blogs, gesprekken met professionals, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen werk ik aan het vergroten van mijn kennis (en bewustzijn) op het gebied van de aanpak van huiselijk geweld. En dat draag ik dan graag weer over aan anderen.

Ik ga vol voor het vergroten en verbeteren van actie

Het komende jaar ga ik vol door met bloggen en het geven van trainingen. Maar er is meer. Op vrijdag 22 maart 2019 sta ik op Tedx Apeldoorn en geef ik daar een ‘talk’ over huiselijk geweld. Met deze kans hoop ik een keer de ‘gewone mens’ te bereiken, en hen en een keer niet alleen professionals, bewust te maken van de mogelijkheden die wij als deelnemer aan onze samenleving hebben, om huiselijk geweld een halt toe te roepen. Want ik geloof er in dat bij meer bewustzijn, meer mensen in actie durven en kunnen komen! Zodat niemand meer kan zeggen: Nooit van gehoord, huiselijk geweld!

Ik ben heel benieuwd, wat is jouw favoriete quote en hoe zie je dit terug in jouw werk?

 

Meer weten over Tedx? Lees eens mijn blog die ik schreef naar aanleiding van mijn eerste bezoek aan een Tedx event in 2016. Tedx Apeldoorn heeft dit jaar het thema: crossing borders. Er staan nog veel meer sprekers die de komende weken bekend gemaakt gaan worden. Meer info over tickets en sprekers vind je hier: TedxApeldoorn.nl

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.