M

Na vorige week de aftrap van de Maand van de Meldcode met stap 1 is het nu de beurt aan de tweede stap uit de meldcode: Collegiale consultatie. De overheid is op de Meldcode App heel kort over deze stap, maar deze week wordt er in de Tweede Kamer een besluit genomen die meer mogelijkheden aan deze stap wil koppelen.   Daarom deze week  4 tips ten aanzien van stap 2. Lezen jullie mee?

Stel een aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld aan.

De wet laat organisaties vrij in het aanstellen van een aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld of Kindermishandeling binnen organisaties. Toch ben ik er van overtuigd dat deze manier van werken ondersteunend is om een kwaliteitsslag te maken. Een aandachtsfunctionaris kan vragen die leven op het gebied van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling bundelen, verdiepende cursussen volgen en de opgedane  kennis delen binnen de teams. Bovendien kan deze aandachtsfunctionaris, doordat deze vraagbaak is, kennis vergroten wat weer gedeeld wordt binnen het team.

Wees gul!

Laat collega’s meedenken over situaties. Geweld is een onderwerp wat impact heeft op werkers. De een zal er harder van gaan werken, de ander zal verlamd worden en niet weten hoe te handelen. Elke casus is uniek. Soms weet je als werker wel wat je vervolgstappen zijn maar voelt het als een grote verantwoordelijkheid om deze beslissing alleen te nemen. En terecht! Je hebt je collega’s nodig om gedragen besluiten te nemen en je gesteund te voelen. Een manier waarop je dit kan doen is door een casus (anoniem) in te brengen binnen je team. Bovendien help je daarmee ook je collega’s omdat zij misschien wel tegen dezelfde dingen aanlopen!

Wees leergierig!

Een leergierige houding kan jou enorm helpen om huiselijk geweld bespreekbaar te maken met jouw cliënten. Wat maakt dat je het idee hebt dat er huiselijk geweld speelt? Wat is eigenlijk huiselijk geweld? Wat zijn de gevolgen? Wat gebeurt er op het moment dat je moet gaan handelen omdat een van je cliënten of het gezin stappen wil gaan zetten? Wat maakt het moeilijk om iets te bespreken met cliënten, wat weerhoud jouzelf daarbij? Allemaal vragen die je aan een collega of aan Veilig Thuis voor zou kunnen leggen. Als je echt leergierig bent, ben je misschien ook wel nieuwsgierig naar wat een toekomst zonder geweld zou kunnen betekenen voor jouw cliënten. En dat is wat zij nodig hebben!

kirstenregtop-wordpress-com-7Consulteer Veilig Thuis

Soms kom je er met je collega niet uit omdat je de risico’s nog niet voldoende in kunt schatten met betrekking tot het aangaan van een gesprek met de cliënt (stap 3 meldcode) of de signalen vaag zijn en je niet goed weet hoe je een gesprek zou kunnen openen. Je kunt te allen tijde Veilig Thuis consulteren in een dergelijke situatie, dat gebeurt in deze fase nog anoniem. Ook kan het helpend zijn dit nu al te doen omdat je mogelijke scenario’s door kunt lopen en kunt nagaan wat er eigenlijk met gebeurt op het moment dat je een melding gaat doen bij Veilig Thuis. Zodat je goed aan je client kunt uitleggen wat Veilig Thuis doet voordat je het gesprek aan gaat.

Voortgangsrapportage Geweld In Afhankelijkheidsrelaties in de Tweede Kamer

Zoals gezegd staat deze week Geweld in Afhankelijkheidsrelaties op de agenda in de Tweede Kamer. Daarin wordt voorgelegd of de mogelijkheid er zou moeten zijn om bij deze stap van de meldcode ook namen te delen met Veilig Thuis, in tegenstelling tot de huidige wet- en regelgeving waarin dit niet is toegestaan. De reden voor dit wijzigingsvoorstel is dat bij Veilig Thuis dan gekeken zou kunnen worden of er al eerder meldingen zijn binnengekomen zodat de inhoud daarvan direct meegewogen kan worden in het advies wat gegeven wordt. Daarmee krijgt Veilig Thuis een middel in handen om beter te kunnen adviseren in zaken. Of dit echter juridisch en ethisch verantwoord is, daar zal de kamer zich over uit moeten laten en dit zal getoetst moeten worden. Vooralsnog is daar geen sprake van en is Veilig Thuis genoodzaakt bij deze stap te adviseren op basis van de anonieme informatie die door jou als professional gedeeld wordt en de vragen die jij voorlegt.  Maar schroom vooral niet, want zoals gezegd, wees leergierig!

Ben je aandachtsfunctionaris? Kijk dan eens of het je binnen de Maand van de Meldcode lukt om een casus anoniem in te brengen in je team! Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van de collega’s, waar lopen jullie tegenaan en welke vragen heeft het opgeroepen? Wat zou je nog (met je team) willen leren? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.