Wanneer je in aanraking komt met Huiselijk Geweld en Kindermishandeling kan je op een punt terecht komen dat je wilt gaan melden bij Veilig Thuis. Ik heb zelf als Sociaal werker nogal eens gemerkt dat de verwachtingen waarmee ik dan een melding deed nogal eens verschilden van datgene wat er bij Veilig Thuis (of voormalig SHG) met een melding gedaan kon worden. Nu ik beide kanten van het werkveld gezien heb, heb ik wel een aantal tips voor jou als Sociaal werker voor het melden bij Veilig Thuis. Lezen jullie mee? 

Bij een melding bij Veilig Thuis (dus geen advies- of consult) worden de gegevens van de cliënten vastgelegd. Realiseer je dat dit dus ook met de betrokkenen besproken gaat worden. Maar dat is natuurlijk geen probleem als jij de cliënten al hebt gesproken (meldcode hebt gevolgd) (ahum no offence 😉 ). Voor meer info lees eens: Stap 3: Gesprek met de cliënt. 

tekst frank merkxWees zo duidelijk mogelijk en zorg ervoor dat jouw zorgen ook al bij de cliënt bekend zijn. Dit voorkomt ten eerste dat er wantrouwen ontstaat (beter een slechte boodschap dan een oneerlijke boodschap) en ten tweede voorkom je dat de cliënten boos op jou worden terwijl je ze wil ondersteunen bij het doorbreken van het probleem.

Bij Veilig Thuis moet een goede veiligheidsinschatting gemaakt worden. Daarvoor is het noodzakelijk dat je zo concreet en feitelijk mogelijk signalen en zorgen kunt beschrijven. Zet de problemen dan ook niet aan omdat jij denkt dat je dan sneller hulp krijgt, maar zwak ze ook zeker niet af. Geef ook aan wat jouw eigen vermoedens zijn, die van anderen of wat je feitelijk hebt waargenomen. (Zie ook stap 1 van de Melcode)

Last but not least. Zorg ervoor dat je duidelijk hebt wat jij wil bereiken met het doen van een melding, welke verwachtingen jij hebt. Als dit afwijkt van datgene wat bij Veilig Thuis wordt verteld, ga daar dan over in gesprek om dit op te helderen.

En denk nou niet, oef… wat lastig… Bel gewoon om te overleggen, in onderling overleg kom je vast verder. Want het gaat er om de juiste hulp aan de cliënt te kunnen bieden. 

NB: Deze blog is al gepubliceerd in het gratis E-Book maand van de Meldcode, verkrijgbaar via het reactieformulier uit deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.