14 september schreef ik een blog over het stempel Huiselijk Geweld en wilde ik de term handhaven gezien de voordelen die dit in mijn ogen heeft voor ons werkers. De termen ‘slachtoffers’ en ‘daders’ (of plegers) zou ik echter het liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen… Lezen jullie mee waarom? blog slachtoffer daderHet praten over slachtoffers en plegers impliceert dat er sprake is van een machtsverschil tussen de mensen (partners, ouder/kind, broers zussen etc. etc.)  waarbij Huiselijk Geweld speelt. Dat is wat mij betreft absoluut onbetwist.

Hoe dat machtsverschil echter in elkaar steekt, is vaak niet op te maken uit één contact, of een kort verslag waarmee je soms als sociaal werker aan de slag gaat bij een melding van Huiselijk Geweld. Daarvoor is het nodig dat je zelf in contact komt met de betrokkenen, dat je hen leert kennen, met hen spreekt over de patronen die maakt dat het komt tot Huiselijk Geweld. (Oordeelvrij handelen) Jouw handelen kan worden beïnvloed door de stempels die een ander aan de situatie heeft gegeven.

Bovendien heeft het gebruik van deze termen invloed op de manier waarop je de mensen gaat benaderen. Je kan bijvoorbeeld angstig zijn voor agressie daardoor een grote drempel hebben om een dader te benaderen. Of je gaat zorgen voor een slachtoffer in plaats van activeren. (Niets menselijks is ons vreemd toch? )

Daardoor  is het in mijn eerder belemmerd om  te spreken over dader of slachtoffers, dan dat het verhelderend is.

Kortom ik zou ervoor willen pleiten om de term ‘betrokkenen’ te gaan en blijven gebruiken. 

Deze term heeft wat mij betreft echt meerwaarde omdat het jou als professional helpt om naar beider aandeel in gelijkwaardigheid te kijken. Wanneer deze term gebruikt wordt is het namelijk noodzakelijk, dat wat er gebeurt,  zo feitelijk mogelijk uit te vragen en weer te geven. Waardoor je eerder reëel inzicht krijgt in de dynamiek dan wanneer je voor de termen slachtoffer en pleger kiest.

Wij zijn er immers niet om iemand die in een Huiselijk Geweld situatie zit als ‘dader’  weg te zetten, maar om te kijken wat er voor nodig is dat iemand dat geweld niet meer gebruikt. Lijkt een open deur als je het zo leest toch? 

Kortom: afschaffen die termen! Ik ben erg benieuwd hoe jij er over denkt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.