Alweer week 5, stap 5 van de Maand van de Meldcode. Zo’n maand vliegt dan ook weer voorbij. Deze keer sta ik met je stil bij de laatste stap van de Meldcode, voor velen de stap waar het op aan komt, ga ik melden of niet?

Dit jaar is er een wijziging op de Wet Meldcode aangenomen. Deze wijziging heeft directe impact op stap 5 van de Meldcode. Het besluit om wel of niet te melden wordt straks een stuk duidelijker. Dat komt omdat elke organisatie een afwegingskaders zal gaan hanteren.

Het eerste half jaar van 2018 gaan de afwegingskaders voor het melden door de beroepsorganisaties gevormd worden. Vanaf medio 2018 tot 2019 krijgt je organisatie de tijd om deze afwegingskaders te implementeren en in 2019 ga je echt werken volgens de nieuwe wet.

Daarom neem ik je graag mee in deze wijzigingen en hoe dit betekenis voor je kan krijgen.

Kritisch op deze stap

Ik zal eerlijk met je zijn, ik ben kritisch op de ontwikkelingen die deze stap met zich meebrengen. In feite leek het er om te gaan dat iedereen alle situaties moet melden bij Veilig Thuis. Zelf ben ik daar geen voorstander van omdat het er juist om moet gaan dat je goed in staat bent vanuit je vak (zeker als je sociaal werker bent) hulp te bieden.

Gelukkig is er wat mij betreft een heel waardevolle aanvulling gegeven aan deze stap. Namelijk het afwegingskader wat toegevoegd is. Dit afwegingskader kan het voor jou namelijk nog duidelijker maken wat de afweging is om wel over te gaan tot een melding.

Het mooie is tevens dat in het basismodel zoals dat opgesteld is door Movisie, NJI en de Augeo foundation heel erg duidelijk wordt gemaakt dat de melding geen eindpunt is, maar een begin. Op het moment dat je namelijk overgaat tot een melding zal je in samenspraak met de medewerkers van Veilig Thuis gaan kijken of wat je vanuit jouw vak, jouw beroepsgroep voldoende kunt bieden om tot een goed veiligheidsplan te komen met het gezin.

De wijziging vraagt actieve inzet van alle betrokken partijen

Dat betekent dus ook dat je daardoor veel actiever aan de slag zal gaan met de situaties waar je in zit. En dat het ook veel uitnodigender wordt om in collegiaal overleg te gaan met Veilig Thuis.

De melding krijgt dan veel meer de lading van de samenwerking, waarmee het voor de betrokkenen, jouw cliënten veel laagdrempeliger gaat werken. Het is immers veel gelijkwaardiger en transparanter.

Wil je meer weten over het afwegingskader en wat dit inhoudt en wat dat voor jou betekent? Doe dan mee met het webinar dat ik via Facebook Live organiseer op donderdag 9 november. Zorg dan dat je de Facebook pagina Huiselijk geweld en social work liked!

Vanaf volgende week is het E-Book Maand van de Meldcode 2017 beschikbaar en te downloaden vanaf mijn site. Wil je deze direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan via deze knop:

Ja, ik wil het E-Book Maand van de Meldcode ontvangen

p.s. Als je mijn mails al ontvangt, dan krijg je hem automatisch in de volgende mail, aanmelden hoeft dan dus niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.