Vooroordeel 4: Huiselijk Geweld komt alleen voor in sociaal zwakke gezinnen

Het idee dat bestaat is dat Huiselijk Geweld een alleen voorkomt bij gezinnen die sociaal zwakker staan. Niks is minder waar. Aan de hand van drie risicofactoren wil ik jullie langs een aantal voorbeelden leiden.  Voorbeelden zoals ik die zelf ben tegengekomen in mijn persoonlijke omgeving of werk. Lezen jullie mee?

Risicofactor 1: Lichamelijke gezondheid
Het kan iedereen overkomen, klachten in de lichamelijke gezondheid of een chronische ziekte. Niet bij iedereen die daarmee te maken krijgt zal Huiselijk Geweld voorkomen. In tegendeel. Maar het kàn wel. Ik kwam bijvoorbeeld bij een gezin waarbij meneer ernstige (psycho)somatische klachten had. Gedurende de dag nam de pijn de overhand. Hij sliep veel om bij te komen. Desondanks had hij enorme last van de stress die dit ook opleverde. Gevolg; voor zijn echtgenote kon hij, ogenschijnlijk onverwacht, ontploffen.

Met meneer werd regelmatig gesproken om zijn ziektebeeld te behandelen. Doordat dit echter zo op de voorgrond stond werd zijn vrouw, die haar leven volledig wijdde aan de zorg voor hem, niet gezien.

Risicofactor 2: Huisvesting
Scan 15 bewerkt_FotorSteeds vaker zitten mensen die willen scheiden klem in één woning. Hun huis is onverkoopbaar en staat onder water. Er worden gekunstelde oplossingen gezocht om elkaar maar te ontwijken en de zorg voor bijvoorbeeld de kinderen wel te blijven delen. Best een onmogelijke opgave toch? Gevolg is dat deze mensen soms ervoor kiezen om de week in het huis te verblijven. In de periodes dat zij er niet zijn, zijn zij ook nog een keer zwervend in hun eigen netwerk.

Het blijft voor de buurt onzichtbaar dat zij zo gescheiden leven. Er komt pas zicht op de werkelijke spanningen als deze echt teveel worden. De politie komt aan de deur als één van beiden een ruit dreigt in te gooien.

Risicofactor 3: Overmatige stress
Wat is het toch fijn als je een topbaan hebt!  Maar de druk om continue te moeten presteren, de balans met het gezin vinden en houden, de druk van de persoonlijke omgeving, kunnen hun tol gaan eisen. Op het moment dat iemand lange tijd onder grote druk staat kan flinke consequenties hebben voor iemands fysieke, maar ook mentale gesteldheid. Mensen reageren verschillend op langdurige stress, maar er zijn voorbeelden te over waarbij de druk vanuit werk gecombineerd met  het privé-leven resulteert in terreur in huis.

Slechts 3 voorbeelden zoals risico-factoren invloed kunnen hebben op het ontstaan van Huiselijk geweld in ogenschijnlijk sociaal sterke gezinnen. Hiermee wil ik laten zien dat het heel belangrijk is voor iedereen om ogen en oren open te houden. Huiselijk Geweld komt niet alleen voor in sociaal zwakke gezinnen. Praat met cliënten, die om wat voor reden dan ook langere tijd onder grote druk staan. Wie weet kan je daarmee voorkomen dat gezinnen, relaties maar vooral ook de (uiteindelijke) plegers zelf , voor hun leven lang beschadigd raken.

En jij? Ken jij ook dit soort voorbeelden uit de praktijk waar je door het actief bevragen op de resultaten van stress in het gezin een taboe doorbroken is?

Deel deze blog met iemand die hem ook moet lezen

Facebook
Twitter
LinkedIn