Wanneer je werkt als sociaal werker zal je gemerkt hebben dat er zoveel gaande is in onze sector dat het bijna geen bijbenen meer aan is. Deze keer wil ik met jullie een overweging doornemen die mij de afgelopen weken erg geïntrigeerd heeft en daarmee samenhangt. Namelijk dat efficiënt werken het bieden van effectieve hulpverlening bij huiselijk geweld in de weg kan staan.

Hulpverlening mag geen tijd kosten

De druk op het sociaal werk is ontzettend groot. Enerzijds moeten we achter ons bureau vandaan aan de keukentafel plaatsnemen, anderzijds hebben we steeds minder tijd om daadwerkelijk hulp te verlenen. We krijgen steeds meer kortdurende en oplossingsgerichte interventies aangeleerd die moeten leiden tot betere resultaten. Hulpverlening mag vooral niet teveel tijd en dus geld kosten.

Van lineair naar circulair

Bij veel vragen waarbij mensen bij het sociaal werk aankloppen lijkt er inderdaad een mogelijkheid dat een lineaire oplossingsrichting mogelijk is. De stappen binnen een methodiek volgen elkaar op logische wijze op.

Bij huiselijk geweld is er echter sprake een circulaire dynamiek. Het is geen rennen van a naar b. Meer dan bij andere processen haken cliënten zelfs af als je te hard doorrent naar de eindstreep.

Heb vertrouwen in jezelf

Het werken met huiselijk geweld vraagt dan ook wat anders van ons hulpverleners. Het vraagt om werken met lef en (zelf)vertrouwen,( stop met wantrouwen)!  Daar waar mensen soms zelf niet realiseren dat verandering in de situatie mogelijk en noodzakelijk is hebben wij de taak om met hen daarover in gesprek te gaan.  Met hen samen te onderzoeken waar de werkelijke vraag ligt en als die er even niet ligt, de ruimte te creëren om hem wel te stellen als hij wel voelbaar wordt.

We zullen scherp moeten zijn op motivatie, de aanwezige ambivalentie, het romantische herstel om op het juiste moment de juiste interventie in te zetten.

kirstenregtop-comVan efficiënt werken naar werken met effect

Dan gaat het niet meer om efficiënt werken, dan gaat het om werken met effect. Als hulpverlener hebben wij het grootste instrument om een effect te realiseren bij cliënten in onszelf zitten. Wij hebben meer dan kortdurende interventies in onze zak, we hebben de vaardigheden om echt contact te maken, de methodieken die effect teweeg kunnen brengen én timing.

Timing en tempo hebben grote invloed op het effect van onze hulpverlening bij huiselijk geweld. En als we daadwerkelijk een spiraal van geweld weten te doorbreken met de cliënten, dan besparen mensen zichzelf niet alleen heel veel ellende, maar ook nog eens heel veel schade op fysiek, mentaal en materieel gebied. Uiteindelijk werken we dan veel efficiënter.

Sta eens stil

Mijn oproep aan jou is dan ook, sta eens stil, hol niet altijd door. Bedenk in welke fase jouw cliënten zich bevinden en wacht soms om een effect waar te nemen. En heb het lef en het zelfvertrouwen af te wijken van de lineaire oplossingsrichting. Ga jij mee de uitdaging aan?

 

0 reacties op “Stop met efficiënt werken!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.