Week 2 van de Maand van de Meldcode gaat natuurlijk over stap 2: advies vragen. Hoewel je in stap 2 altijd Veilig Thuis kan raadplegen, weet ik ook dat steeds meer organisaties een aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling ingelijfd hebben. Wat mij betreft een aanrader voor iedere organisaties. Zeker wanneer er sprake is van een generalistische setting en al helemaal als individuele hulpverlening niet de core-business is of als je taakstelling verschilt van het echte sociaal werk.

Een aandachtsfunctionaris is geen verplichting geworden in de aanpassing van de wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling die dit jaar is vastgesteld. Geen verrassing dus dat ik dat jammer vindt. Juist omdat je dan die kennis en expertise in huis kunt halen die een enorm verschil kan maken voor de doelgroep waar je mee werkt.

Maar goed, genoeg beleidszaken voor deze week. Toe naar de inhoud!

Advies vragen heeft namelijk een heel mooie functie in stap 2 van Meldcode. Ik zal 3 van deze functies met jou doornemen deze week:

De juiste focus

Het helpt je scherp te krijgen of de signalen die je waarneemt daadwerkelijk kunnen duiden op huiselijk geweld of kindermishandeling. Het komt natuurlijk best met regelmaat voor dat signalen op andersoortige problematiek kunnen duiden, die wel zorgelijk zijn maar niet direct geweldsgerelateerd hoeven te zijn. Tegelijkertijd kan het er ook voor zorgen dat je scherper krijgt of de zorg er wel degelijk is.

Voorbereiden van een gesprek

Dat brengt me bij de tweede functie van advies vragen. Tijdens deze fase kan je dus beseffen dat er daadwerkelijk reden is tot zorgen over de veiligheid binnen een gezin. Je kunt dan advies gaan vragen aan je collega of Veilig Thuis om het gesprek over de signalen en de afweging om te gaan melden voor te bereiden.

Welke vragen wil je beantwoord krijgen om zorgen weg te nemen? Welke vragen kan je stellen om het gesprek te openen? Hoe kan je weerstand ombuigen? Het helpt jou goed gefocust en met zelfvertrouwen het gesprek aan te gaan.

Besluiten nemen

Ook een belangrijke functie van adviesvragen kan zijn: Besluiten, ga ik een volgende stap zetten in de Meldcode? Of documenteer ik en maak ik op een later moment weer een weging. En zo ja, wat is je vervolgstap? Ga je naar stap 4 of ga je eerst in gesprek? Ga je weer een stap terug? Dan heb ik als advies voor je om wel vast te stellen op welk moment je weer een weging maakt en opnieuw kan besluiten wat de vervolgstappen zijn.

Kortom advies vragen lijkt voor ervaren professionals soms een overbodige stap, maar het kan er echt voor zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt. Is het niet alleen richting de cliënt, dan is het wel richting de ketenpartners met wie je uiteindelijk zorgen zal kunnen delen.

P.S. nog een kleine nabrander. Advies vragen is wat mij betreft bij voorkeur in eerste instantie anoniem. Ook wanneer je hem intern bespreekt, wel zo integer toch?

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.