Podcasts… Ooit van gehoord? Voor mij een van mijn nieuwste ontdekkingen waar ik ontzettend veel plezier aan beleef. Van help-yourself- podcasts tot marketing-podcasts, tot Oprah. Ik verslind ze… Hoe blij was ik dan ook toen ik ontdekte dat er een Podcast voor Social workers gestart is! De Socialogen.

Jelle de Boer, Sociaal werker in Utrecht, is de man achter deze podcast. Hij maakt met zijn bedrijf, Zichtbaar met Jelle,  ons werk niet alleen zichtbaar, hij helpt sociaal werkers ook om nieuwe media in te zetten in hun werk. Met name door middel van vlogs, waarmee hij activiteiten in de wijk zichtbaar maakt voor bewoners en voor gemeenten, talentontwikkeling voor jongeren en het agenderen van thema’s uit het Sociaal werk. Bij Jelle kan je terecht voor workshops om ook zelf vlogs te maken. (Voor een voorproefje: kijk hier vlogs van Jelle terug)

Nu heeft Jelle daar nog een nieuwe manier bij gevonden om het sociaal werk zichtbaar (nouja, hoorbaar) te maken. Namelijk met zijn podcast!

Zichtbaar zijn als sociaal werker is iets wat we van nature niet vaak geneigd zijn te doen. We stellen ons vaak ten dienste van onze cliënten op. Het risico: je bent niet vindbaar voor cliënten, of de drempel is hoog. Of je financier ziet niet dat jouw werk er toe doet. Dus als we die twee risico’s willen verkleinen, dan kan het zichtbaar maken van het werk wel iets zijn wat er toe doet. Ook al is het niet je favoriete bezigheid…

Toen ik begon met bloggen vond ik met name het online zichtbaar worden erg spannend. Je weet nou eenmaal niet hoe de reacties zullen zijn en of dat wat je te melden hebt wel in goede aarde valt. In combinatie met een gezonde dosis perfectionisme én onzekerheid, was het een behoorlijke stap om zo zichtbaar te worden.

Toch heb ik het wel gedaan. Omdat het uiteindelijk niet om mij draait, maar om dat wat ik vanuit mijn bedrijf wil bereiken bij de cliënten van sociaal werkers. Dat de kans toeneemt dat het geweld binnen de relatie stopt. En, heel eerlijk gezegd… mijn online zichtbaarheid helpt wel om die boodschap, keer op keer, onder de aandacht te brengen.

Dus toen ik met mijn grote mond wel aangaf een Podcast met Jelle op te willen nemen en Jelle vervolgens met zijn profi-set ook nog eens in de woonkamer zat, moest ik wel even slikken. Maar ik heb het gedaan, want ik wil me niet langer laten weerhouden door mijn eigen onzekerheid. Net zo goed als ik hoop dat jij dat ook niet doet en met vertrouwen huiselijk geweld bespreekbaar maakt. Stap voor stap!

Wie weet helpt deze Podcast jou daar nog wat verder mee op weg.

Alle eerdere podcasts van Jelle zijn via jouw Podcast app op je telefoon of hier terug te luisteren: www.JelledeBoer.nu

 

Benieuwd naar de podcast waarin ik vertel over het werken met huiselijk geweld én mijn ondernemerschap? Luister hem hier:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.